Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το κίνημα Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Αλλιώς! πραγματοποίησε ανοικτή συγκέντρωση στα Νέα Στύρα.
Συμμετοχική δημοτική κίνηση Δήμου Καρύστου
Συμμετοχική δημοτική κίνηση Δήμου Καρύστου "Αλλιώς!"

Η επιστολή του κινήματος:

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους χθες στην ανοιχτή συγκέντρωση – ομιλία της Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Αλλιώς! στα Νέα Στύρα. Ευελπιστούμε ότι και στις επόμενες συγκεντρώσεις οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε με στόχο την ανατροπή στις Δημοτικές Εκλογές στις 18 Μάη.

Παραθέτουμε τμήματα της ομιλίας του επικεφαλής Ισίδωρου Παπαλυμπέρη. Μεταξύ άλλων και ειδικά για την περιοχή των Νέων Στύρων τόνισε:

[...] Για εμάς το άθλιο καθεστώς που επέβαλε ο Καλλικράτης πρέπει να αλλάξει. Πρέπει στην περιοχή μας, λόγω και της τεράστιας χιλιομετρικής απόστασης, να επιστρέψουμε στο καθεστώς των Καποδιστριακών Δήμων. Μας είπαν ψέματα ότι, μα θες, οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι οι πιο μικροί και αδύναμοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ένωση. Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι σε έκταση και πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλήθεια είναι, ότι κατασκευάζοντας αυτούς τους τεράστιους Δήμους ήθελαν, και πέτυχαν, να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί κοιτίδα άμεσης Δημοκρατίας και να μετατραπεί σε μια ακόμα απρόσωπη Δημόσια υπηρεσία. Την ίδια στιγμή φόρτωσαν τους Δήμους με δεκάδες αρμοδιότητες, δίχως την ανάλογη χρηματοδότηση, αναγκάζοντας τους έτσι να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Για εμάς, στόχος, είναι η ανατροπή αυτού του καθεστώτος και η επιστροφή σε μικρότερους Δήμους. Έως ότου όμως κάτι τέτοιο επιτευχθεί, δεσμευόμαστε ότι τα Δημοτικά διαμερίσματα θα λειτουργούν με καθεστώς Αυτονομίας και Αυτοδιαχείρισης. Θα έχουν δηλαδή τον πλήρη έλεγχο των δικών τους πόρων, του δικού τους τεχνικού προγράμματος και του δικού τους προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, εσείς εδώ στα Στύρα έχετε σημαντικά ωφέλει από τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες. Ο νόμος λέει ότι το 80% αυτών των εσόδων πρέπει να χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες των διαμερισμάτων στα οποία είναι εγκατεστημένες. Σήμερα συμβαίνει αυτό; Γιατί δε γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα χρήματα; Στον παλιό Δήμο Στυραίων αναλογούσαν χρήματα απ` το πρόγραμμα ενίσχυσης πυρόπληκτων περιοχών. Η Δημοτική αρχή επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα αλλού εξυπηρετώντας, απ` ότι φαίνεται, άλλους σκοπούς και ψηφοθηρώντας. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι και αλλού υπάρχουν ανάγκες, θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή ήταν άδικη. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Αν η απόφαση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη, η Δημοτική αρχή οφείλει, σε βάθος πενταετίας, όσο δηλαδή κρατά η θητεία της, να επιστρέψει τμηματικά στα Στύρα το σύνολο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού. 

[...] Σήμερα για εσάς εδώ στα Νέα Στύρα ισχύει ένα παράδοξο. Η μικρή απόσταση από την Αττική σας μετατρέπει εκ των πραγμάτων  σε πύλη εισόδου προς τη Νότια Εύβοια. Τι αποκομίζουν τελικά τα Στύρα απ` αυτό; Πέρα απ` τη σκόνη των διερχόμενων αυτοκινήτων, ποιο άλλο είναι το όφελος της περιοχής; Αντίθετα εμείς πιστεύουμε στην δυνατότητα της αυτοτελούς τουριστικής ανάπτυξης του Δημοτικού διαμερίσματος των Στύρων! Το όραμα μας είναι η πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Στύρων, συνδεδεμένη με τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής.
Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε και υποβοηθήσουμε μορφές τουρισμού όπως:
•Ο παραθεριστικός.
•Ο τουρισμός με γκρουπ
•Ο θαλάσσιος
•Ο περιπατητικός τουρισμός
Για την επίτευξη αυτών των στόχων σημαντικές παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν είναι:
Η τουριστική διασύνδεση των Νέων Στύρων με όλους του οικισμούς και τα χωριά του παλιού Δήμου Στυραίων, με την ταυτόχρονη προσπάθεια εξωραΐσου αυτών των οικισμών. Η αξιοποίηση και ανάδειξη των δρακόσπιτων, των παραδοσιακών μονοπατιών και όλων των μνημείων της περιοχής. Για παράδειγμα η υπέροχη διαδρομή από την πλατεία των άνω Στύρων μέχρι τη μεγάλη βρύση. Η επίλυση του ζητήματος του λιμένα, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού λιμανιού που δημιουργεί η γεωγραφία της περιοχής (χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, με ευκολία πλωτούς βραχίονες), μπορούν να μετατρέψουν τα Νέα Στύρα σε χώρο ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Στόχος μας η δημιουργία ενός καταδυτικού κέντρου στο Στουρωνήσι, στο χώρο των αρχαίων ναυαγίων. Οφείλουμε επίσης, να εξετάσουμε το ζήτημα της συνέχισης της ανάπλασης της παραλίας στα Νέα Στύρα. Σημαντική βοήθεια στον τουρισμό θα προσέδιδε η δημιουργία ενός τουριστικού περιπτέρου στο χώρου του λιμανιού, με πληροφορίες για τους επισκέπτες του τόπου. Όπου θα μπορούσε να υπάρχει και ένας χώρος έκθεσης τοπικών προϊόντων από παραγωγούς. Στην περιοχή ζει πλέον ένας σημαντικός αριθμός ξένων και στόχος μας είναι αυτοί να μετατραπούν σε διαφημιστές του τόπου μας. Η επαφή και συνεργασία με όλους αυτούς τους συντοπίτες μας, πλέον, μπορεί να μας ανοίξει νέους ορίζοντες και αγορές.

[...] Πριν προχωρήσω θέλω να αναφερθώ σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Νέων Στύρων, που όλοι υπόσχονται την επίλυση του προεκλογικά. Αυτό του βιολογικού καθαρισμού. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που εμείς οραματιζόμαστε είναι αναπόσπαστη από τη λύση των προβλημάτων του βιολογικού και, φυσικά, της επέκτασης του σχεδίου πόλεως των Νέων Στύρων. Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν θα θεωρούσατε την παρέμβαση μας σ` αυτές τις Δημοτικές εκλογές, καθόλου σοβαρή, αν και εγώ απ` αυτό το βήμα σήμερα εξάγγελλα την άμεση επίλυση αυτών των ζητημάτων την επομένη των εκλογών. Μετά την καπήλευση αυτών των δύο σοβαρών προβλημάτων από πολλούς, πολλά χρόνια τώρα, η οποιαδήποτε περαιτέρω δέσμευση ακούγεται σίγουρα κενή. Γι` αυτό προτείνω να σταματήσω τη συζήτηση για το σχέδιο πόλης και το βιολογικό εδώ και να καταθέσω μία τελευταία πρόταση. Στόχος μας η αγορά ή ενοικίαση από το Δήμο ενός βυτίου, ώστε να επιτύχουμε την μείωση του κόστους μεταφοράς των λυμάτων, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή του βιολογικού.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο ζήτημα της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που έχουν δεχθεί τις βάρβαρες συνέπειες της κρίσης και των μνημονικών πολίτικων.

[...] Ο Δήμος που εμείς οραματιζόμαστε, δεν είναι μία ακόμα κρατική υπηρεσία που βλέπει τους πολίτες μέσα από ένα γκισέ. Δεν είναι ένας αδύναμος οργανισμός που κοιτάζει την κρίση και τις συνέπειες της στους πολίτες, με αδυναμία και από απόσταση. Ο Δικός μας Δήμος θα είναι μπροστάρης όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους πολίτες, όταν οι τράπεζες απειλούν τις περιουσίες των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες τέτοιες που βοηθούν στην απάλυνση των συνεπειών της οικονομικής καταστροφής που έχουμε όλοι μας υποστεί. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε:
Τη δημιουργία ενός τοπικού γραφείου ευρέσεως εργασίας. Ενός γραφείου που θα καταγράφει τους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία και τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό. Έτσι θα επιτύχουμε την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην ίδρυση ενός κοινωνικού ταμείου επιδότησης εργασίας.
Φίλες και φίλοι,
Ένα απ` τα πράγματα που μας στέρησε η κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, είναι η αξιοπρέπεια! Ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε τους πολίτες σε ζητιάνους, αλλά να τους ξαναδώσουμε το δικαίωμα στη ζωή! Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν όλοι έχουμε δικαίωμα στην εργασία. Αντί λοιπόν, να συγκεντρώνουμε τρόφιμα και ρούχα, ας δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ταμείο επιδότησης επιπλέον θέσεων εργασίας. Ένα ταμείο, με εισφορές όλων μας, που θα διαχειρίζεται μία ανεξάρτητη αρχή (απ` το Δήμαρχο και τους προέδρους των συλλόγων ίσως), που θα επιδοτεί θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση έργων κοινωνικού οφέλους.
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...
Κ.Μαρκόπουλος: Φροντίστε να παραδώσετε την ΛΑΡΚΟ Α.Ε ανοιχτή στην Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κ.Μαρκόπουλος: Φροντίστε να παραδώσετε την ΛΑΡΚΟ Α.Ε ανοιχτή στην Κυβέρνηση της Ν.Δ.

19/04/2018
Αυστηρή κριτική άσκησε ο Κώστας Μαρκόπουλος προς την Κυβέρνηση και την Διοίκηση τη...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας