Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Παναγιώτης Στασινός, υποψηφίος δήμαρχος Λαμίας και επικεφαλής του συνδυασμού Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, έκανε λόγο στην ομιλία του για μία ισχυρή και όμορφη Λαμία, μία πόλη αλληλεγγύης και συμμετοχής.
Παναγιώτης Στασινός
Παναγιώτης Στασινός

Η ομιλία του είναι η ακόλουθη:

Η συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας σ’ αυτές τις εκλογές, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες για ευρύτερες συνεργασίες, κρίθηκε αναγκαία, γιατί εκτιμήθηκε πως η πρότασή μας «πατάει» στην κοινωνία και έχει περιθώρια επιτυχίας. Κρίθηκε αναγκαία γιατί έχουμε παρουσιάσει, το διάστημα αυτό που λειτουργούμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ένα έργο που πρέπει να κριθεί. Έχουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι η πρότασή μας απαντά στις αγωνίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και στα χωριά, απαντάει στην αντιμετώπιση της πολυδιάστατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του τόπου μας

Ποιοι είμαστε

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών είναι μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοικητική κίνηση με συλλογική, αμεσο-δημοκρατική λειτουργία. Μια κίνηση με καθημερινή δράση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, σε μια προσπάθεια για ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες και δυσκολεύουν την καθημερινή μας ζωή, πολύ περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της κρίσης.

Σ’ αυτή συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών. Πολίτες με ανιδιοτέλεια και με ευαισθησίες στα θέματα της καθημερινής ζωής, στα θέματα των νέων, της παιδείας, του πολιτισμού, των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος. Πολίτες, που μέσα από μια ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία και με σεβασμό στην διαφορετική προσέγγιση, επιδιώκουν τη διαρκή παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα της πόλης

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες - μέλη της Πρωτοβουλίας, στη θέση των κομματικά ενταγμένων δημοτών σε δημοτικές παρατάξεις, αντιπροτείνουμε την πολύχρωμη συσπείρωση των πολιτών με συγκολλητικό υλικό την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο που ζουν, για την πόλη και το χωριό τους. Συσπείρωση, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού λόγου που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει. Η πολυχρωμία μιας τέτοιας συσπείρωσης, δηλαδή η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών αφετηριών, μπορούν να μετατραπούν σε δυναμικά προωθητικά στοιχεία. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι ο καθένας έχει την αναγκαία βούληση και δυναμική να συνθέσει την πολυχρωμία σε συγκεκριμένο πολιτικό λόγο για την κοινωνία, για τη Λαμία.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό πολιτών τείνει να αποδεσμεύεται από την κηδεμονία των κομμάτων και των κομματικά «χρισμένων» αυτοδιοικητικών σχημάτων.  Αυτό μας ενθαρρύνει· και μαζί με μας, ένας ακόμα ικανός αριθμός ενεργών πολιτών εκφράζει τη βούληση να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα, που φαίνεται να έχει μέλλον και προοπτική.

Οι βασικές μας προγραμματικές προτάσεις συμπυκνώνονται στο πεντάπτυχο:

 • Ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και αντιμετώπιση της ανεργίας
 • Διαφάνεια και έλεγχος στη λειτουργία του Δήμου
 • Συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις πτυχές της ζωής του Δήμου
 • Κοινωνική αλληλεγγύη στα πλαίσια της κρίσης και
 • Σεβασμός στο περιβάλλον, καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους δημότες.

Προτεραιότητες επίσης για μας αποτελούν:

 • Τα ανθρώπινα μεγέθη σε ό,τι σχεδιάζεται για την πόλη και τα χωριά και η κατασκευή έργων υποδομής βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών με ποιότητα, αισθητική και σεβασμό στο περιβάλλον.
 • Η διεκδίκηση ουσιαστικού ρόλου του Δήμου σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, με παράλληλη διεκδίκηση πόρων.
 • Ένα μοντέλο κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους πεζούς.
 • Η εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, των εφήβων, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ, των μειονεκτούντων και γενικά των αδύναμων συμπολιτών μας, με στόχο την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.
 • Η αποκέντρωση δράσεων και αρμοδιοτήτων στις δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες και στις γειτονιές της πόλης προκειμένου να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και στην προοπτική των μεγάλων αλλαγών για πραγματική τοπική εξουσία.
 • Η δημοκρατική διοίκηση ανοιχτή στις καινοτομίες, τολμηρή σε ρήξεις, ικανή να ανοίγει δρόμους, να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου, να συνεργάζεται με όλες τις δυνάμεις και τους φορείς, να δίνει λόγο στους πολίτες.
 • Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και στη βάση της συνευθύνης, η στήριξη της συλλογικής δράσης, η διευκόλυνση του ελέγχου συλλογικού ή ατομικού, η καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού και η αξιοποίησή του.

Ο δημόσιος χώρος

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες κρατούμε σταθερά τον προσανατολισμό μας στην κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου χώρου σε όφελος των πολιτών. Ξέρουμε ότι ο δημόσιος χώρος, αυτός όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε, να περπατήσουμε, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να διαδηλώσουμε, να λειτουργήσουμε τελικά ως φυσικά όντα και ως πολίτες, συρρικνώνεται διαρκώς και υποβαθμίζεται.

Ο δημόσιος χώρος δεν είναι το φιλέτο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά η ανάσα της πόλης, ο τρόπος ύπαρξής της. Για μας, υπεράσπιση του δημόσιου χώρου δεν σημαίνει απλώς περισσότερο χώρο για πλατείες και πάρκα, αλλά επιστροφή της φύσης στους ανοιχτούς χώρους, στους δρόμους, στα οικόπεδα και στα κτήρια της πόλης μας, η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας με προτεραιότητα στα συλλογικά μέσα μεταφοράς και του ποδηλάτου. Σημαίνει ανάδειξη, προστασία, και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης.

Μερικές από τις βασικές προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις

 • Παραγωγική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας με άξονα τον πρωτογενή τομέα και τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό. Αξιοποίηση του ντόπιου φυσικού πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής με αειφορική συμβατότητα των έργων, με αποκέντρωση και συμμετοχική δημοκρατία, με αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με ανοιχτό μέτωπο με την ανεργία.
 • Στήριξη της αγροτικής παραγωγής: Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, νέες μορφές και καινοτόμες καλλιέργειες, δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών, στήριξη των τοπικών λαϊκών αγορών. Ενίσχυση του θεσμού της βιολογικής γεωργίας για προϊόντα ποιότητας, προώθηση της κοιλάδας του Σπερχειού ως Ζώνη Βιολογικής Γεωργίας, λειτουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών  προϊόντων στη Λαμία. Στήριξη των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, ενίσχυση των μικρών συνεταιρισμών γυναικών. Αναβάθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενημέρωσης των Αγροτών στο Δήμο.
 • Ανάδειξη της Λαμίας ως τουριστικού προορισμού, ήπιος βιώσιμος πολυκεντρικός τουρισμός συνδεδεμένος με την κοινωνία. Ναι στον παραδοσιακό τουρισμό, τις παραδοσιακές χρήσεις γης και τους φυσικούς πόρους. Στήριξη του ιαματικού τουρισμού, ανάδειξη και αξιοποίηση του ονόματος του μυθικού Ηρακλή, ανακήρυξη της ιστορικής γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, βελτίωση της λειτουργίας του Καινοτομικού Μουσείου Θερμοπυλών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή. Ορεινός, ορειβατικός, πεζοπορικός τουρισμός, μονοπάτια και ορεινά αξιοθέατα της περιοχής μας. Συνεδριακός τουρισμός. Τριήμερα τουριστικά πακέτα στη Λαμία – πόλη του τουρισμού
 • Ανασυγκρότηση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης με την προστασία των ελεύθερων χώρων, την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και της παράνομης στάθμευσης, το πράσινο παντού και την εφαρμογή του θεσμού του «υπεύθυνου διευθυντή του Κέντρου»
 • Μείωση της παρουσίας των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, με επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων, με περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Ενίσχυση του ψηλού πρασίνου και φροντίδα των αστικών οικοσυστημάτων.
 • Λειτουργία των θεσμών λαϊκής συμμετοχής: διαφάνεια - έλεγχος - συμμετοχή, επιτροπές τετραγώνων, γειτονιάς, συνοικίας, λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός. Ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διαβούλευσης
 • Όχι στη σπατάλη. Παραγωγική και φειδωλή χρήση και εξοικονόμηση χρηματοδοτικών πόρων.
 • Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας του Δήμου με ενίσχυση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογές τεχνολογιών ΑΠΕ, έλεγχο της μόνωσης των κτιρίων και της σπατάλης ενέργειας, έλεγχο παντού.
 • Ανάδειξη και προστασία των φυσικών περιοχών και πόρων του Δήμου, περιβαλλοντικά συμβατή διαχείρισή τους, όχι στο ξεπούλημά τους(ορεινοί όγκοι, ιαματικές πηγές κλπ)
 • Προστασία του υδάτινου πλούτου, έλεγχο στις γεωτρήσεις, καταγραφή των φυσικών πηγών, προστασία των λιμνίων και των βιοτόπων, προστασία του Σπερχειού και του Μαλιακού
 • Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων: Ολοκληρωμένη διαχείριση με μείωση - επανάχρηση - ανακύκλωση - κομποστοποίηση - τελική υγειονομική διάθεση των υπολοίπων. Εναλλακτική Διαχείριση μέσω επιχειρηματικών εγχειρημάτων πολυμετοχικής κοινωνικής βάσης/κοινωνικής οικονομίας, κοινωνικών πρωτοβουλιών. Βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση πέραν της ξεπερασμένης λύσης της δημιουργίας χώρων υγειονομικής ταφής και της περιβαλλοντικά επιζήμιας καύσης, που μαζί με όσα προαναφέρθηκαν και την με εφαρμογή τοπικών προγραμμάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, διαχείριση του αστικού και περιαστικού χώρου, σημαίνει για μας μια ολιστική οικολογική διαχείριση της πόλης.
 • Υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ειδικών ομάδων του πληθυσμού (Ρομά, μετανάστες) αλλά και των ΑΜΕΑ
 • Πολιτιστική ανασυγκρότηση του τόπου με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των ιστορικών περιοχών. Ανάδειξη του ρόλου των πολιτιστικών φορέων και ομάδων με συμμετοχή και ευθύνη.
 • Παιδεία: Ιδιαίτερη φροντίδα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, γιατί για μας αποτελεί θεμελιώδη κοινωνική υποδομή και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα, για τη διατήρηση της ζωής στην περιφέρεια και την αναζωογόνηση των χωριών και της πόλης.
 • Υγεία: έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη με ό,τι αυτό περιλαμβάνει(χώροι άθλησης, περιπάτου, αναψυχής, αγώνες αθλητικοί κλπ)
 • Προστασία και φροντίδα όλων των περιοχών που φιλοξενούν είδη πανίδας και χλωρίδας, ιδιαίτερη φροντίδα για τις προστατευόμενες περιοχές, τα φυσικά πάρκα και μνημεία της φύσης(Εθνικός Δρυμός της Οίτης, περιοχές NATURA, Σπερχειός, Μαλιακός, πλατάνια Πλατείας Λαού και Κομποτάδων, ιαματικές πηγές). Προώθηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών «Οίτης – Σπερχειός – Μαλιακός»

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, Κίνηση ανεξάρτητη και αδέσμευτη, δε διεκδίκησε και δεν διεκδικεί το χρίσμα και την υποστήριξη κανενός κόμματος. Διεκδικεί μόνο την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της κοινωνίας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον του Δήμου μας.

Αν πράγματι θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην πόλη, πρέπει να αλλάξουμε και τις μορφές διαχείρισης της «εξουσίας», να αλλάξουμε κι εμείς. Το μοντέλο διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής, το δημαρχοκεντρικό, το συγκεντρωτικό, το γραφειοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό είναι αποτυχημένο και επικίνδυνο.

Το plan B, που λέμε, της υπόθεσης είναι η ενεργοποίηση του πολίτη: η δημοτική αρχή, οι εργαζόμενοι στο δήμο και ο πολίτης σε μια διαρκή συνεργασία με στόχους, με στελέχωση, με οργάνωση, με κίνητρα, με αξιολόγηση και με έλεγχο της πορείας των στόχων.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας