Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% περίπου από νερό. Το νερό μας διατηρεί στη ζωή καθώς συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πέψη και η απορρόφηση, βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και των μεταβολιτών τους, ενώ δρα καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αναφέρει στο άρθρο της η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Κατσαρόλη, στη Χαλκίδα.
Η επαρκής υδάτωση, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, γράφει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Κατσαρόλη
Η επαρκής υδάτωση, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, γράφει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωάννα Κατσαρόλη

Η σημασία λοιπόν της επαρκούς υδάτωσης για την υγεία είναι προφανής, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.

Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη, οι τροφές που τρώμε κλπ.

Τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα διατηρούν σταθερό τον όγκο αίματος, γεγονός που εξασφαλίζει τη σταθερή αιμάτωση του δέρματος άρα και την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος. Σε υγιή άτομα, μικρή απόκλιση από τις ημερήσιες ανάγκες υγρών δεν ενέχει κινδύνους, αφού εξισορροπείται με αντίστοιχη ρύθμιση της απώλειας ούρων και ιδρώτα.

Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους. Hπια έως μέτρια αφυδάτωση (2-4% περίπου του σωματικού μας βάρους) μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθηση κούρασης και απώλεια συγκέντρωσης και να επηρεάσει την εγρήγορση και τη βραχυχρόνια μνήμη. Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης, τότε παρατηρούνται συμπτώματα όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20% μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος.

Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση είναι: (α) τα παιδιά, λόγω της συνεχούς δραστηριότητας και κινητικότητας, (β) οι ηλικιωμένοι, λόγω τόσο των χαμηλών σωματικών αποθεμάτων νερού όσο και της αμέλειας που συχνά επιδεικνύουν στη λήψη υγρών, (γ) οι αθλητές, που γυμνάζονται υπό δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, και τέλος (δ) τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, που όχι μόνο ιδρώνουν πολύ, αλλά και έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο  η αίσθηση τη δίψας να αποτελεί πάντα τον καλύτερο δείκτη του βαθμού αφυδάτωσης, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές. Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης.

Περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης υγρών στους ανθρώπους προέρχεται από το νερό και άλλα υγρά και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Οι συστάσεις για 8 με 12 ποτήρια την ημέρα και αποφυγή των καφεϊνούχων ροφημάτων, δεν έχουν καμία επιστημονική αλλά ούτε και λογική βάση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα, με το νερό να ταξινομείται ως η πρώτη επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ ακολουθούν το τσάι και ο καφές, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0%, 1%-2%), τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά και τέλος τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά μπορούν να συνεισφέρουν τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών. Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των ποτών που περιλαμβάνουν καφεΐνη οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση. Σύμφωνα λοιπόν με τις παρούσες συστάσεις η μέτρια κατανάλωση καφέ (έως 3 φλιτζάνια ημερησίως) και αλκοόλ (έως 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες και έως 2 οι άντρες) θεωρείται ασφαλής.

Η επαρκής υδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και καθίσταται ακόμα πιο σημαντική με το ξεκίνημα της θερινής περιόδου και την αύξηση της θερμοκρασίας. Η καθημερινή και συνεχής πρόσληψη υγρών είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας.

Η λήψη τους πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πίνουμε λοιπόν υγρά ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!,

Ιωάννα Κατσαρόλη - Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αβάντων 50 (Παλαιό Δημαρχείο) - Χαλκίδα
Τηλ: 2221075727 | Mobile: 6973822933
Mail: info@peridiatrofis.gr | Site: www.peridiatrofis.gr
Δημοφιλή σήμερα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

14/12/2017
Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης (KTIMA 16) αφορά το 64% της έκτασης της χώρας και 16 εκατ. δικαιώματα (43%)....
Εκτός Nomads η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή, ηττήθηκε από την Αποστολία Ζωή

Εκτός Nomads η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή, ηττήθηκε από την Αποστολία Ζωή

15/12/2017
Εκτός Nomads βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης, η Χαλκιδέα Δήμητρα Φραντζή....
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

13/12/2017
Η Χαλκίδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα υπέροχο θαλασσινό θέαμα στον Πορθμό του Ευρίπου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, που θα προσφέρουν οι αθλητές, ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας