Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 6.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, αντί του Κατανυκτικού Εσπερινού, θα τελεσθεί για πρώτη φορά στη Χαλκίδα, ύστερα από αιώνες, η λησμονημένη Νυχτερινή Ασματική Ακολουθία ΠΑΝΝΥΧΙΣ κατά το Βυζαντινό Κοσμικό Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος

Το εξαίρετο αυτό λειτουργικό – ψαλτικό γεγονός προσφέρεται απ’ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος Σκοπελίτης» σε όλους τους φιλακόλουθους χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ως ιστορική γνώση και ως μία επιπλέον ευκαιρία περισυλλογής και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος των σωτηριωδών Παθών και της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού.

Η  ΠΑΝΝΥΧΙΣ είναι η μία –ίσως και η ωραιότερη– απ’ τις τέσσερεις Ακολουθίες του εκκλησιαστικού νυχθημέρου που τελούνταν κατά το Κοσμικό ή Ενοριακό Βυζαντινό Τυπικό (οι άλλες τρεις ήταν η Τριθέκτη, ο Ασματικός Εσπερινός και ο Ασματικός Όρθρος) στους ενοριακούς ναούς, έξω από τα μοναστήρια, παράλληλα με τις επτά Ακολουθίες του Μοναστικού Τυπικού μέχρι το 1204, την έναρξη της Φραγκοκρατίας, και κυρίως στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη· στη Θεσσαλονίκη η τέλεσή τους συνεχίστηκε μέχρι και την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430.

Η βυζαντινή αυτή Κοσμική Ακολουθία ΠΑΝΝΥΧΙΣ σύγκειται από έναν εναρκτήριο ψαλμό, τον 90ο, «Ο κατοικών εν βοηθεία του υψίστου», και τρία Αντίφωνα, –τους ψαλμούς των Αναβαθμών 119, 120, 121, με υποψάλματα κατανυκτικά τροπάρια–, διπλό Προκείμενο, Ευαγγελικό Ανάγνωσμα με θέμα την προσευχή, τον αρχαίο ύμνο σε ενδεκασύλλαβους στίχους «Η ασώματος φύσις, τα χερουβίμ», το μέγα «Κύριε, ελέησον» που ψάλλεται 46 φορές και τις δυό ευχές, της Απολύσεως και της Κεφαλοκλισίας.

Σχετικό ενημερωτικό Προλόγισμα θα κάνει, πριν την έναρξη της Ιεράς Ακολουθίας ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης, που αποκατέστησε, μελοποίησε και εξέδωσε την Παννυχίδα.

Στην Ιερά Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτταος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ θα ψάλει ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος απαρτιζόμενος απ’ τους διδασκάλους και μαθητές της Σχολής, υπό την χοραρχία του μουσικοδιδασκάλου κ. Δήμου Τσίμπου – Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας θα ομιλήσει με επίκαιρο πνευματικό θέμα της Μεγάλης Τσσαρακοστής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας