Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε για λογαριασμό του Eviaportal.gr, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Θανάσης Γιαννόπουλος
Θανάσης Γιαννόπουλος

Στη συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες του συνδυασμού του τόσο στην Εύβοια όσο και στη Στερεά Ελλάδα, για την ανάγκη αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τον Καλλικράτη και το έργο της απερχόμενης περιφερειακής αρχής καθώς και για τον αποκλεισμό που υφίσταται η Στερεά σε προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Τέλος, έδωσε το δικό του μήνυμα στους πολίτες της Εύβοιας ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου του 2014.

Eviaportal: Χρειαζόμαστε κάτι νέο στην πολιτική; Και αν ναι, αυτό το νέο το φέρνουν οι άνθρωποι;

Αθ. Γιαννόπουλος: Γενικά η πολιτική έχει μία δυναμική. Δεν είναι μία στατική κατάσταση και αυτή τη δυναμική μπορούν να την ικανοποιήσουν καλύτερα αυτοί που έχουν εμπειρίες. Κανείς όμως δεν αποκλείει γιατί θα ήταν για μένα ατυχές ο ηλικιακός ρατσισμός να πω ότι και οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν έχουν τη γνώση να διεκδικήσουν κάτι καινούργιο στην πολιτική. Όμως η πολιτική θέλει εμπειρία και είναι μία ιδιαίτερη τέχνη που πρέπει να την έχει κάποιος με επιμέλεια σπουδάσει.

Eviaportal: Η Στερεά στα νούμερα όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη εμφανίζεται υγιής ή σε κάθε περίπτωση σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιφέρειες της χώρας πράγμα όμως που δεν αντικατροπτίζει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας αλλά ταυτόχρονα μας αποκλείει από διάφορα προγράμματα ενίσχυσης (π.χ. απασχόλησης, κατάρτισης κ.α.). Μπορεί να κάνει κάτι η περιφέρεια για αυτό και αν ναι τι;

Αθ. Γιαννόπουλος: Η Περιφέρεια τώρα για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Όσοι υπόσχονται αλλαγές θα πει ότι δεν γνωρίζουν τους κανόνες των Βρυξελλών. Ότι το οικονομικό προφίλ που εμφανίζει η Περιφέρεια μας είναι καθαρά λογιστικό και πράγματι αυτό μας δημιουργεί προβλήματα    στην αξιοποίηση πολλών δεδομένων. Πιστεύω κάποτε να υπάρξει η δυνατότητα να αλλάξει η πολιτική αυτή αλλά δεν είναι θέμα του Περιφερειάρχη. Είναι θέμα του Επιτελείου των Βρυξελλών, να τα δουν τα πράγματα με νηφαλιότητα, να τα εκτιμήσουν σωστά και να δώσουν πραγματικά αυτό το βηματισμό που χρειάζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Eviaportal: Πως κρίνετε το έργο που έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή;

Αθ. Γιαννόπουλος: Είναι ένα έργο που δεν θα ήθελα να κάνω κριτική ιδιαίτερη καθώς ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς δεν είναι υποψήφιος. Εγώ θα έλεγα με αντικειμενικότητα οτι προσπάθησε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της υποχρηματοδότησης, τις δύσκολες συνθήκες των πολιτικών εξελίξεων αλλά και μέσα από την απειρία που είχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι στο νέο θεσμό τον Καλλικράτη και τις αδυναμίες που αντιμετώπιζε ο Καλλικράτης έγινε ένα έργο. Αυτό το έργο πρέπει να το προχωρήσουμε. Η εμπειρία αυτών των ανθρώπων και τις αστοχίες τις οποίες είχαν πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα να τις αξιολογήσουμε και να δώσουμε νέα δεδομένα στην πορεία της Περιφέρειας, η οποία Περιφέρεια στο νέο πρόγραμμα της το ΣΣΕΣ όπως λέγεται, το νέο ΕΣΠΑ, έχει απαιτήσεις. Άρα λοιπόν είναι μια καλή εμπειρία τα οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά τη θητεία των 3μιση ετών της κουτσουρεμένης δηλαδή περιφερειακής θητείας. Έγιναν προσπάθειες, έγιναν αρκετά, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά τουλάχιστον εγώ προσωπικά τους δικαιολογώ διότι ήταν ένας θεσμός καινούργιος που οπωσδήποτε καθετί καινούργιο έχει και αδυναμίες.

Eviaportal: Ποια είναι η άποψη σας για τον Καλλικράτη ως θεσμό;

Αθ. Γιαννόπουλος: Ήθελε περισσότερο σχεδιασμό. Τα λάθη εμφανίζονται μετά την εφαρμογή οποιουδήποτε συστήματος. Είναι λοιπόν καιρός τα λάθη να μας διδάξουν πολλά και να γίνουν και κάποιες τροποποιήσεις. Δεν είναι άχημο να τροποποιείς κάτι που έχει αστοχία στη δημιουργία του, γιατί όλα τα θέματα έχουν το θεωρητικό μοντέλο και επίσης έχουν την εφαρμογή της θεωρίας. Πολλές φορές όμως βλέπει κανείς να υπάρχουν αστοχίες των θεωρητικών προτάσεων και οφείλουμε να τις διορθώσουμε με παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες και θα είναι ακριβώς με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε από την αστοχία.

Eviaportal: Τι προτεραιότητα υπάρχει στα προγράμματα σας και πως θα εστιάσετε στον τομέα της υγείας; Πιστεύετε υπάρχουν περιθώρια για την τόνωση των υπάρχουσων δομών ή μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε με την τόνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να έχουμε και μία αποτελεσματική παρέμβαση τουλάχιστον σε επίπεδο Στερεάς;

Αθ. Γιαννόπουλος: Η προτεραιότητα η δικιά μας θα έλεγα είναι δεσμευτική πάνω στον πρωτογενή τομέα, πάνω στην αγροτική πολιτική. Όπως επίσης μέσα στις προτεραιότητες μας είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο.Οι μεγαλοιδεατισμοί ενός νέου άξονα οδικού που είναι μέσα στα τόσα χρόνια που έχει σχεδιαστεί δεν είναι θέμα της Περιφέρειας. Θέμα της Περιφέρειας όμως είναι το να βελτιώσει το υπάρχον δίκτυο, να γίνουν οι παρακάμψεις των πολυσύχναστων περιοχών, Ψαχνά, Αρτάκη κτλ. και μέσα επίσης στις προτεραιότητες είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος των διοικητικών υπηρεσιών για να μην αναγκάζεται ο πολίτης από την Κάρυστο να έρχεται στη Χαλκίδα ή να πηγαίνει ακόμα στην έδρα της Περιφέρειας για να ικανοποιήσει μία γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να τακτοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσα σε 5 λεπτά.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας για μένα αποτελεί πρωταρχικό και κομβικό στοιχείο το θέμα της ολοκλήρωσης του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας. Δεν είναι κάτι εύκολο όμως. Και δεν είναι εύκολο γιατί δεν υπάρχει συμπληρωματική χρηματοδότηση, που απαιτούνται γύρω στα 45.000.000. Άρα λοιπόν πρέπει να απαιτήσουμε από εθνικούς πόρους, από τις δημόσιες επενδύσεις να καλυφθεί το κενό ή άπο κάποιες άλλες ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο και η περιφέρεια να συνηγορήσει να βρεθούν πόροι να ολοκληρωθεί το νέο νοσοκομείο. Μπορεί να είναι εγωιστικό αυτό αλλά θα το πω. Ήμουν από τους πρωτεργάτες της θεμελίωσης του νοσοκομείου σε δύο συσκέψεις που γίνανε, που θέλανε να μην οικοδομηθεί το Νοσοκομείο σε αυτή την περιοχή, αυτό θα σήμανε απένταξη του νοσοκομείου με όλες τις συνέπειες τις οποίες θα είχαμε. Τώρα υπάρχουν οι προοπτικές με παρεμβάσεις ιδιαίτερες να προχωρήσει. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο γιατί αυτό δεν είναι μέσα στην Περιφέρεια.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση με εκχώρηση πόρων και η Περιφέρεια να έχει καθοριστικό ρόλο πάνω στο μοντέλο λειτουργίας.

Eviaportal: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για τη στήριξη των ανέργων και για την τόνωση της απασχόλησης;

Αθ. Γιαννόπουλος: Το νέο πρόγραμμα έχει πολύ λίγα χρήματα για το θέμα των οποιοδήποτε αναπλάσεων πλατειών, δρόμους κτλ. Είναι κάπου 5.500.000 συν άλλα τόσα από διάφορα διαρθρωτικά ταμεία. Ο στόχος είναι η τόνωση οποιονδήποτε διαδικασιών για τη μείωση της ανεργίας, είναι ακριβώς τα νέα προγράμματα που υπάρχουν για τους νέους κυρίως, τις γυναίκες αλλά και τα άτομα που βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία της εξιδίεκυσης σε πάρα πολλούς τομείς με τα προγράμματα που έχουν καθιερωθεί για να δώσουν τη δυνατότητα της γνώσης και παράλληλα να δώσουν και τη δυνατότητα της ένταξης σταδιακά στον εργασιακό χώρο, εφόσον οι υποδομές πιστεύουμε θα δώσουν τη δυνατότητα σε επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν την ανεργία.

Eviaportal: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Εύβοια;

Αθ. Γιαννόπουλος: Οι προτεραιότητες για την Εύβοια είναι σε γενικές γραμμές σε πρώτο επιπεδο αυτές που είπα. Σε δεύτερο επίπεδο είναι το θέμα νοσοκομείο και το θέμα πρωτοβάθμιας υγείας. Τα Κέντρα Υγείας που έχουμε, η Κάρυστος, η Ιστιαία, η Κύμη με το Αλιβέρι, με επάρκεια και πληρότητα να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες. Ο Έλληνας πολίτης έχει ανάγκη από υπηρεσίες, δεν κάνει διάκριση που και πως αλλά τουλάχιστον πρέπει να του δοθούν πολλές δυνατότητες. Και δεν κρύβω να πω ότι  θα απαιτήσουμε, θα διεκδικήσουμε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να πάει στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους δήμους και στην Περιφέρεια ως μοντέλο διαχείρισης. Βέβαια με πόρους γιατί χωρίς πόρους δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και πιστεύω ότι όπως είναι και στο εξωτερικό θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες για όλες τις δομές υγείας.

Τέλος, άλλο ένα θέμα είναι το οδικό δίκτυο. Βελτίωση τώρα του οδικού δικτύου, παρεμβάσεις συγκεκριμένες, υλοποίηση όλων των παρακάμψεων. Και βέβαια μετά από όλες αυτές τις ενέργειες ας φροντίσει και η πολιτεία πως θα ρυθμίσει τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου της Εύβοιας.
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας