Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιστολή της η ΕΛΜΕ Ευβοίας καταγγέλει την αναπλήρωση διδακτικών ωρών μέσα στο Πάσχα καθώς και τις δηλώσεις του Συμεών Κεδίκογλου για πειθαρχική τιμωρία όσων καθηγητών λείψουν από τα σχολεία.
ΕΛΜΕ Ευβοίας
ΕΛΜΕ Ευβοίας

Το υπουργείο Παιδείας, με μια νέα αιφνιδιαστική απόφαση, επιστρατεύει για ακόμη μία φορά μέσα στην τελευταία χρονιά τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αναπληρώσουν ώρες μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 23, 24 και 25 Απριλίου 2014 - για τις ημέρες που “χάθηκαν” εξ’ αιτίας των καταλήψεων των μαθητών.

Η απόφαση αυτή είναι:

1. υποκριτική, αφού το υπουργείο δεν έχει δείξει την ανάλογη ευαισθησία και για τις χιλιάδες ώρες που έχουν χαθεί φέτος από τα κενά των εκπαιδευτικών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Στην Εύβοια υπάρχουν ακόμα περίπου 150 ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως στην γενική εκπαίδευση και άλλα τόσα στην ειδική αγωγή, που δεν διδάσκονται.

2. εκδικητική, για τους χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για τη διάλυση της Δημόσιας ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευσης και να διαμαρτυρηθούν για τις καταργήσεις των ειδικοτήτων τους, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και για τις προβληματικές υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων τους.

3. αντιπαιδαγωγική γιατί οι σκληρά εργαζόμενοι έλληνες μαθητές έχουν δικαίωμα στην ανάπαυλα των θεσμοθετημένων διακοπών τους και κανένας υπουργός δεν δικαιούται να τους τις στερήσει.

4. αυταρχική διότι τιμωρεί, αιφνιδιάζει και ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, των μαθητών και των οικογενειών τους για ελλείψεις της πολιτείας που έπρεπε να φροντίζει ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία όταν πρέπει και όπως πρέπει.

5. τιμωρητική για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που, φέτος ειδικά, εργάζονται μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους και περιμένουν πώς και πώς να βρεθούν κοντά στους οικείους τους τις μέρες των διακοπών.

6. γραφειοκρατική, αφού δεν έλαβε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των σχολείων ή τις προσπάθειες που ήδη έχουν γίνει από κάποιες σχολικές μονάδες για αναπλήρωση των χαμένων ωρών.

Είναι φανερό ότι με την απόφαση αυτή το Υπουργείο βάλλει ενάντια σε καθηγητές, γονείς και μαθητές, αφού αναγκάζει τους πρώτους να εργαστούν μέσα σε νόμιμες αργίες, αναγκάζει τους γονείς να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και τιμωρεί τους μαθητές, αναγκάζοντάς τους να κάνουν μάθημα μέσα στο Πάσχα, τη στιγμή που όλα τα παιδιά περιμένουν τις ημέρες αυτές  για να ξεκουραστούν πριν από την σκληρή μάχη των προαγωγικών και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Καταγγέλλουμε τη νέα αυτή επιστράτευση των εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους τις ημέρες των καταλήψεων των σχολείων, τελούσαν σε νόμιμη απεργία.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για την αναπλήρωση, να γίνουν σεβαστοί οι αγώνες  της εκπαιδευτικής κοινότητας, να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία, που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Επισημαίνουμε ότι αναβάθμιση της παιδείας δε σημαίνει περισσότερες μέρες στο σχολείο, αλλά εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης  στη γνώση για όλα τα παιδιά, έλεγχο της εμπέδωσης της γνώσης, διαμόρφωση ανθρώπων με αξίες, ήθος και δημοκρατικό αγωνιστικό φρόνημα.

Προκηρύσσουμε τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 11-2 μ.μ., για τις τρεις ημέρες 23, 24 και 25 Απριλίου, που σε συνδυασμό με τις τρίωρες στάσεις που έχει προκηρύξει η  ΟΛΜΕ από τις 8-11 π.μ.για τις ίδιες μέρες, καλύπτουν τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους με την απόφασή του αυτή επιχειρεί να τιμωρήσει το Υπουργείο.

Καταγγέλλουμε την καινούργια αυθαίρετη και προκλητική δήλωση του υφυπουργού παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου περί πειθαρχικών διώξεων των εκπαιδευτικών που θα λείψουν αδικαιολόγητα από τα σχολεία τους. Του υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά νόμιμο και κατοχυρωμένο και κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητεί.

Επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας για τυχόν καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η πρόεδρος

Νίκα Χαρά                                                                           

Η γραμματέας

Ψωίνου Έφη

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας