Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από τα έργα, που αφορούν στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας και το Βωμό της Αυλίδας, που εξήγγειλε αρχές του περασμένου Ιουνίου, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.
Αεροφωτογραφία του Αρχαίου Θέατρου Ερέτριας (Google Maps).
Αεροφωτογραφία του Αρχαίου Θέατρου Ερέτριας (Google Maps).
«Στη φαντασία του Μαρκόπουλου ή ακριβοχρεωμένη μελέτη;»,

Το Αρχαίο θέατρο της Ερέτριας.

Η αλήθεια είναι, ότι ο κ.Μαρκόπουλος δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία σε έργα, που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού (βλέπετε και Δημοτική Αγορά Χαλκίδας), αν και δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει, ότι η υλοποίησή τους θα αναβαθμίσει και τον τουρισμό της Εύβοιας. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια ουσιαστικής αξιοποίησης των δύο αρχαίων μνημείων και όχι πασαλειμμάτων.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Ερέτριας, κ.Αλιμπαντέ έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της, για τις εξαγγελίες του Υπουργού αναφορικά με το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας. Ωστόσο, τόσο η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ερέτριας όσο και η βουλευτής Εύβοιας, Κατερίνα Περλεπέ έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τις παρεμβάσεις, που πρόκειται να γίνουν. Τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών πολλά, σχετικά με τα δύο έργα και οι διαφωνίες γύρω από το πόσες είναι οι σελίδες της μελέτης;;;;
Πάντως κύκλοι του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, σχολιάζουν ότι στα δημοσιεύματα, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΡΕΤΡΙΑΣ, είναι εμφανής η προσπάθεια αλλοίωσης της αλήθειας και υποβάθμισης έργων, που εξήγγειλε πρώτος ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις προεκλογικές του ομιλίες στην Χαλκίδα τόσο το 2000 όσο και τον Σεπτέμβρη του 2003 και που αποτελεί απαίτηση της τοπικής κοινωνίας εδώ και μια εικοσαετία, με σκοπό την αναβολή του και μεταφορά των σχετικών κονδυλίων σε άλλα «ώριμα» έργα εκτός Νομού.

Κατόπιν ρεπορτάζ του eviaportal.gr αξίζει να αναφέρουμε, σε συνέχεια του θέματος του Ιερού Αυλιδίας Αρτέμιδος και του θέματος του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας τα παρακάτω στοιχεία, που αφορούν στις μελέτες και τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στα δύο μνημεία και οι γνώστες του αντικειμένου ας κρίνουν:  

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας
Όσον αφορά στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, η οποία εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό της ΔΑΑΜ κ. Βασίλειο Σούλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας του κ. Βασίλειου Σούλη, υποβλήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ) και βαθμολογήθηκε με άριστα.
Η μελέτη έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της αρχιτεκτονικής του μνημείου, την καταγραφή της παθολογίας και τη διατύπωση προτάσεων σύμφωνα με τις αρχές και τη δεοντολογία των επεμβάσεων, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία, τις σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις και τους διεθνείς χάρτες για την προστασία και αναστήλωση των μνημείων.
Επιπλέον πραγματεύεται με τον πλέον αναλυτικό τρόπο το πλήθος των παραμέτρων που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, και συγκεκριμένα τη θέση και τη σημασία του μνημείου, την καταγραφή των οικοδομικών και ιστορικών του φάσεων, το ιστορικό των ανασκαφικών και αναστηλωτικών επεμβάσεων, τη διάγνωση της παθολογίας (κατάταξη, αξιολόγηση και αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων), ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική περιγραφή των προτεινόμενων επεμβάσεων σε καθένα από τα επιμέρους μέρη του θεάτρου, η οποία συνοδεύεται από τα αντίστοιχα αρχιτεκτονικά σχέδια (κατόψεις, τομές).
Πρωταρχικός στόχος της πρότασης είναι η αποκατάσταση του μνημείου με βάση τις αρχές των αναστηλώσεων, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του, καθώς και η αποκατάσταση της επισκεψιμότητάς του και η σύνδεσή του με το παρακείμενο ιερό του Διονύσου και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. 

Ιερό Αυλιδίας Αρτέμιδος
Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αυλιδίας Αρτέμιδος η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων σε συνεργασία με την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χαλκίδος, συνέταξε μελέτη, στην οποία προτείνονται ήπιες επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και προβολή του αρχαίου ναού και των λοιπών αρχιτεκτονικών καταλοίπων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατάργηση της αμαξωτής οδού, που διχοτομεί το χώρο με στόχο την οργανική και λειτουργική ενοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων , που σήμερα χωρίζονται αυθαίρετα σε δύο ξεχωριστές ενότητες.
Με την κατάργηση του δρόμου, ως βασική διαδρομή επίσκεψης θα διαμορφωθεί η αρχαία οδός, η οποία θα διαστρωθεί με υλικά χωμάτινης υφής (σταθεροποιημένη γη). Επιπλέον θα δημιουργηθούν και δευτερεύοντα μονοπάτια, ώστε ο επισκέπτης να προσεγγίζει με ασφάλεια το ναό της Αρτέμιδος και τα υπόλοιπα αρχαία κατάλοιπα. Στόχος της επέμβασης είναι να μετατρέψει τον απροσπέλαστο σήμερα αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας σε επισκέψιμο χώρο, ώστε το κοινό να μπορεί να προσεγγίσει και να κατανοήσει το σημαντικότατο αυτό μνημειακό σύνολο.

Επίσης προτείνεται η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού, και συγκεκριμένα η κατασκευή ενός πολύ μικρού και λιτής μορφολογίας εκδοτηρίου εισιτηρίων – φυλακίου, ενός στοιχειώδους εκτάσεως χώρου στάθμευσης των οχημάτων και χώρων υγιεινής, τα οποία θα βρίσκονται σε εύλογη απόσταση από τα αρχαία κατάλοιπα και θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο, την προστασία και οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου.

Η ολοκλήρωση του έργου στο σύνολό του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ανεπίτρεπτα βεβαρημένης περιοχής του ιερού της Αυλιδίας Αρτέμιδος, από τους ρύπους της βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας και τις επικαθήσεις των εκτεταμένων λατομεύσεων πάνω στα ερείπια του ναού.

H Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων με την πολυετή εμπειρία που έχει, ως αρμόδια Υπηρεσία για την εκπόνηση και αξιολόγηση των μελετών προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων, εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις δύο προαναφερθείσες μελέτες επέμβασης, οι οποίες και εγκρίθηκαν ομόφωνα. Οι μελέτες αυτές πληρούν τον απαιτούμενο βαθμό ωριμότητας και τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που το ίδιο το Συμβούλιο έχει θέσει, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του μνημείου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κατέθεσε πρόταση για την ένταξη του έργου προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας και του ιερού της Αρτέμιδος στην Αυλίδα στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, δεδομένου ότι πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται στην αριθ. ΥΠΠΟ/ ΑΡΧΗ/Α1 /Φ39 /15455 /715 /23.03.2000 Υπουργική Απόφαση.

Η πρόταση αυτή δηλώνει την πρόθεση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για συνεργασία των συναρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΩΚΑ, ΔΑΑΜ, ΔΣΑΝΜ) και της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Χαλκίδας, οι οποίες διά του επιστημονικού τους προσωπικού θα συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πολυσύνθετου έργου προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων στους δύο μείζονος σημασίας αρχαιολογικούς χώρους της Ερέτριας και της Αυλίδας.
Επίσης με σχετική ομόφωνη απόφαση του το Κ.Α.Σ. την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 τα έργα «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας» και «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του ιερού της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, Ν.Ευβοίας» εντάσσονται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε) και συστήνεται ειδική επιστημονική επιτροπή για την διαχείριση τους.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας