Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, σχετικά με την έκτακτη φορολογία των εφοπλιστικών εταιρειών, με βάση το σύμφωνο οικιοθελούς φορολόγησης, που συμπεριελήφθη στο Νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Είναι γνωστό ότι αναμένεται είσπραξη 400 εκ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2014-2016  και δυστυχώς η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος, για την καταβολή της έκτακτης φορολογίας των εφοπλιστών. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» προς τους εφοπλιστές, οι οποίοι αναφέρονται πλέον στις ευεργετικές, για αυτούς, διατάξεις του Ν. 27/1975, ώστε να καταργήσουν στην πράξη την υποχρεωτικότητα που προβλέπει το προαναφερθέν σύμφωνο.

Έτσι, ενώ  το μέσο ελληνικό νοικοκυριό βρίσκεται πλέον σε δεινή οικονομική θέση και απειλείται καθημερινά από την φτώχεια και την ανέχεια, θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό να αμελείται η δυνατότητα του κράτους, να εισπράξει έστω και αυτό το ελάχιστο μέρισμα από τα κέρδη δεκαετιών, που έχουν κυριολεκτικά χαριστεί στους εφοπλιστές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είναι σε ισχύ διάταξη σχετική με την καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος από τη Ναυτιλιακή Κοινότητα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αφορά στα χρόνια 2014-2016 και είναι ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ.

Πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, επιμένει ότι θα προχωρήσει στην είσπραξη των φόρων, που αντιστοιχούν στους πλοιοκτήτες Ελληνικής ή ξένης σημαίας, μετά την επίλυση τεχνικών προβλημάτων που έχουν καθυστερήσει την μέχρι τώρα είσπραξη.

Λόγω όμως της υποχρεωτικής φύσης της διάταξης, οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν πλέον, τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις (Ν.27/1975), που ισχύουν για αυτούς, ως δικαιολογία για τη μη καταβολή του έκτακτου φόρου, απειλώντας παράλληλα ότι θα αποσύρουν τα πλοία και τις ναυτιλιακές τους εταιρείες από τη χώρα.

Πρόκειται για τους ίδιους εφοπλιστές, οι οποίοι οφείλουν στα ταμεία τους (ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και Ταμείο Ναυτεργατών), ποσά άνω των 101εκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε πως ο NAT συγκεκριμένα έχει προβεί στην άσκηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης όπως προβλέπει ο νόμος.

Σημειώνουμε βέβαια πως τα χρέη των εφοπλιστικών εταιρειών είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αν αντιληφθούμε ότι ο ΝΑΤ δεν έχει κλείσει ισολογισμό από το 2003. Ενώ το σύνολο των φορολογούμενων βρίσκεται απέναντι σε μια σκληρή φορολογική πολιτική που δεν επιτρέπει κανένα σχεδιασμό για το βιώσιμο μέλλον των νοικοκυριών, η κυβέρνηση φαίνεται να κλείνει το μάτι στους εφοπλιστές, διαιωνίζοντας το καθεστώς ειδικής φορολογίας και επιτρέποντας τη δημιουργία υπερκερδών για τους εφοπλιστές, οι οποίοι προχώρησαν σε επενδύσεις ύψους 9 δις δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Πότε θα ολοκληρωθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα για την υποδοχή της εισφοράς των εφοπλιστών;
  • Ποιο αναμένεται ότι θα είναι το έσοδο για το έτος 2014;
  • Ποια από τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Εφοπλιστών, που συνυπέγραψαν το  σύμφωνο οικιοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών στις 18/7/2013, έχουν καταβάλει την έκτακτη εισφορά;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Δημοφιλή σήμερα

Αποτελέσματα εκλογών Επιμελητηρίου Ευβοίας, ποιοι εκλέγονται

Αποτελέσματα εκλογών Επιμελητηρίου Ευβοίας, ποιοι εκλέγονται

10/12/2017
Σαρωτική νίκη της Βούλας Αγιοστρατίτη και οριακά αυτοδυναμία δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών του Επιμελητηρίου Ευβ...
Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

11/12/2017
Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone μόνο την Πέμπτη 14 εώς και την Τετάρτη ...
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

13/12/2017
Η Χαλκίδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα υπέροχο θαλασσινό θέαμα στον Πορθμό του Ευρίπου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, που θα προσφέρουν οι αθλητές, ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας