Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταθέτει ως αναφορά, την επιστολή του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Ν. Εύβοιας προς τα αρμόδια υπουργεία, με αίτημα για τη συμπληρωματική κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης τους.
Αίτημα για συμπληρωματική κατανομή οικονομικής ενίσχυσης ρητινοκαλλιεργητών έτους 2013
Αίτημα για συμπληρωματική κατανομή οικονομικής ενίσχυσης ρητινοκαλλιεργητών έτους 2013

Το Σωματείο ζητά να ληφθεί υπόψη ότι όσο αυξάνεται η ετήσια παραγωγή ρητίνης τόσο μειώνεται η καταβαλλόμενη οικονομική ενίσχυση ανά κιλό, αφού η συνολική πίστωση που εγκρίνεται για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει η ίδια ή είναι και μειωμένη. Οι δυσμενείς επιπτώσεις οικονομικές και περιβαλλοντικές μπορούν να περιορισθούν στο ελάχιστο εάν σε κυβερνητικό επίπεδο αποφασισθεί μεταφορά (εν μέρει) οικονομικών πόρων για την στήριξη της ρητινοκαλλιέργειας. Γι’ αυτό θα πρέπει να δείτε θετικά το δίκαιο οικονομικό τους πρόβλημα και να εγκρίνετε άλλες τουλάχιστον 700.000 € για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να παραμείνουν σε αυτή την ενασχόληση.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς είναι το ακόλουθο:

Με το παρόν θα θέλαμε και πάλι να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και κυρίως για το οικονομικό πρόβλημα.

Όπως σας ξανά έχουμε επισημάνει, η παραγωγή ρητίνης είναι μία εργασία που αφορά τον πρωτογενή τομέα.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται μία βιομηχανία και δύο βιοτεχνίες απασχολώντας αρκετούς εργάτες και μεταφορείς προϊόντων.

Οι ρητινοκαλλιεργητές είναι κατά τη γνώμη μας (και αυτό δεν είναι εγωιστικό) οι μόνοι φυσικοί προστάτες των δασών.

Όλη τη θερινή περίοδο από αρχές Απριλίου και μέχρι τέλους Νοέμβρη κάθε έτους, οι ρητινοκαλλιεργητές είναι σε καθημερινή βάση μέσα στο δάσος.

Σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους, σε δάση που ρητινεύονται, ανά πάσα στιγμή της ημέρας υπάρχει και κάποιος ρητινοκαλλιεργητής. Δηλαδή η δουλειά μας έχει άμεση και καθημερινή σχέση με το δάσος.

Επίσης, σε ημέρες υψηλού κινδύνου κατά τη θερινή περίοδο (ισχυροί άνεμοι – υψηλές θερμοκρασίες κ.λ.π.) και σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πυροσβεστικά κλιμάκια κάνουμε ολονύκτιες περιπολίες (πεζοί και με τα αυτοκίνητα μας) εντός των δασών.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ρητινοκαλλιεργητές «έδωσαν» άμεσα πυρκαγιές που σβήστηκαν εν τη γενέσει τους και σε άλλες πάλι επεμβαίνουν έγκαιρα και σε συνεργασία με τους πυροσβέστες καταστέλλουν τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Βορειοκεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα σε δάση που ρητινεύονται τα τελευταία 20-25 χρόνια οι πυρκαγιές είναι ελάχιστες.

Επίσης και κρούσματα λαθροϋλοτόμησης σε ρητινευόμενα δάση είναι μηδαμινά.
Μιλάμε για δάση Χαλεπίου πεύκης με πλούσιο υπόροφο αειφύλλων-πλατυφύλλων  γεγονός που τα καθιστά υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές.

Όπως ξέρετε οι ρητινοκαλλιεργητές λαμβάνουν μία οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό (και με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.) για την προστασία των δασών ανάλογα με τα κιλά που παράγει ο κάθε παραγωγός (τα οποία μετατρέπονται σε στρέμματα καθαρισμού υπορόφου).

Οι συνεχείς όμως περικοπές καθιστούν πλέον αυτή την εργασία ασύμφορη.

Σήμερα στη χώρα μας ασχολούνται 1200 – 1500 ρητινοκαλλιεργητές περίπου (οικογένειες, γιατί όπως ξέρετε σε αγροτικές εργασίες δουλεύει όλη η οικογένεια).
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια (λόγω γενικότερης ανεργίας) με συνέπεια η παραγωγή ρητίνης να αυξάνεται.

Όπως σας είχαμε επισημάνει με έγγραφό μας: αρ. πρωτ.:1/29-03-2013 ότι η παραγωγή ρητίνης θα αυξηθεί και όντως έτσι έγινε και η παραγωγή του έτους 2012 αυξήθηκε κατά 300 τόνους.

Σε έγγραφό μας πάλι με αριθμ. πρωτ.:1/30-01-2014 σας ενημερώσαμε πέραν των άλλων ότι θα αυξηθεί και πάλι η παραγωγή ρητίνης που όντως και αυξήθηκε κατά 715 τόνους το 2013.  Δηλαδή σε δύο χρόνια (2012-2013) η παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά αυξήθηκε κατά 1.015 τόνους.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο αυξάνεται η ετήσια παραγωγή ρητίνης τόσο μειώνεται η καταβαλλόμενη οικονομική ενίσχυση ανά κιλό, αφού η συνολική πίστωση που εγκρίνεται για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει η ίδια ή είναι και μειωμένη.

Όπως γνωρίζετε ο Κρατικός Προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με σημαντικότατα ποσά για:

α) Για την κατάσβεση των πυρκαγιών (δαπάνες πυροσβεστικών αεροσκαφών, έξοδα κίνησης επίγειων δυνάμεων κ.λ.π.)

β) Για την αποκατάσταση τεράστιων ζημιών από μικρές και μεγάλες πυρκαγιές (εργατικά, φυτώρια, καλλιεργητικές φροντίδες κ.α.).

γ)  Για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας.

Όλες οι παραπάνω δυσμενείς επιπτώσεις οικονομικές και περιβαλλοντικές μπορούν να περιορισθούν στο ελάχιστο εάν σε κυβερνητικό επίπεδο αποφασισθεί μεταφορά (εν μέρει) οικονομικών πόρων για την στήριξη της ρητινοκαλλιέργειας.
Βέβαια η αύξηση της παραγωγής ρητίνης και η οικονομική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών δεν θα πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να το βλέπουν σαν «πρόβλημα» αλλά σαν μία καλή ευκαιρία για την προστασία των δασών και νέων θέσεων εργασίας.

Σας εξηγούμαι και πάλι ότι:

α)  Ενασχολούνται δύο βιοτεχνίες και μία βιομηχανία απασχολώντας αρκετούς εργάτες.

β)  Είναι προϊόν πρωτογενούς τομέα το οποίο μετά την επεξεργασία είναι εξαγώγιμο, φέρνοντας αρκετό συνάλλαγμα στη χώρα μας.

γ)  Τρίτο και για εμάς το σπουδαιότερο, κάθε χρόνο όπως και φέτος, θα καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές (που τόσο απαραίτητες είναι για τα ασφαλιστικά ταμεία) της τάξεως των 190.000 ενσήμων.

Γι’ αυτά λοιπόν κ. Υπουργέ θα πρέπει να δείτε θετικά το δίκαιο οικονομικό μας πρόβλημα και να εγκρίνετε άλλες τουλάχιστον 700.000 € για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να παραμείνουμε σε αυτή την ενασχόληση.

Σε διαφορετική περίπτωση θα προστεθούν και άλλοι στο μακρύ κατάλογο των ανέργων και πολύ φοβόμαστε ότι τα δάση θα γίνουν έρμαια σε εμπρηστές – λαθροϋλοτόμους κ.λ.π. και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν πολύτιμους πόρους.   
Αποτελεί κατά την άποψη μας, παραλογισμό και εθνικό «έγκλημα», να μη στηρίζεται η ρητινοκαλλιέργεια στις σημαντικές μας εκτάσεις Χαλεπίου πεύκης της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και γενικότερα της Χώρας μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας