Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο Μαρμάρι βρέθηκε την Κυριακή 13 Απριλίου ο επικεφαλής της Δημοικής Παράταξης Αλλιώς και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Καρύστου Ισίδωρος Παπαλυμπέρης.
Ισίδωρος Παπαλυμπέρης
Ισίδωρος Παπαλυμπέρης

Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα, εδώ στο Μαρμάρι, θα ήθελα να σταθούμε κυρίως στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Του τρόπου δηλαδή, που οραματιζόμαστε εμείς ότι μπορούμε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας του τόπου μας. Πολλά χρόνια τώρα, ακούμε στείρες κουβέντες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μια ανάπτυξη που κινδυνεύει να γίνει τελικά θρύλος, καθώς όλο γι` αυτήν ακούμε, αλλά δεν τη βλέπουμε.

Ζούμε σε ένα τόπο ευλογημένο. Σε ένα τόπο που έχει την ευτυχία να βρίσκετε ένα βήμα από την πρωτεύουσα, τα κύρια λιμάνια της χώρας και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της.

Φέτος στη χώρα μας ήρθαν περισσότεροι από 17εκ τουρίστες.

Πόσους απ` αυτούς είδατε στον τόπο μας;

Πόσους απ` αυτούς εξυπηρετήσαμε στα μαγαζιά μας;

Το μόνο το οποίο βλέπουμε, όλα αυτά τα χρόνια είναι αποσπασματικές και πολυδάπανες, συχνά, μεμονωμένες ενέργειες, που όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Για εμάς υπάρχει ένα και μοναδικό μοντέλο στο οποίο οφείλουμε να βασιστούμε, ώστε να επιδιώξουμε την έξοδο από την οικονομική απομόνωση του τόπου μας. Αυτό δεν είναι άλλο απ` τη διερεύνηση και ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού, διασυνδεδεμένης με την ντόπια παραγωγή.

Σκοπός μας είναι ο Τουρισμός να γίνει πρωταγωνιστής στην Οικονομική Ανάπτυξη της Περιοχής. Στοχεύουμε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης όχι μόνο για την επιμήκυνση της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, αλλά για να έχουμε επισκέπτες όλο το χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκμετάλλευση κάθε πόρου και συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, ώστε να αναπτύξουμε όλες τις δυνατές μορφές τουρισμού. Στόχος μας, η διασύνδεση του τουρισμού με την ντόπια παραγωγή και η ανάπτυξη όλων των επαγγελμάτων μέσω της τουριστικής δραστηριότητας.

Η δραστηριοποίηση του Δήμου για την επίτευξη αυτών των στόχων θα γίνει με βάση ένα στρατηγικό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης, που στηρίζεται στο δίπτυχο:

 • Μελέτη ανάδειξης του δήμου Καρύστου ως τουριστικού προορισμού
 • Προώθηση και προβολή

Συντάσσουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων της περιοχής. Στη συνέχεια, συνδέουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν εντοπιστεί από την μελέτη ανάδειξης με την αντίστοιχη αγορά, μέσω ενός προγράμματος προώθησης και προβολής. Δηλαδή, εντοπίζουμε τι προσφέρουμε ως περιοχή και ποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό. Σε αυτούς στρέφουμε την διαφήμιση μας και τους κάνουμε τελικά επισκέπτες μας.

Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα των συνδυασμών είναι απλές εκθέσεις ιδεών και μεγαλοστομίες για δήθεν έργα που εξυπηρετούν την τουριστική ανάδειξη. Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που μέχρι τώρα συμβαίνει, δηλαδή τις αναποτελεσματικές, τμηματικές, αποσπασματικές, ασύνδετες και πολυδάπανες ενέργειες.

Για την υλοποίηση του παραπάνω Στρατηγικού Πλάνου, προσλαμβάνεται ειδικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού, στη θέση του ενός εκ των δύο συμβούλων που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και στρέφουμε δημοτικούς, δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Ειδικά για την περιοχή του Μαρμαρίου, πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε στα ακόλουθα:

 • Την ανάπτυξη του τουρισμού που έχει σχέση με τα θαλάσσια σπορ. Ήδη κάτι τέτοιο συμβαίνει.
 • Την τουριστική εκμετάλλευση του νησιωτικού συμπλέγματος των πεταλιών.
 • Την αξιοποίηση και ανάδειξη ολόκληρης της ακτογραμμής, με τις υπέροχες παραλίες της, όπως αυτή του Λυκορέματος.
 • Τέλος, συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής αποτελούν τα ορεινά χωρία του παλιού Δήμου Μαρμαρίου. Καμία τουριστική ανάπτυξη του Μαρμαρίου δε μπορεί να επιτευχθεί δίχως την ανάδειξη προορισμών όπως ο Άγιος Δημήτρης, οι Καλλιανοί ή το Γιαννίτσι.

Για την ίδια την πόλη του Μαρμαρίου, άμεσης προτεραιότητας ενέργειες είναι:

 • Η διενέργεια κυκλοφοριακής μελέτης που θα αναδείξει πιθανές πεζοδρομήσεις. Στόχος μας η δημιουργία μίας πόλης φιλικής στον επισκέπτη.
 • Η διαμόρφωση και ο εξωραϊσμός της παραλιακής οδού.
 • Η δημιουργία ενός χώρου προβολής της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της στο χώρο του λιμανιού.
 • Η διαμόρφωση και η φωταγώγηση της εισόδου του Μαρμαρίου. Σήμερα, μπαίνοντας κανείς απ` τη Χαλκίδα στο Μαρμάρι, έχει την αίσθηση της πλήρους εγκατάλειψης.
 • Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο απ` το Μαρμάρι προς την Κάρυστο.

Φίλες και φίλοι,

Φυσικά και είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του βιολογικού του Μαρμαρίου, που επιτέλους μετά από χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων ξεκίνησε.

Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να έχουν εξευρεθεί καλύτερες λύσεις για την εγκατάσταση του. Όμως αυτό είναι ένα ακόμα τετελεσμένο γεγονός που αφήνει πίσω της η Δημαρχία Μανώλη.

Αυτό στο οποίο οφείλουμε, ως μελλοντική Δημοτική αρχή, να ρίξουμε όλο το βάρος μας, είναι η ολοκλήρωση του έργου και η τήρηση των κανόνων λειτουργίας του βιολογικού με στόχο τη μηδενική επίπτωση προς το περιβάλλον, τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες μας.

Κλείνοντας με τον τουρισμό να σας αναφέρω και μια πρωτότυπη ιδέα που ίσως σας ξενίσει αλλά εγώ πιστεύω πολύ σ` αυτή. userΈχετε ίσως ακούσει για το δρόμο του κρασιού και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλους τόπους. Εμείς στην περιοχή μας έχουμε μια ιστορική δραστηριότητα στο βάθος των αιώνων που συνεχίζετε ως σήμερα, αυτή των λατομείων με τα μάρμαρα και τις περίφημες πλάκες Καρύστου.

Προτείνουμε λοιπόν το ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ.

Μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής ακριβώς της ιστορικότητας της λατομικής δραστηριότητας στον τόπο μας και τη μετατροπή της σε τουριστικό προϊόν! Μια διαδρομή με αφετηρία τα Ρωμαϊκά μάρμαρα, στα απομεινάρια των λατομείων του παρελθόντος και κατάληξη στα σύγχρονα λατομία της εποχής μας.

Μ` αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τη διασύνδεση της λατομικής δραστηριότητας με τον τουρισμό να θα φέρουμε τους λατόμους σε επαφή με πιθανούς νέους πελάτες.

Φυσικά, για τα λατομία και την λειτουργία τους, πρέπει άμεσα να διεκδικούμε την αδειοδότηση τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, με σεβασμό στο περιβάλλον, και να στραφούν προς νέες αγορές του εξωτερικού. Αυτή η τόσο σημαντική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών, με νέα ώθηση, σε νέες αγορές, ώστε να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της στην τοπική οικονομία.

Θα κλείσω αυτή την αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας, με ένα τομέα με τον οποίο ασχολούνται πολλοί συμπολίτες μας και εμείς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και την ανάπτυξή του.

Η κτηνοτροφία, που στην περιοχή μας βοήθησε μέχρι σήμερα πολλούς από εμάς να ζήσουμε, έχει τώρα μαραζώσει. Πρέπει να οργανωθεί με σύγχρονους τρόπους, με ένα άλλο μοντέλο, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια του Δήμου:

Να κινηθεί η διαδικασία ώστε το κατσίκι και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας να χαρακτηριστούν «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης». Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας προϊόντος, με αποκλειστικά τοπικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα, να βοηθήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία ενός συνεταιρισμού γάλακτος. Εννοούμε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, στην οποία θα μπορεί να είναι μεριδιούχος και ο Δήμος.

Στόχος και η ίδρυση τυροκομείου, το οποίο θα λειτουργεί και με ατομικές αίθουσες τυροκόμισης, για όσους παραγωγούς το επιθυμούν.

Τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας μπορούν, άμεσα, να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη Τουρισμού Γευσιγνωσίας.
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...
Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

19/04/2018
Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2017, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας