Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης και Φούντα Νίκη κατέθεσαν ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ρίσκο της επένδυσης του Ελληνικού.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Στο πλαίσιο της ερώτησης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς παραθέτουν στοιχεία από ισολογισμούς της Lamda Development, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Όμιλος δεν έχει το οικονομικό βάθος για να υποστηρίξει την ασφαλή πορεία της επένδυσης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να παραθέσει τα οικονομικά στοιχεία των υπόλοιπων εταιρειών που απαρτίζουν το εν λόγω επενδυτικό σχήμα και παράλληλα βασισμένοι στο γεγονός ότι ο Όμιλος παρουσιάζει δανεισμό ύψους 530 εκ. ευρώ, ερωτούν το Υπουργείο αν κάποιο ποσοστό από αυτόν τον δανεισμό, ανήκει στις τράπεζες Citigroup ή Pireaus Bank, που γνωμοδότησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Θέμα: «Για την αξιοποίηση του Ελληνικού»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε την Δευτέρα 31/03 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αποδέχτηκε ως συμφέρουσα τη μοναδική προσφορά που είχε προκριθεί στην τελική φάση αξιολόγησης, αυτή του Ομίλου Lamda Development σε συνεργασία με τα επενδυτικά funds, Fosun και Al Maabar, στο τίμημα των 915εκ. ευρώ με την παράλληλα δέσμευση υλοποίησης έργων, κόστους 1,25 δις. Ευρώ.

Η κριτική που έχει ασκηθεί ως προς την αποδοχή ενός διαγωνισμού, που τελικά προκρίνει έναν και μοναδικό υποψήφιο, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί και από εμάς αν και την υποστηρίζουμε, όμως μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου Lamda Development για τα τελευταία χρόνια, άμεσα κατανοούμε, ότι δεν αποτελεί φερέγγυο εγγυητή της επένδυσης, αν δεν προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,  ύψους 150εκ. ευρώ, που έχει ήδη προαναγγείλει.

Αναφέρουμε παραδειγματικά, ότι ο εν λόγω Όμιλος εμφάνιζε ζημίες για τουλάχιστον δύο έτη (2012 & 2013) ύψους 91.9εκ. ευρώ και 48,6εκ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα η διαθεσιμότητα ρευστότητας κατά τα ίδια έτη μειώνεται από 116εκ. ευρώ σε 43εκ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέρχεται στα 530εκ. ευρώ και οι προσημειώσεις του ομίλου είναι της τάξης των 189εκ. ευρώ.

Από τα παραπάνω συνάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα για μια εκ των τριών εταιρειών που συμμετέχουν του σχήματος για την επένδυση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία των υπολοίπων funds του σχήματος που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, τα οποία διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης;
  • Τι ποσοστό δανεισμού από τον προαναφερθέντα δανεισμό του Ομίλου, αντιστοιχεί στους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup & Piraeus Bank που γνωμοδότησαν για την πρόταση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Φούντα Νίκη
Δημοφιλή σήμερα

Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πτώση τζιπ σε γκρεμό στην Κύμη

Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πτώση τζιπ σε γκρεμό στην Κύμη

22/07/2017
Τρεις νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες ανέσυραν οι πυροσβέστες λίγο μετά τις 8.00 το πρωί από ένα τζιπ που ξέφυγε από...
Ο γάμος του Κώστα Μπακογιάννη και της Σία Κοσιώνη στο Καρπενήσι

Ο γάμος του Κώστα Μπακογιάννη και της Σία Κοσιώνη στο Καρπενήσι

23/07/2017
Σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο Καρπενήσι ο Κώστας Μπακογιάννης και η Σία Κοσ...
Δύο οι υποψήφιοι για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ευβοίας

Δύο οι υποψήφιοι για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ευβοίας

21/07/2017
Ανακοινώθηκαν οι δύο υποψήφιοι για την προσωρινή προεδρία του Επιμελητηρίου Ευβοίας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας