Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε για λογαριασμό του Eviaportal.gr ο Δήμαρχος Ερέτριας και εκ νέου υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, κ. Βασίλειος Βελέντζας.
Βασίλης Βελέντζας
Βασίλης Βελέντζας

Στη συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων για την αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων, για την εφαρμογή του Καλλικράτη στο Δήμο Ερέτριας, για την ενίσχυση και την προώθηση του τουρισμού στο Δήμο Ερέτριας καθώς και για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια των 3.5 ετών. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα 40 μεγάλα έργα που θα αλλάξουν το Δήμο Ερέτριας, ενώ με σαφή και κατανοητό τρόπο μοιράστηκε το όραμα του για το Δήμο Ερέτριας την ερχόμενη πενταετία, τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα του θα είναι η καθημερινότητα του δημότη.

Eviaportal: Που βρίσκεται το θέμα αξιοποίησης του Νησιού των Ονείρων;

Β. Βελέντζας: Είναι σχεδόν στο τελικό στάδιο. Χρειάζεται μία βεβαίωση από την πολεοδομία για να μας καθορίσει τους όρους δόμησης για το νησί και μετά από αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού και μετά να πάμε σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για να μπορέσουμε να το νοικιάσουμε και να έρθει ο επενδυτής να επενδύσει στο νησί. Είχαμε στόχο να προλάβουμε πριν τις εκλογές αν αυτό βοηθούσε σε κάτι, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε γιατί καθυστερούν από την Πολεοδομία. Όμως αυτό που θέλουμε είναι να γίνει σωστά και όχι γρήγορα το θέμα.

Eviaportal: Ποιο το προσδοκώμενο όφελος του Δήμου (ετησίως)

Β. Βελέντζας: Εξαρτάται από την προσφορά που θα έχουμε. Είναι διεθνής διαγωνισμός οπότε μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε επίπεδο. Θα υπάρχει ένα κτίριο και μετά πάνω σε αυτό θα συνεχίσει η πλειοδοσία μέχρι που να βρεθεί ο πλειοδότης. Εδώ θέλω να τονίσω ότι το νησί όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα έχει δύο ιδιοκτήτες. Είναι ο δήμος που έχει το κεντρικό κομμάτι, το κτισμένο δηλαδή αυτό που έχει τα δέντρα και το Δημόσιο που το διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχει τις προσχώσεις δηλαδή το χώρο που είναι γύρω από το νησί που είναι φλατ και δεν έχει επάνω του δέντρα. Για αυτό και ο διαγωνισμός θα γίνει σε συνεργασία των 2 φορέων και βέβαια και το ενοίκιο αναλογικά θα μοιραστεί και στους δύο φορείς.

Eviaportal: Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερέτριας έχει τεράστια ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα ή μνημεία ιδιαίτερης σημασίας. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη ως προορισμός αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι; Ποιες οι δυνατότητες σας σαν Δήμος και τι σκοπεύετε να κάνετε;

Β. Βελέντζας: Υπάρχει στον τουριστικό χάρτη και η Ερέτρια είναι γνωστή παγκοσμίως για τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Δεν το συζητάμε. Η ιστορία της είναι παγκοσμίως γνωστή. Άλλωστε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει και εκθέσεις και στην Ελβετία. Η Ελβετική Σχολή είναι στην Ερέτρια 50 χρόνια τώρα, που σημαίνει ότι είναι παγκοσμίως γνωστή η Ερέτρια. Όμως χρειάζεται ακόμα περισσότερη προώθηση γενικότερα για να μπορέσουμε να προοσελκύσουμε το ενδιαφέρον περισσότερων ανθρώπων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Σε αυτό εμείς, πέρα από την άριστη συνεργασία που έχουμε σαν Δημοτική Αρχή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ερέτρια εντάσσουμε ήδη έργα τα οποία θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα αρχαία μνημεία της Ερέτριας.

Η μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας τελείωσε και ξεκινάει το διάζωμα να ψάχνει πόρους χρηματοδότησης για να μπορέσει να κάνει την ανάπλαση του Αρχαίου Θεάτρου, να γίνει δηλαδή λειτουργικό. Το Αρχαίο Θέατρο πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών χώρων με ένα πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, ώστε να μπορεί να ξεκινάει ένας τουρίστας από το Αρχαίο Λιμάνι (από την άκρη της παραλίας δηλαδή) και να φτάνει μέχρι και το Μουσείο, τα δυτικά τείχη. Να κάνει δηλαδή όλο τον κύκλο της Ερέτριας. Στο ενδιάμεσο θα περνάει από όλα τα αρχαιολογικά σημεία της Ερέτριας. Διαφημίσεις και εκθέσεις που πηγαίνουμε. Τα μόνα που διαφημίζουμε για την Ερέτρια και όταν λέω Ερέτρια εννοώ για το Δήμο Ερέτριας, γιατί δεν σταματάει μόνο στην Ερέτρια η αρχαιολογική ιστορία. Είναι και στην Αμάρυνθο και στο Γυμνό. Τι να κάνουμε; Έχουμε και 4.000 χρόνια ιστορία στην περιοχή μας. Θεωρώ ότι έχουμε δυνατότητες να κάνουμε κάποια πράγματα για να αυξήσουμε περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών για τα αρχαιολογικά ευρήματα του Δήμου μας.

Eviaportal: Πως κρίνεται τον Καλλικράτη και την εφαρμογή του στο Δήμο Ερέτριας;

Β. Βελέντζας: Ο Καλλικράτης είναι ένας νόμος ο οποίος έχει και θετικά και αρνητικά, όπως επίσης έχει και ανθρώπους που τον υποστηρίζουν και τον πολεμάνε. Όμως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Είναι ένας νόμος που βοήθησε με την ενοποίηση των μικρών-μικρών δήμων και κοινοτήτων και έφτιαξε μεγάλους δήμους, μακάρι να είχε φτιάξει και ακόμα πιο μεγάλους θα ήταν καλύτερο, έτσι όμως όπως εφαρμόστηκε χωρίς την υποστήριξη από το κράτος, χωρίς την οικονομική βοήθεια, δηλαδή για να εφαρμοστούν αυτά που έγιναν, έγιναν όλα εις βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή όλο το βάρος το σήκωσαν οι Δήμοι με τις περικοπές χρημάτων, με τις υπηρεσίες που ήρθαν, με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στους δημάρχους και στους δήμους χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια, δυστυχώς εφαρμόστηκε μερικώς ο Καλλικράτης. Και ένας νόμος που εμφανίζεται μερικώς καλύτερα να μην εφαρμόζετε καθόλου.

Eviaportal: Θεωρείτε ότι αποτύχατε ή υστερήσατε κάπου αυτά τα πρώτα 3.5 χρόνια;

Β. Βελέντζας: Εάν θεωρούσα ότι είχα αποτύχει δεν θα ήμουν πάλι υποψήφιος, δεν το συζητάω. Ότι υπήρχαν πράγματα που μπορούσαν να γίνουν καλύτερα αλλά δεν έγιναν για διάφορους λόγους, βεβαίως υπήρχαν. Όμως όταν ξεκινάς να συνενώσεις 2 δήμους χωρίς υποδομές, χωρίς υπηρεσίες, χωρίς τη γνώση και χωρίς την υποστήριξη από το ελληνικό κράτος διότι τα 3 αυτά χρόνια το ελληνικό κράτος πέρασε μέσα από τη χειρότερη κρίση όλης της ελληνικής ιστορίας. Άρα οι δήμοι αφέθηκαν στη μοίρα τους για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που είχε σχεδιαστεί από την κεντρική διοίκηση. Θεωρώ λοιπόν ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, αλλά ένας τομέας που δεν πήγε καλά στο Δήμο μας και είναι η πρώτη προτεραιότητα μας για την επόμενη πενταετία είναι η καθημερινότητα του δημότη. Δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός -δηλαδή φώτα- και δρόμοι προσβάσιμοι για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πηγαίνουν στα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας τομέας που δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κοιτάξουμε από την πρώτη στιγμή. Έπρεπε να εστιάσουμε στη συνένωση του δήμου, στην εξυγίανση των οικονομικών του και στην ένταξη αναπτυξιακών έργων     υποδομής για να μπορέσει ο δήμος να έχει μέλλον. Γιατί αν ξεκινούσαμε να ασχολιόμασταν μόνο με την καθημερινότητα και αναλωνόμασταν στην καθημερινότητα όλα τα υπόλοιπα θα πήγαιναν πίσω. Ο Δήμος έχει περιορισμένες δυνατότητες λόγω του ότι είναι μικρός, λόγω του ότι ήταν αποδιοργανωμένος τελείως. Δυο δήμοι πολύ μικροί χωρίς υπηρεσίες καταφέραμε να τον φτιάξουμε να λειτουργεί, να έχει υπηρεσίες, να πάρουμε τα έργα υποδομής που χρειαζόμαστε άμεσα- διότι έχουν καθυστερήσει δεκαετίες- και τελικά να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να είμαστε σε θέση να μπορούμε να ασχοληθούμε και με την καθαριότητα.

Eviaportal: Ποια είναι αυτά τα έργα υποδομής;

Β. Βελέντζας: Είναι τα έργα που θα σώσουν το περιβάλλον. Είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί στις πόλεις μας, είναι τα δίκτυα αποχέτευσης, είναι η οργάνωση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, του νερού που πίνουμε καθημερινά, είναι οι δρόμοι, οι οποίοι ενώνουν τις πόλεις μεταξύ τους και οι οποίοι δεν υπήρχαν, είναι αναπλάσεις κάποιων σημείων μέσα στις πόλεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά τα βασικότερα είναι τα έργα του περιβάλλοντος. Αυτά που δυστυχώς είμαστε από τους τελευταίους δήμους που δε διαθέταμε βιολογικό καθαρισμό. Έγινε και πολύ γρήγορα θα έχει τελειώσει το έργο φαντάζομαι και θα έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο.

Eviaportal: Θέλετε να μας πείτε και κάτι για τα 40 μεγάλα έργα που έγιναν στο Δήμο σας;

Β. Βελέντζας: Τα 40 μεγάλα έργα που έγιναν στο Δήμο περιλαμβάνουν αυτά τα πολύ μεγάλα που έχουμε πει, όπως το Δίκτυο Αποχέτευσης οικισμών Αμαρύνθου και Γυμνο, το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων τεως Δήμου Αμαρυνθίων, την αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Ερέτριας, τον εκσυγχρονισμό, Τηλεμετρία και Αυτοματισμό των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Ερέτριας καθώς και την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ερέτριας.  Ακόμα αναβαθμίστηκαν οι παιδικές χαρές του Δήμου Ερέτριας από το Πράσινο Ταμείο, έγινε η επισκευή του κτιρίου επί της οδού Ευδήμου Κραταιμένους 43 στην πόλη της Ερέτριας, συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν τα κιγκλιδώματα της παραλίας Αμαρύνθου ενώ ανακατασκευάστηκε το κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο της Ερέτριας. Επιπλέον ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης στο πρώτο δημοτικό σχολείο Αμαρύνθου, ασφαλτοστρώθηκαν οι πυρόπληκτοι οικισμοί, πληρώθηκαν χρέη παλαιών ετών των δυο Καπποδιστριακών Δήμων Αμαρύνθου και Ερέτριας, ενώ υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του θεάτρου Ερέτριας. Τέλος, οι υπηρεσίες του Δήμου μας απέκτησαν πιστοποίηση ISO 90012008 για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς του Δημότες. Αυτά και τα υπόλοιπα έργα ολοκληρώνουν την πρώτη προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Πολύ γρήγορα τα υπόλοιπα έργα που έχουν προταθεί για ένταξη και χρηματοδότηση θα αρχίσουν να φαίνονται και να φαίνονται τα αποτελέσματα και στην καθημερινότητα του δημότη. Περιλαμβάνονται σε όλους τους τομείς δραστηριότητων του δήμου και θεωρώ ότι και μόνο αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν ο δήμος θα έχει αλλάξει όψη και θα έχει ολοκληρωθεί αυτό που περιέγραψα προηγουμένως.

Eviaportal: Ποιο το όραμα σας για το Δήμο Ερέτριας και τις δημοτικές ενότητες του για την ερχόμενη 5ετια;

Β. Βελέντζας: Το όραμα για το Δήμο Ερέτριας είναι να είναι ένας δήμος λειτουργικός, φιλικός προς το δημότη του. Να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων που μένουν μόνιμα εδώ αλλά και τις ανάγκες των ανθρώπων που έρχονται να επισκεφθούν το Δήμο και αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Απλά να πω μόνο ότι το χειμώνα έχουμε 13.500-14.00 κατοίκους, επίσημα. Ανεπίσημα μπορεί να φτάνουμε και τις 20.000. Το καλοκαίρι όμως αυτές οι 20.000 γίνονται 50.000. Όραμα λοιπόν είναι να μπορεί ο Δήμος Ερέτριας να εξυπηρετεί ανθρώπινα και αποτελεσματικά αυτές τις 50.000 ανθρώπους. Να μπορεί να έχει υποδομές που θα μπορούν να κρατάνε τους νέους στον τόπο τους για να μην αναγκάζονται να φεύγουν για να βρουν δουλειά. Έχει δυνατότητες, είμαστε μια πανέμορφη περιοχή και αν αναπτυχθεί όπως την έχουμε σχεδιάσει και την οραματιζόμαστε πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Μπορεί να καλύψει  όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά να επεκταθεί και να δίνει δουλειά και στη γύρω περιοχή. Είναι από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας, πουλάμε τουριστικό προϊόν. Έχουμε πολύ καλές τουριστικές υποδομές, έχουμε και τα αρχαιολογικά μας μνημεία που τραβάνε τον τουρισμό και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ανέργους. Και δεν μιλάμε για περιστασίακα ανέργους αλλά για μακροχρόνια, σε μία περιοχή που θα μπορούσε να εξάγει εργασία, όχι μόνο να έχει καλύψει τις ανάγκες της τις τοπικές. Αυτό είναι το όραμα μας.
Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας