Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με στόχο να διευρυνθούν οι ορίζοντες της έρευνας που αφορούν την αρχαία πόλη της Ερέτριας και όχι μόνο ξεκινά την Πέμπτη το συνέδριο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής (ΕΑΣ) με τίτλο «Ερέτρια: Διασταύρωση μονοπατιών» («Eretria – Crossing Paths»).
Διημερίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής για την Ερέτρια
Διημερίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής για την Ερέτρια

Η διημερίδα, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή (16/5) στο Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών της Ελβετικής Σχολής στην Ερέτρια.

«Έπειτα από πενήντα χρόνια ερευνών, σκέψεων και παρατηρήσεων σχετικά με την Ερέτρια, πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα και ανοιχτά. Η Ελβετική Σχολή δεν επιθυμεί να περιοριστεί σε μια απλή παράθεση δεδομένων, γι’ αυτό έχει προτείνει στους προσκεκλημένους ομιλητές να ακολουθήσουν θεματική προσέγγιση στις εισηγήσεις τους και να αναλύσουν εις βάθος την προβληματική τους. Αυτός ο απολογισμός αποσκοπεί στο να γεννήσει καινούριες ιδέες και νέες προοπτικές για την έρευνα και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο όσον αφορά στην Ερέτρια, αλλά και άλλους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει η Σχολή σε σχετική ανακοίνωσή της. Παράλληλα, πληροφορεί για το ενδιαφέρον πρόγραμμα, που πλαισιώνεται από διαλέξεις και συνεδρίες, ανοιχτές όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (15/5), ο Καρλ Ρέμπερ, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και διευθυντής της Σχολής, θα παρουσιάσει έναν απολογισμό των ερευνών και των αρχαιολογικών ανακαλύψεων που πραγματοποίησε η Σχολή μεταξύ 1964 και 2014. Ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Institute for Advanced Study του Princeton (ΗΠΑ), που θα δώσει την κεντρική διάλεξη με τίτλο «Εύβοια και Κρήτη: Παράλληλες ιστορίες, αντίθετες ζωές» («Euboea and Crete: Parallel Histories, Contrasting Lives»), θα αναφερθεί στα κοινά σημεία στην ιστορία της Εύβοιας και της Κρήτης.

Την Παρασκευή (16/5) θα πραγματοποιηθούν έξι συνεδρίες διάρκειας περίπου μίας ώρας η κάθε μία, κατά τις οποίες οι Ελβετοί ερευνητές θα εκθέσουν ένα πρόβλημα ή θα θέσουν ένα ερώτημα. Ειδικοί επιστήμονες, που δεν είναι μέλη της ΕΑΣ, ωστόσο συνδέονται με αυτή, καλούνται με τις σύντομες ανακοινώσεις τους να διαφωτίσουν και να προσδώσουν νέα οπτική στους προβληματισμούς ή στα ερωτήματα που τους έχουν υποβληθεί.

Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην πρώιμη αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ίδρυση της πόλης και την εξερεύνηση της Μεσογείου από τους Ερετριείς, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στην εδαφική επικράτεια της πόλης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Η πρώτη ενότητα της τελευταίας συνεδρίας πραγματεύεται τους θεσμούς της πόλης, ενώ ο Ferdinand Pajor (EAΣ)θα ασχοληθεί με την νεοκλασική και νεότερη Ερέτρια και θα θίξει το πρόβλημα διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Το θέμα θα αναπτύξει ο Μανόλης Κορρές (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Πηγή: ΑΠΕ
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

24/04/2018
Το Ράδιο-Ταξί Χαλκίδας από τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποίησε αλλαγή νομικής μορφής και από Ένωση μετασχηματίστηκε σε Συνεταιρισμό. ...
Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας