Προστέθηκε η Τροπολογία για τα λατομεία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συμφωνα με δελτίο τύπου που απέστειλε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος. Η τροπολογία προβλέπει τη διαδικασία οριοθέτησης και ρύθμισης θεμάτων για τα υδατορέματα και τις ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην νομοθεσία των λατομείων αδρανών υλικών (άρθρο 6 παρ. 2 και 9 παρ. 2 ν.1428/84), επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή η υποχρέωση να υποβάλλει αίτηση για την παράταση της μισθώσεως του λατομείου ή της άδειας εκμεταλλεύσεως του, κατά την διάρκεια του προτελευταίου έτους της ισχύος τους, δηλαδή τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πριν την λήξη τους.

Σε πολλές περιοχές πανελλαδικά, παρατηρούνται προβλήματα στην αδειοδότηση και λειτουργία λατομικών μονάδων. Οι κύριες αιτίες των δυσλειτουργιών αυτών είναι οι εξής:

1. η συχνότητα θεσμοθέτησης νέων περιβαλλοντικών εκθέσεων στις οποίες πρέπει να αναπροσαρμόζουν την λειτουργία τους τα λατομεία.

2. δεν έχουν επιλυθεί χρόνια θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιοχών που δραστηριοποιούνται τα λατομεία αδρανών υλικών. Στην Νότια Εύβοια εκκρεμεί διαμάχη των εκεί λατομείων με το Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν έχει λειτουργήσει ποτέ η Επιτροπή Επίλυσης Ιδιοκτησιακών Διαφορών και δεν υπάρχει ακόμα Κτηματολόγιο στην ευρύτερη περιοχή.

3. Είναι αναγκαία η παράταση προθεσμίας εναρμόνισης των λατομείων με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ

Άρθρο…

«στους εκμεταλλευτές λατομείων αδρανών υλικών, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν την αίτηση παράτασης της μίσθωσης, που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 ν. 1428/84 όπως ισχύει (ΦΕΚ 43), ή την αίτηση για παράταση της άδειας εκμετάλλευσης που προβλέπεται στο άρθρο 9 παρ. 2 του ιδίου ν. 1428/84, παρέχεται, νέα, παράταση λειτουργίας ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον είχαν δικαίωμα εκμετάλλευσης του λατομείου τους, κατά την 31.12.2012, με βάσει ισχύουσα σύμβαση μισθώσεως ή άδεια εκμεταλλεύσεως.
Μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης επί της αίτησης, η εκμετάλλευση των λατομείων συνεχίζεται. Οι διατάξεις των άρθρων 11 και 15 του ν.1428/84 εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση αυτή».

Ακολουθείστε μας στο Google News