Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλαδας τη Τετάρτη 7 Μαΐου παραχώρησε η Σοφία Ντούρου, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Σοφία Ντούρου
Σοφία Ντούρου

Ερώτηση δημοσιογράφου: Είστε ήδη περιφερειακός σύμβουλος και παρακολουθήσατε την πορεία του Καλλικράτη στα πρώτα του βήματα. Το Κόμμα σας θεωρεί ότι Καλλικράτης προκαλεί προβλήματα, εσείς από την εμπειρία σας τι ακριβώς διαπιστώσατε;

Απάντηση Σοφίας Ντούρου: Νομίζω ότι κι εσείς την ίδια εμπειρία έχετε, αφού παρακολουθήσατε τα Περιφερειακά Συμβούλια και τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που όλο αυτό το διάστημα έφερε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας απ’ τη μια πλευρά αλλά κι από την άλλη γενικότερα προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής μαζί με το λαό ολόκληρης της χώρας εξαιτίας των αντιλαϊκών επιλογών και των μέτρων που πάρθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Εμείς γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο Καλλικράτης είναι ένα εργαλείο σήμερα για περνάει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, να γίνει ένας ακόμη μηχανισμός του κράτους – πιο αποτελεσματικός – ώστε να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα και η ανταποδοτικότητα, οι δήμοι και οι περιφέρειες να μην είναι στην υπηρεσία του λαού αλλα στην υπηρεσία ενός συστήματος που  έχει να βγάλει πολύ πλούτο απο τους φυσικούς πόρους, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κι απο τα συγκριτκά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει επειδή σήμερα συνέπεσε με την οικονομική κρίση η εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτός είναι ο Καλλικράτης, είναι αντιδραστικός νόμος, δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση να αναδειχθούν οι ανάγκες του λαού μας και βεβαίως δεν βοηθάει στο να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Ερώτηση: Δηλαδή δεν έχει προοπτική εξέλιξης; Τον έχετε καταδικάσει το θεσμό του Καλλικράτη; Μπορεί να μετεξελιχθεί, να δούμε μια διαφορετική μορφή του;

Απάντηση: Όπως είπαμε ο Καλλικράτης είναι εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος. Κι έχει αποδειχθεί οτι το καπιταλιστικό σύστημα είναι επικίνδυνο για το λαό, για όλους τους λαούς. Είναι ένα σύστημα που ξεζουμίζει τον άνθρωπο, εκμεταλλεύεται ότι υπάρχει γύρω του και μέσα απ’ τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της άναρχης ανάπτυξης δημιουργεί μονάχα θύματα. Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο η ανεργία στην περιοχή μας, κι η Εύβοια είναι απ τις πρώτες περιοχές. Το κλείσιμο επιχειρήσεων, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, άρα το ίδιο το σύστημα δεν υπήρχε περίπτωση να διαμορφώσει ένα νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα ήταν φιλολαϊκός. Πώς θα εξελιχθεί; Θυμηθείτε τον Καποδίστρια, που ήταν ο προάγγελος αυτών των αυτών που ακολούθησαν. Είχε ήδη διαμορφωθεί το κλίμα για να περάσουμε στο δεύτερο, άρα να υποψιαστεί ο κόσμος ότι το τρίτο βήμα δεν θα είναι θετικό θα είναι ακόμα χειρότερο και να αντιδράσει άμεσα. Νομίζουμε ότι οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία.

Ερώτηση: Σε ποια ζητήματα πιστεύεται οτι η παρέμβαση σας ήταν ουσιαστική στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Απάντηση: Εμείς πιστεύουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα που συναντήσαμε περιοδεύοντας όλες τις περιοχές της Στερεάς. Αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που “καίνε” σήμερα τον κόσμο και τοπικά προβλήματα ταυτόχρονα. Η ανεργία, η φτώχεια, η κατάσταση στον τομέα της υγείας ειδικά για την Εύβοια γνωρίζετε ποια είναι η κατάσταση αλλά και στα άλλα νοσοκομεία σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας. Ήταν τα προβλήματα των αγροτών, που βρίσκονταν μέχρι πριν λίγο καιρό σε κινητοποιήσεις, ήταν το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων, μικρών εμπόρων, μικρών βιοτεχνειών. Ήταν ζητήματα που εμείς τα φέρναμε στο περιφερειακό συμβούλιο, ήταν τα ζητήματα των σχολείων, απ’ το θέμα της θέρμανσης, της έλλειψης εκπαιδευτικών, το θέμα των παιδικών σταθμών και το πόσα παιδιά τελικά βρίσκονται έξω απ αυτούς.  Αυτά είναι μερικά ζητήματα που θέταμε στο περιφερειακό συμβούλιο στη μισή ώρα που είχαμε στη διάθεση μας. Κι αν θυμάστε επειδή παρακολουθούσατε τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάποιοι ενοχλούνταν επειδή απασχολούσαμε το περιφερειακό συμβούλιο με τέτοια ζητήματα, ότι τους τρώμε το χρόνο, κάποιοι σήκωναν τους ώμους κι έλεγαν ότι δεν είναι βουλευτές για να δώσουν λύση. Φυσικά αν δει κανείς το θεματολόγιο, θα δει ότι κοκορομαχούσαν για το ποία αρχή ξεκίνησε τα έργα, έργα που τελικά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και τα εχει ανάγκη ο λαός της περιοχής.

Ερώτηση: Πάρα πολλά προβλήματα παραμένουν. Ποιες είναι οι δικές σας παρεμβάσεις για το Νομό σας ;

Απάντηση: Ειδικά για το νομό της Εύβοιας όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και έβαζε το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για παράδειγμα όταν γίνονταν οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους της περιοχής, η περιφερειακή αρχή και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων προσπαθούσαν να απαντήσουν στην αγωνία αυτών των ανθρώπων που έμειναν για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι, όμηροι και τελικά απολυμένοι, ότι θα πρέπει να συζητήσουν και να συνεννοηθούν με τους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η περίοδος είναι εύκολη στα μεγάλα λόγια, ο καθένας που ζητάει την ψήφο του Ευβοιότικου λαού, των εργαζόμενων σήμερα, θα πρέπει να απαντήσει. Όσο συμφωνεί με τη λογική της ΕΕ, γιατί αυτή η πολιτική της ΕΕ εκφράζεται και στους δήμους και την περιφέρεια, όσο στηρίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων που έρχονται και επενδύουν στη Στερεά και την Εύβοια και αυξάνουν την κερδοφορία τους κι όσο δέχονται να γίνονται συνεργάτες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής με το να λένε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, όσο και να τάζουν σήμερα, δεν πρόκειται να δώσουν λύση.

Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης σημαίνει οτι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν στις αγορές και θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία γιατι θα έχουν φθηνούς και φοβισμένους εργάτες για να παράγουν τον πλούτο τους. Βεβαίως η λύση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να δοθεί σ’ αυτό το σύστημα. Θεωρούμε οτι πρέπει να γίνει ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, άρα οι εκλογές είναι ένας σταθμός αλλά είναι και η καθημερινή δράση μέσα στο κίνημα για να πάρει χαρακτηριστικά εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης που θα ανοίξει το δρόμο στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Όμως εμέις έχουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων αυτή τη στιγμή με στόχο να εμποδιστούν τα χειρότερα που έρχονται αλλα να μπορέσουμε να αποσπάσουμε βελτιώσεις.

Εμείς λέμε:

  • αύξηση των κονδυλίων που έρχονται στην περιφέρεια και στους δήμους
    επιστροφή των παρακρατημένων πόρων
  • κρατική χρηματοδότηση για να λυθούν λαϊκές ανάγκες

Χρησιμοποιούν το ΕΣΠΑ για έργα που είναι πολύ μακριά απ τις ανάγκες του λαού, αλλιώς θα είχε γίνει και το οδικό δίκτυο της Εύβοιας, θα είχε ολοκληρωθεί το νοσοκομείο της Χαλκίδας, θα είχαν τα σχολεία πετρέλαιο. Θα συγκρουστούμε με τη λογική της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας και στην περιφέρεια.

Θεωρούμε ότι πρέπει να πρωτοστατήσει η περιφέρεια σε μέτρα προστασίας των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών, των φτωχών αγροτών, των μικρών επαγγελματιών. Έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο λαός, οδικό δίκτυο σε Εύβοια και Ευρυτανία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα.
Δημοφιλή σήμερα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά»

18/6/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην 2η Έκθεση «Κρασί-Μέλι-Λάδι & Ελιά», που θα πραγματο...
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων

18/6/2018
Από τον Δημοτικό Οργανισμό Παιδείας, Προστασίας και Αλληλεγγύης το...
Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία

Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία

18/6/2018
Σε δύο ταμπλό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Στερεάς που στηρίζουν και την κυβέρνηση και είναι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας