Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο Βασίλης Κεδίκογλου εκφράζει την άποψη του για τη σημασία που έχουν οι επικείμενες εκλογές και τι μέλλει γενέσθαι μετά από αυτές τόσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και για την Εύβοια.
Βασίλης Κεδίκογλου
Βασίλης Κεδίκογλου

Ευρωεκλογές: Οι Ευρωεκλογές δεν κατεβάζουν Κυβερνήσεις, εκφράζουν πολιτική βούληση και στέλνουν μήνυμα. Οι εφετεινές γίνονται σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας εξέρχεται από μια πρωτοφανή για την ιστορία μας οικονομική κρίση, η οποία έχει μεταβληθεί και σε ανθρωπιστική κρίση.

Ευρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης και είχαμε την αγαθή τύχη, τα δύο τελευταία χρόνια να έχομε μια καλή Κυβέρνηση με πολύ καλό Πρωθυπουργό, άξιο, εργατικό και με προβλέψεις. Πολιτική σημαίνει πρόβλεψη και η άποψη αυτή, ως βάση, είναι αρκετή για να αξιολογήσομε.

Εξερχόμαστε από την κρίση, που δημιουργήθηκε και από δικές μας ευθύνες, χωρίς οι πολίτες να χάσουν ούτε ένα ΕΥΡΩ από τις καταθέσεις τους, βέβαια με θυσίες, καρτερία και υπομονή του λαού μας.

Η πολιτική συγκυρία και η κατάσταση της χώρας επιβάλλει να στείλομε το μήνυμα που έχει ανάγκη, τώρα, η πατρίδα μας. Δεν είμαστε σε περίοδο όπου θα στέλναμε μήνυμα σύμφωνα με τις ιδεολογικές μας απόψεις και προτιμήσεις. Τώρα επιβάλλεται να ψηφίσομε και να στείλομε το μήνυμα που θα αντανακλά, ως αποτέλεσμα, την τρέχουσα ανάγκη, δηλ. προοπτική Κυβέρνησης σταθερής και ικανής να κάμει την καλύτερη διαχείριση της εξόδου από την κρίση και την είσοδο στην ανάκαμψη. Επί πλέον έχοντας υπ’ όψιν μας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο  λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη της πατρίδας μας, οφείλομε να επιλέξομε κόμματα με στρατηγική επιδίωξη μια ενωμένη, ομόσπονδη Ευρώπη με κοινό νόμισμα το ΕΥΡΩ και επί πλέον να σταυροδοτήσομε πρόσωπα που γνωρίζουν να διαχειριστούν τα διαλαμβανόμενα στις αποφάσεις του Ερωκοινοβουλίου. Οι προτιμήσεις μας είναι για άλλες εποχές, οι οποίες θα έλθουν, εάν τώρα αφήσουμε αυτές κατά μέρος.

Δημοτικές Εκλογές: Όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι καλοί, κάποιοι όμως είναι ακατάλληλοι για λόγους αρχής και δεν θα έπρεπε να επιδιώξουν την ανάδειξή τους. Αρχή μας είναι πώς υποψήφιος Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ένας περιστασιακός πολίτης, αλλά να είναι δημότης, παλαιόθεν, και να γνωρίζει τα προβλήματα του Δήμου εις βάθος. Να είναι ψημένος στην τοπική κοινωνία και να έχει όραμα δημιουργίας. Την παραγωγικότητα του Δήμου καθορίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αν είναι γνώστες των προβλημάτων και επιθυμούν να διορθώσουν και να δημιουργήσουν.

Όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας είναι παραγωγικοί και αυτάρκεις και οι κρατικές χορηγίες τους καθιστούν ικανούς να παραγάγουν έργο. Χρειάζεται όμως να απαλειφθεί η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και οι δημότες να εκπληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους, ιδίως, τις οικονομικές, όπως τα ανταποδοτικά τέλη κ.λ.π. Χρειάζεται ακόμη οι Δήμαρχοι να αντιληφθούν ότι η έδρα της Περιφέρειας απέχει ένα βήμα, η Αθήνα δύο και οι Βρυξέλλες τρία βήματα…

Οι Δήμαρχοι να νοιώσουν τη δύναμή τους και Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες που δεν σέβονται το Δήμο πρέπει να κηρυχθούν persona non grata. Χρειάζεται λογική αλλά σκληρή στάση απέναντι στην περιφέρεια για να εννοηθούν οι ευθύνες.

Η ύπαιθρος Εύβοια είναι διάσπαρτη από φυσικά λατομεία: ασβεστολιθικών και δολαμητικών πετρωμάτων και από φυσικά αδρανή εφαρμογής όπως χαλκοδέρα, άμμος, γαρμπίλι, κ.λ.π.

Δύο κινητά μηχανήματα, σπαστήρας και τριβείο δεν κοστίζουν πολλά. Για μεγάλους κάμπους όπως της Ιστιαίας ή του Ασμηνίου ή του Αγ. Γεωργίου ή της Καρύστου μπορεί να γίνει και μόνιμη εγκατάσταση. Χρειάζεται να υποβληθεί στην περιφέρεια ένα τοπογραφικό διάγραμμα και μια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θεωρημένη από το Δασαρχείο,  στοιχεία τα οποία άνετα συντάσσει η Υπηρεσία του Δήμου, για να εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης και να ακολουθήσει η άδεια οικοδομής για σιλό, αποθήκη και εγκατάσταση σπαστηρο-τριβείου, αν χρειάζεται σπάσιμο. Τα λατομεία μπορεί να εκμεταλλευθούν από τον Δήμο ή με δημοπρασία να εκχωρηθούν, έναντι μισθώματος σε ιδιώτες. Λαμβανομένου υπ’ όψιν του μεγάλου δικτύου των αγροτικών δρόμων τα Δημοτικά λατομεία κρίνονται απαραίτητα για την άνοδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Με την εκμετάλλευση και τη χρήση των λατομείων η Εύβοια μπορεί άνετα να έχει αγροτικούς δρόμους περιπάτου.

Επόμενη δραστηριότητα που πρέπει να απασχολήσει τους Δήμους είναι τα σφαγεία τα οποία λόγω της άμεσης σχέσης τους με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι αναγκαίο να τεθούν υπό την εποπτεία δημόσιου φορέα, ασχέτως του τρόπου εκμετάλλευσης από τον Δήμο ή από παραχωρησιούχο ιδιώτη.

Τα σφαγεία θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αγροτική παραγωγή, λόγω της εύκολης διάθεσης των κτηνοτροφών και θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας με καλό εισόδημα και αίσθημα μονιμότητας.

Κορυφαίο ζήτημα παραμένει η απάντηση στο ερώτημα ποιους επιλέγομε για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο; Η ψήφος είναι μια σκληρή επιλογή ζωής και ατομική ευθύνη.

Αν οι δημότες βάλλουν κάτω τα προβλήματα του Δήμου, κατά τη γνώμης τους και αποφασίσουν αδέσμευτα από συστάσεις και εξαρτήσεις ή «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά» συνθήματα θα κάμουν την καλύτερη επιλογή. Ο τόπος μας έχει πληρώσει ακριβά τις συστάσεις έως και παρακλήσεις γυρολόγων πολιτικών τάχα «ειδικών» που όμως όταν βρέθηκαν στο θώκο της εξουσίας με πιστώσεις στα συρτάρια τους, αντί να τις διαθέσουν σε έργα όπως το «Υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων» (για το οποίο είχε εκδοθεί και η άδεια οικοδομής, η οποία ακυρώθηκε λόγω αχρησίας- υπέρβαση ημερομηνίας έναρξης) ή η «Μαρίνα της Σκύρου» τις διοχέτευσαν σε άνομους ρουσφετολογικούς άχρηστους διορισμούς πελατών τους. Άνθρωποι που έβλαψαν τη χώρα εμφανίζονται ως υπερπατριώτες, έμποροι συμβουλών. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να σκεφθεί πόσο ζημιώθηκε η χώρα από τη διάσπαση της Ν.Δ. Ποια θα ήταν η ισχύς της ελληνικής Κυβέρνησης αν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν υποστεί τη διάσπαση. Οι πολίτες που πλησιάζονται από τους τύπους αυτούς πρέπει να τους υποδέχονται με τιμωρητική αποστροφή.

Περιφερειακές εκλογές: Οι Περιφέρειες με τις Αντιπεριφέρειες ή νόθες Νομαρχίες έχει αποφασιστεί να απορροφήσουν μεγάλα ποσά πιστώσεων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, έργα που εκτείνονται στα όρια δύο ή περισσοτέρων Δήμων θεωρούνται περιφερειακά και διαχειρίζονται από την Περιφέρεια.  Πέραν αυτών η Περιφέρεια συγκεντρώνει πλήθος εξουσιών, ένας δασικός ή αγροτικός δρόμος 100 μέτρων δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς έγκριση της περιφέρειας μια μικρή βιοτεχνία (λατομείο, τροφίμων, μαρμάρων και τόσα άλλα) δεν μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς έγκριση της Περιφέρειας. Η Αντιπεριφέρεια (νόθος Νομαρχία) δεν έχει αρμοδιότητες για την οικονομική ζωή. Επικρεμάται κίνδυνος γραφειοκρατικών πιέσεων και δυσλειτουργίας. Οι Δήμοι πρέπει να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της παραγωγικής διαδικασίας. Ενώ ένα τεράστιο έργο που πρέπει να εκτελεσθεί από τα όργανα της περιφέρειας ένα Πρόγραμμα δέκα σειρών έστω, δεν ακούστηκε ούτε περιγράφηκε από τους υποψήφιους συνδυασμούς. Ακούγονται γενικολογίες περί μνημονίων και αντιμνημονίων που σε λίγο δεν θα υπάρχουν και κάποιες κατάρες κατά παλαιών πολιτικών ακριβώς όπως διαλαλούσαν οι ιερομοναχοί καλόγηροι του Μεσαίωνα. Για τις κατάρες η απάντηση είναι «Αφες αυτοις ου γαρ οιδασι τι ποιούσι".

Ο νομός της Εύβοιας έχει μεγάλες ελλείψεις παραγωγικών υποδομών που πρέπει να στην τετραετία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ο λαός αναμένει ανάληψη δεσμεύσεων . Αναμένεται ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της Νοτίου Καρυστίας από διασταύρωση προς Κατσαρώνι προς Άγιο Δημήτριο-Καλλιανούς-Αμυγδαλιά.

Αναμένεται το ταχύτερο να ολοκληρωθεί το Αλιευτικό Καταφύγιο στην Αμυγδαλιά, μάλιστα διευρυμένο ώστε να προσαρμοστούν οχηματαγωγά προς μεταφορά οικοδομικών βιομηχανικών υλικών (τσιμέντο, πλίνθος κλπ)και κυρίως αδρανών ασβεστολιθικών, διότι ασβεστόλιθος στην Ν. Καρυστία δεν υπάρχει. Το Αλιευτικό Καταφύγιο Αμυγδαλιάς προγραμματίστηκε αλλά δεν κατασκευάστηκε λόγω παραλείψεων των Υπηρεσιών.

Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η βελτίωση του οδικού δικτύου από Κάρυστο-Πλατανιστό- Κόμητο- Αμυγδαλιά- Αλιευτικό Καταφύγιο με τους καθέτους δρόμους, προς τις παραλίες Ευαγγελισμό, Πλατανιστό, Κστρί κλπ, οι οποίοι  είναι τελείως απαραίτητοι. Οι γαλάζιες σημαίες μπορούν να κυματίσουν σε όλες τις παραλίες της Εύβοιας.

Το οδικό δίκτυο της Νοτίου Καρυστίας πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα στην κατασκευή. Όταν ολοκληρωθεί η υποδομή της νοτίου Καρυστίας αυτή, (η Ν. Καρυστία) θα αναδειχθεί σε ένα δεύτερο Πήλιο.

Η Περιφέρεια χρειάζεται να ασχοληθεί με τις υποδομές της Εύβοιας. Στην πενταετία πρέπει να εκτελεστεί το οδικό δίκτυο για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ή έχουν δημοπρατηθεί όπως: Κόμβος Βασιλικού, Περιφερειακή Χαλκίδος, Κόμβος Αμαρύνθου ή ευρίσκονται υπό εκτέλεση όπως ο δρόμος Ν.Στύρα- έως Πόρτο Λάφια.

Στην πενταετία πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη της εθνικής οδού από Λέπουρα, Χαλκίδα, Προκόπι έως Ιστιαία. Έχει αρχίσει, η μελέτη αυτή από το 1980!

Η Περιφέρεια πρέπει να μελετήσει και να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού μας, όπως Λιμνοθάλασσα Ιστιαίας, (Μεγάλο και Μικρό Λιβάρι), τις τεχνητές Λίμνες Παρασκευρέματος και Κακάβου, να αναπτύξει τα Φαράγγια Βορείου Ευβοίας και Νοτίου Καρυστίας. Κάποτε να προβληθούν τα Δρακόσπιτα.

Οι τεχνητές Λίμνες έχουν όγκο υπέρ του 6,00 εκατ. κυβ.μ και επιδέχονται και τουριστικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μπορούν να αρδεύσουν όλο τον Κάμπο από Κεχριές έως την Κρύα Βρύση, χωρίς να αποκλείεται η χρήση των υδάτων αυτών προς ύδρευση μετά από διύλιση. Οι λίμνες υπερχειλίζουν και αν ανεβάσομε τη στάθμη υπερχείλισης μπορούμε να αυξήσομε την περιεκτικότητά τους. Η Λιμνοθάλασσα, Μεγάλο Λιβάρι, αν εξοπλιστεί με δύο στόμια και κάποια εκβάθυνση μπορεί να παραγάγει όγκο ψαριών και αυγοτάραχου και να αποδοθούν δεκάδες θέσεις απασχόλησης.

Η παρούσα Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι Χαλκιδέων και Ιστιαίας-Αιδηψού έχουν ξεκινήσει μελέτες.

1. Η Περιφέρεια και ο Δήμος Χαλκιδέων: Προστασία από τις πλημμύρες του Λήλαντα. Έχει αποφασιστεί η ανάθεση σύνταξης προμελέτης σκοπιμότητας προστασίας μέσω αντιπλημμυρικών, αρδευτικών φραγμάτων ώστε ο ποταμός Λήλαντας από απειλή να μεταβληθεί σε ευλογία.

2. Του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού έχει εγκριθεί η προμελέτη του Φράγματος Βουτά-Μονοκαρυάς για την άρδευση του κάμπου Ιστιαίας-Ασμηνίου. Με την άρδευση θα αναδειχθεί η ανάγκη νέων καλλιεργειών.

Στη μέριμνα της Περιφέρειας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των μελετών  και πιστώσεις  για να προχωρήσει η κατασκευή.

Μείζον πρόβλημα είναι η αποψίλωση των ακτών της Εύβοιας από την άμμο, κυρίως ΒΑ πλευρές με πιο οξυμένες καταστάσεις σε Αιδηψό, Ν. Πύργο , ακτή από Στόμιο έως παραλία Κύμης κλπ.

Χρήσιμο θα ήταν  μετά τις εκλογές οι Αντιπεριφέρειες να προκαλέσουν διημερίδες οι οποίες να απογράψουν τα προβλήματα καθεμιάς και αφού γίνει επεξεργασία να προκληθούν συνελεύσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ιεράρχηση, προτεραιότητας και τρόπους κάλυψης από πλευράς πιστώσεων.
Δημοφιλή σήμερα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Χαλκίδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Χαλκίδα

22/04/2018
Στη Χαλκίδα αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ο Υπουργός Εθνικής Πάνος Καμμένος, με αφορμή τον εορτασμό της Σχολής Πεζικού....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας