Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και των Επαγγελματικών Ενώσεων της χώρας, με τα στελέχη του οικονομικού τομέα της ΔΗΜΑΡ, στην οποία συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα Επιμελητήρια από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ., τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου: «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία και άλλες διατάξεις».
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ

Με την τροπολογία ζητείται  να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια, η οποία από 1-1-2015 γίνεται πλέον προαιρετική, βάσει του άρθρου 48 του ν.4111/2013.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή οι βουλευτές ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, αποκαθιστώντας έτσι έναν ορθό και αποτελεσματικό μηχανισμό της δημόσιας οικονομικής ζωής.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται η ανάγκη για δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων, ως εταίροι τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρήσεων, προκειμένου να πετύχει η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα. Επισημαίνεται επίσης ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα απωλέσουν το μοναδικό έσοδό τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υποβάθμιση ή και παύση της λειτουργίας τους, στερώντας έτσι από τα μέλη τους σημαντικές υπηρεσίες, αλλά και από τις Περιφέρειες το μοναδικό σημείο προώθησης και δικτύωσης της τοπικής οικονομίας.

Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής έχει ήδη απασχολήσει την Ε.Ε. καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αντίστοιχες αποφάσεις στηρίζουν τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το ακόλουθο:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την από 12-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/240/12-12-2012), άρθρο 6, παρ. 1, αυτής) που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013), είχε προβλεφθεί ότι από 1-1-2015 θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, η οποία, πλέον, θα είναι προαιρετική. Μετά, όμως, την αναθεώρηση της ιδέας αυτής, την διαπίστωση του σημαντικού ρόλου, που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στηνοικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, η δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα.

Τα ελληνικά επιμελητήρια, που απαριθμούν περίπου 900.000 επιχειρήσεις-μέλη, είναι το τμήμα του δημοσίου τομέα που πρώτο αντιλήφθηκε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και συμβάλλουν καταλυτικά στην υλοποίησή τους. Ωστόσο, για να πετύχει η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα, χρειάζονται ισχυρά επιμελητήρια ως εταίροι τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρήσεων.

Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα στερηθούν το μοναδικό έσοδό τους, δεδομένου ότι δεν επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υποβάθμιση ή/και παύση της λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν.

Ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο, τα επιμελητήρια αποτελούν το μοναδικό σημείο προώθησης και δικτύωσης της τοπικής οικονομίας. Είναι η μόνη ομάδα ειδικών συμφερόντων και ο μόνος επαγγελματικός φορέας της οικονομίας που μπορεί να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Τα επιμελητήρια αποτελούν στην ουσία τη φωνή της οικονομίας στις περιφέρειες. Η ύπαρξη ενός εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου σε κάθε νομό της χώρας ανταποκρίνεται στην ανάγκη επιτόπιας μελέτης των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, στην καταγραφή αυτών και στην προβολή τους προς την Πολιτεία, είτε αυτοτελώς είτε μέσω του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Επιπρόσθετα, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, συνεπώς και της οικονομικής συνδρομής, έχει ήδη απασχολήσει την Ε.Ε. καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αντίστοιχες αποφάσεις στηρίζουν τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με τις εν θέματι γνωμοδοτήσεις η υποχρεωτική συνδρομή δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, ούτε εμπόδιο στην ελευθερία για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα και είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση της από 12-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ  Α/240/12-12-2012, άρθρο 6, παρ. 1, αυτής), που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013), που προβλέπει ότι από 1-1-2015 θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, η οποία, πλέον θα είναι προαιρετική.

Πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο.

Από την μεταβολή αυτή δεν προκαλείται καμιά απολύτως επιβάρυνση στον κρατικό Προϋπολογισμό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

του ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013)

«Η παρ. 1 του άρθρου 6 της από 12-12-2012 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/240/12-12-2012), που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013) «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποίηση του Νόμου 4093/2012 κλπ.», καταργείται από τότε που ίσχυσε».

Οι προτείνοντες βουλευτές:

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Γιαννακάκη Μαρία
Κυρίτσης Γιώργος
Λυκούδης Σπύρος
Μάρκου Κατερίνα
Ξηροτύρη Ασημίνα
Οικονόμου Βασίλης
Πανούσης Γιάννης
Ρεπούση Μαρία
Τσούκαλης Νίκος
Φούντα Νίκη
Ψαριανός Γρηγόρης
Ψύρρας Θωμάς
Δημοφιλή σήμερα

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

7/6/2018
Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη ...
Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

13/6/2018
Το νέο φροντιστήριο Πουκαμισάς στον Ωρωπό αναζητά διδακτικό προσωπικό για άμεση πρόσληψη....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας