Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος με βασικό θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού στα δικαστήρια Χαλκίδας.
Δικαστήρια Χαλκίδας
Δικαστήρια Χαλκίδας

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Στα δικαστήρια Χαλκίδας λειτουργούν Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο και από τον Σεπτέμβριο 2011 και Εισαγγελία Εφετών. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης Δικαστικών Λειτουργών, προσωπικού και μηχανοργάνωσης, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται συνέχεια και τείνουν να καταστήσουν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η ποιότητα της δικαιοσύνης αποτελεί σημαντικό δείκτη πολιτισμού μια χώρας. Στην Ελλάδα σήμερα το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, που σε μερικές περιπτώσεις τείνει στην αρνησιδικία. Η έλλειψη Δικαστικών Λειτουργών, προσωπικού και μηχανοργάνωσης, εντείνουν το πρόβλημα της καθυστέρησης.

Στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας υπηρετούν 14 Πρωτοδίκες, ένας Πάρεδρος και 3 Πρόεδροι Πρωτοδικών. Από τους 14 Πρωτοδίκες μόλις οι 7 καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων, αφού 2 ασκούν ανακριτικά καθήκοντα και 5 για διάφορους λόγους (άδειες εγκυμοσύνης, ανατροφής τέκνου και αποσπάσεις) δεν ασκούν τα καθήκοντα τους στο εν λόγω Πρωτοδικείο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την απόσπαση στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας τριών δικαστικών λειτουργών στο βαθμό Πρωτοδίκη, αλλιώς το Πρωτοδικείο θα περιέλθει σε αδιέξοδο λειτουργίας.

Η κατάσταση στο προσωπικό των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου είναι επίσης δραματική. Οι οργανικές θέσεις είναι τριάντα έξι (36) θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων και τέσσερις (4) θέσεις Δικαστικών Επιμελητών εκ των οποίων είναι κενές 12 οργανικές θέσεις υπαλλήλων και 2 οργανικές θέσεις επιμελητών. Αν ληφθούν υπόψη και οι αποσπάσεις, άδειες κλπ., οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι ουσιαστικά υπηρετούν είναι 21 άτομα, αριθμός που είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία.

Στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας υπάρχουν 8 οργανικές θέσεις γραμματέων και 2 θέσεις επιμελητών. Υπηρετούν 6 γραμματείς και 1 επιμελητής. Όμως πρέπει να σημειωθεί, ότι από 1-1-2011 ίσχυσε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από τον Ιούλιο 2011 αυξήθηκε η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων στα 20.000 ευρώ, από 1-4-2012 πήγαν στα Ειρηνοδικεία οι συναινετικές προσημειώσεις και από 1-3-2013 όλη η εκουσία δικαιοδοσία (διαθήκες, κληρονομητήρια, σωματεία, δικαστική συμπαράσταση κλπ.) υπάγεται στα Ειρηνοδικεία, με αποτέλεσμα ο όγκος εργασιών να έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το ίδιο και λιγότερο προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει σε υπεραυξημένο όγκο εργασιών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας.

Κατά το πρώτο 1 ½ έτος λειτουργίας του Εφετείου Ευβοίας, η Εισαγγελία Εφετών κλήθηκε να χειριστεί περίπου 3.510 δικογραφίες. Παράλληλα έχει στην αρμοδιότητα της 3 καταστήματα κράτησης και η γραμματεία της Εισαγγελίας επιβαρύνθηκε για αυτό το λόγο, με την διεκπεραίωση περίπου 2.241 περιπτώσεων μεταγωγών. Εντούτοις από την ίδρυση του Εφετείου έως τώρα δεν έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις Προέδρων Εφετών και Εφετών. Οι οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που προβλέφθηκαν κατά την ίδρυση του Εφετείου, ήταν 4 θέσεις γραμματέων και 2 θέσεις δικαστικών επιμελητών, εκ των οποίων είναι καλυμμένες οι 3 θέσεις γραμματέων και η μία επιμελητών. Το προσωπικό αυτό θεωρείται ανεπαρκής αριθμητικά για τον όγκο εργασίας που καλείται να διεκπεραιώσει, ενώ παράλληλα η ανυπαρξία στοιχειώδους μηχανοργάνωσης τους έχει φτάσει στα όρια της φυσικής τους αντοχής. Είναι απαράδεκτη η εικόνα, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, σε μια τόσο σημαντική υπηρεσία να καλούνται οι υπάλληλοι να χειρίζονται χειρόγραφα τις υποθέσεις.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών, ο Έλληνας απαιτεί την απονομή δικαιοσύνης και επιζητά την εμπιστοσύνη προς την δικαστική εξουσία. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. στην απονομή δικαιοσύνης. Όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα έλλειψης Δικαστικών Λειτουργών, προσωπικού και μηχανοργάνωσης απαιτούν άμεσες και δραστικές λύσεις. Παράλληλα, τα πολύ μεγάλα ποσά των παραβόλων του Δημοσίου (π.χ. για κατάθεση μήνυσης, έφεσης κλπ.), τα οποία θεσπίστηκαν και με ένα σκεπτικό καταπολέμησης της δικομανίας του Έλληνα, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες λειτουργούν ανασταλτικά για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, αποκλείοντας τους πολλές φορές από την προσφυγή στην απονομή δικαιοσύνης και οδηγούν πολλούς να μιλούν για ταξική δικαιοσύνη.

Όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα καθιστούν δυσχερής την λειτουργία των δικαστικών αρχών στην Χαλκίδα και προβληματική την απονομή δικαιοσύνης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει επισημάνει τα ανωτέρω προβλήματα και έχει στείλει τα αιτήματα του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς έμπρακτη ανταπόκριση έως τώρα. Προσφάτως δε, στις 19 και 20 Μαρτίου 2014, προέβη σε αποχή των Δικηγόρων - μελών του από τα καθήκοντα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ο όγκος εργασίας είναι αυξημένος, το προσωπικό μειωμένο και καταπονημένο και η παρέμβαση του Υπουργείου κρίνεται επιτακτική ώστε να μην βρεθούμε προ αδιέξοδων καταστάσεων.    
 
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κος Υπουργός

1. Προτίθεστε να συστήσετε άμεσα και να καλύψετε οργανικές θέσεις Προέδρων Εφετών και Εφετών στο Εφετείο Ευβοίας;
2. Προτίθεστε να ενισχύσετε με δικαστικούς υπαλλήλους και να μηχανοργανώσετε άμεσα την υπηρεσία της γραμματείας της Εισαγγελίας του Εφετείου Ευβοίας;
3. Θα ενισχύσετε με προσωπικό το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας στο οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος εργασιών;
4. Θα καλύψετε τις κενές οργανικές θέσεις των υπαλλήλων και επιμελητών του Πρωτοδικείου Χαλκίδας;
5. Θα καλύψετε, έστω προσωρινά με αποσπάσεις, τις θέσεις των Πρωτοδικών που για διάφορους λόγους δεν ασκούν τα καθήκοντα τους, στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας;
6. Μελετά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με ποιούς τρόπους, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, θα επιλύσει το πρόβλημα της αδυναμίας προσφυγής στη δικαιοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών χαμηλών εισοδημάτων, λόγω των πολύ υψηλών ποσών στα παράβολα του Δημοσίου;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας