Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Πήλιο επισκέφθηκε ομάδα 42 μαθητών του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος μαθητών Α΄και Β΄τάξης.
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στην πλατεία Ζαγοράς στο Πήλιο
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στην πλατεία Ζαγοράς στο Πήλιο

Ομάδα 42 μαθητών του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας των Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Α΄ κ Β ΄ Τάξης μαζί με τέσσερεις Συνοδούς καθηγητές, τους: Παπαδιόχου Σοφία - Πάζιο Γεώργιο - Κουτσαντωνίου Ευάγγελο και τον Διευθυντή του σχολείου κ Καπεντζώνη Ανδρέα, επισκέφθηκαν από την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2014 έως και 30 Μαρτίου 2014 την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων που διδάσκονταν την τρέχουσα σχολική χρονιά με θέμα για την Α΄ Τάξη "Η παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική από το χθες έως το σήμερα" και καθηγητή τον κ Κουτσαντωνίου Ε. και "Η Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Χαλκίδας" για την Β’ Τάξη με καθηγήτρια την κ Παπαδιόχου Σ.

Οι μαθητές αφίχθησαν στο Πήλιο (Ζαγορά) πολύ νωρίς και ξεκίνησαν την επίσκεψη τους με μια μεγάλη περιήγηση στις 4 συνοικίες της Ζαγοράς, μελετώντας την αρχιτεκτονική δομή του χωριού. Στην συνέχεια μετά το γεύμα αναχώρησαν για το ξενοδοχείο τους στην Πορταριά. Το απόγευμα και μετά από μια σχετική ξεκούραση συνέχισαν την περιήγηση στα στενά της Πορταριάς μέχρι που έπεσε το σκοτάδι και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για φαγητό και ύπνο.

Την επόμενη ημέρα μετακινήθηκαν οδικώς μέχρι το Σταθμό του τραίνου στα Άνω Λεχώνια όπου και επιβιβάστηκαν στο παλιό τραινάκι του Πηλίου τον γνωστό "Μουτζούρη" για την μετακίνηση τους έως τις Μηλιές. Η μηχανή του τραίνου είναι ένα πιστό αντίγραφο της παλιάς ατμομηχανής και κινείται με ντίζελ, ενώ τα βαγόνια είναι αυθεντικά και αρκετά καλά συντηρημένα. Εντυπωσιακή η διαδρομή, μέσα από στενά περάσματα, συνεχείς διασταυρώσεις με αγροτικούς δρόμους, διέλευση μέσα από ιδιόκτητα αγροκτήματα αλλά και από γέφυρες φοβερής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Η διαδρομή έως τις Μηλιές κράτησε περισσότερο από 90 λεπτά διότι στην Άνω Γατζέα σταμάτησε για να επισκεφθούμε πλησίον του Σταθμού ένα ιδιόκτητο Μουσείο Ελιάς κ Λαδιού, που έφτιαξαν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες με πολύ κόπο αλλά και μεράκι. Στο τέλος της διαδρομής παρακολούθησαν την διαδικασία της χειροκίνητης περιστροφής της μηχανής του τραίνου στον ειδικό ατσάλινο δίσκο. Το όλο θέαμα εντυπωσίασε όλους τους μαθητές, οι οποίοι στην συνέχεια ακολουθώντας ένα δύσκολο ανηφορικό πέτρινο καλντερίμι άνω των 700 μ έφτασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ύστερα από ένα διάλειμμα για φαγητό επέστρεψαν αργά στην Πορταριά αφού πρώτα περιηγήθηκαν στην πόλη του Βόλου.

Την τελευταία ημέρα μέχρι το μεσημέρι επισκέφθηκαν την Μακρινίτσα, διατηρητέο οικισμό, φοβερής ομορφιάς και υπόδειγμα Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Περιηγήθηκαν για αρκετή ώρα με του καθηγητές στα σοκάκια αυτής και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό. Η πολύ καλή ξενάγηση, τα εντυπωσιακά εκθέματα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και η διάρκεια της ξενάγησης στους τρείς ορόφους του Αρχοντικού, ξεπέρασε κατά πολύ την μια ώρα. Μετά από αρκετή ώρα κουραστικής περιήγησης, όλοι πήγαν για γεύμα.

Πριν αποχωρήσουν από την πόλη, επισκέφθηκαν για λίγο και σε μικρές ομάδες, ένα μικρό μαγαζί πλησίον της κεντρικής πλατείας που λειτουργεί ως παραδοσιακό Καφενείο και στο οποίο υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου, Λαϊκού ζωγράφου με πιο εντυπωσιακό ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων που καλύπτει ολόκληρη την πλευρά ενός τοίχου. Πριν αποχωρήσουν από την Πορταριά επέδωσαν ένα αναμνηστικό στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, και αυτός από την πλευρά του τους έδωσε συγχαρητήρια για την άψογη συμπεριφορά τους και το ήθος που τους διέκρινε. Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι από όλη την εκδρομή, αφού παρατήρησαν στην πράξη όλα όσα θεωρητικά είχαν διδαχθεί όλη την χρονιά στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα τους.

Ο Διευθυντής

Ανδρεάς Καπετζώνης
Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας