Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αναφορά προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας κατέθεσε ο π. Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος αναφορικά  με την πιθανή ύπαρξη επικίνδυνων φερτών ρυπογόνων υλικών σε εγκαταλελειμμένα  νταμάρια της ΛΑΡΚΟ ΑΕ.
Αναστάσιος Λιάσκος.
Αναστάσιος Λιάσκος.

Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής αναφέρεται στις ανακοινώσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στις αναλύσεις που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσαπίων, σχετικά με την ανίχνευση ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο και άλλα μέταλλα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που χρησιμοποιείται για την ύδρευση και άρδευση των Δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου και αναφέρει ότι κατά την άποψη του δεν είναι δυνατόν σε περιοχές που βρίσκονται μέσα σε δάση όπως τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσαπίων, να υπάρχει ολοσχερής μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες βιομηχανίες στη περιοχή.
Έτσι συνεχίζει ο Βουλευτής μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος με συνεργάτες του σε εγκαταλελειμμένα νταμάρια θεωρεί ότι η πιθανότερη αιτία είναι η παράνομη μεταφορά υλικών από αλλού στην περιοχή , όπου υπάρχουν «ιδανικοί» χώροι απόθεσης στα προαναφερόμενα εγκαταλελειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ, εναπόθεση η οποία ίσως γίνεται χρόνια τώρα.
Επειδή η προστασία της Υγείας των Πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα, η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους είναι τεράστια και για να μην διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής του Δήμου Μεσσαπίων που είναι κυρίως αγροτική και ήδη δέχεται τις πρώτες επιπτώσεις στα προϊόντα της, ο Βουλευτής καλεί τον κ.Εισαγγελέα να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες έρευνας της προέλευσης των  υλικών αυτών και καταλογισμού ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις, εφόσον υφίσταται και αποδειχθεί παράνομη μεταφορά και εναπόθεση υλικών τα οποία είναι ρυπογόνα.
Τέλος καλεί τον κ.Εισαγγελέα να διατάξει άμεσα να προστατευθούν η υπό έρευνα περιοχές προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα η δειγματοληψία των ύποπτων υλικών από ειδικούς επιστήμονες με την δική του παρέμβαση και συνδρομή.

Η επιστολή του κ.Λιάσκου προς τον εισαγγελέα είναι η παρακάτω:

"Προς
Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας 
ΑΝΑΦΟΡΑ
Θέμα: « Πιθανή ύπαρξη επικίνδυνων φερτών ρυπογόνων υλικών σε εγκαταλελειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ ΑΕ».

 Αξιότιμε κ.Εισαγγελέα
  Σας γνωρίζω ότι από τις αναφορές των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις  αναλύσεις που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσαπίων σχετικά με την καταλληλότητα του νερού που υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα και χρησιμοποιείται για την ύδρευση και άρδευση της πόλης των Ψαχνών και των γύρω χωριών, και οι οποίες αναφορές δείχνουν ότι  ανιχνεύεται ρύπανση με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τα οποία εντοπίζονται σε υψηλές ποσότητες ανά λίτρο νερού, κατέθεσα ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας κ΄ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα εξής ερωτήματα:
1) Τι μέτρα θα  λάβουν για τη υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Μεσσαπίων όσον αφορά την καταλληλότητα του νερού της περιοχής, και τις δυνατότητες χρήσης του.
2) Σε περίπτωση πλήρους ακαταλληλότητας του νερού αν προτίθεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να χρηματοδοτήσει νέο έργο ύδρευσης και άρδευσης στο Δήμο Μεσσαπίων.
Μετά από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής (Δημοτικά διαμερίσματα Κοντοδεσποτίου, Σταυρού, Παγώντα) οι οποίοι μου κατέθεσαν ότι υπάρχουν υλικά τα οποία μεταφέρονται και εναποθέτονται παράνομα στα νταμάρια της εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΑΕ, προέβην σε προσωπική έρευνα με ομάδα συνεργατών μου στις υπό καταγγελία περιοχές. Όπως διαπίστωσα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών σε χώρους (νταμάρια) που δεν δικαιολογείται η ύπαρξη τους εφ΄όσον κατά τη γνώμη μου δεν είναι παράγωγα τις μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα στην περιοχή του Άνω Παγώντα σε εγκαταλελειμμένο νταμάρι στης ΛΑΡΚΟ δίπλα σε αναβλύζουσες πηγές που διαμορφώνουν μια μικρή λίμνη είδα με τα μάτια μου και βιντεοσκόπησα τόνους φερτών υλικών που πιθανόν να είναι ύποπτα για την μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Μαρτυρίες κατοίκων λένε ότι υπάρχει μεταφορική δραστηριότητα τις νυχτερινές ώρες χωρίς να εργάζεται προσωπικό της εταιρείας αφού στο χώρο δεν υπάρχει πλέον μεταλλευτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Στη θέση αυτή υπάρχει σκαπτικό χωματουργικό μηχάνημα, με την επωνυμία «Παναγιώτου-Τρομπούκης» το οποίο κλείνει με μπάζα την είσοδο του νταμαριού και την ανοίγει ίσως για την εναπόθεση των μεταφερόμενων υλικών και όπως φαίνεται σκεπάζει με μπάζα τα υλικά αυτά.
Όπως με πληροφόρησαν εκτός από αυτά που είδα προσωπικά μεταφέρονται τέτοιου είδους υλικά και σε άλλα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ (πχ στη θέση Κουτσουρί κ΄ Τριάδα).
Επειδή κατά την άποψη μου δεν είναι δυνατόν σε περιοχές που βρίσκονται μέσα σε δάση όπως τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσαπίων, να υπάρχει ολοσχερής μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο, όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες βιομηχανίες στη περιοχή, θεωρώ ότι η πιθανότερη αιτία είναι η παράνομη μεταφορά υλικών από αλλού  στην περιοχή όπου υπάρχουν «ιδανικοί» χώροι απόθεσης στα προαναφερόμενα εγκαταλελειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ, εναπόθεση η οποία ίσως να γίνεται χρόνια τώρα.
Επειδή η προστασία της Υγείας των Πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα, η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους είναι τεράστια και για να μην διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής του Δήμου Μεσσαπίων που είναι κυρίως αγροτική και ήδη δέχεται τις πρώτες επιπτώσεις στα προϊόντα της, σας παρακαλώ να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες έρευνας της προέλευσης των  υλικών αυτών και καταλογισμού ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις, εφόσον υφίσταται και αποδειχθεί παράνομη μεταφορά και εναπόθεση υλικών τα οποία είναι ρυπογόνα, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και η οικονομία της περιοχής. 
Τέλος παρακαλώ να διατάξετε άμεσα να προστατευθούν η υπό έρευνα περιοχές προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα η δειγματοληψία των ύποπτων υλικών από ειδικούς επιστήμονες με την δική σας παρέμβαση και συνδρομή.
Συνημμένα σας προσκομίζω αντίγραφο του βιντεοσκοπημένου υλικού.
                                                                                                      Με τιμή 

                                                                                          Αναστάσιος Λιάσκος"
Δημοφιλή σήμερα

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Ιωάννα Δαριβέρη

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Ιωάννα Δαριβέρη

19/11/2018
Ανεξαρτητοποιήθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Θανάση Ζεμπίλη «Γέφυρα στο Μέλλον», Ιωάννα Δαριβέρη....
Ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα

Ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα

19/11/2018
Το 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Noεμβρίου. Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 2...
Η Κεντροδεξιά στην Εύβοια οργανώνεται

Η Κεντροδεξιά στην Εύβοια οργανώνεται

19/11/2018
Η Κεντροδεξιά στην Εύβοια οργανώνεται δηλώνει ο πρώην Υπουργός και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Κώστας Μαρκόπουλος....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας