Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Χιλιάδες μικρά πεφταστέρια που θα ξεχυθούν από τον αστερισμό του Περσέα θα διασχίσουν με μεγάλη ταχύτητα τον ουρανό στις 11, 12 και 13 Αυγούστου προσφέροντας ένα θέαμα που θα μπορέσετε να απολαύσετε όλοι με γυμνό μάτι.
Ο αστερισμός του Περσέα  (Πηγή: NASA.GOV).
Ο αστερισμός του Περσέα (Πηγή: NASA.GOV).
Επιλέξτε κάποιο σημείο χωρίς πολύ φωτισμό (εκτός πόλης), και επικεντρώστε το βλέμμα σας στον ουρανό και όσο γίνεται μακριά από το φεγγάρι. 

Βροχή διαττόντων

Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ΄ αυτήν. Γι΄ αυτό το λόγο και οι διάττοντες αστέρες παρατηρούνται σαν να «πηγάζουν» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο, απ΄ όπου και εμφανίζονται με χαρακτηριστικά υψηλότερους ρυθμούς (διάττοντες ανά ώρα) από τον μέσο όρο εμφάνισής τους.

Ο αστερισμός του Περσέα

Ο αστερισμός του Περσέα (Πηγή: NASA.GOV)

Εξήγηση των βροχών διαττόντων

Κάθε φορά που ένας περιοδικός κομήτης περνά από το περιήλιο της τροχιάς του παράγει μυριάδες σωματίδια, που ονομάζονται μετεωροειδείς, τα οποία αργά αλλά σταθερά διασκορπίζονται κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη, σε μια αρκετά πλατιά ζώνη. Αν η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο και η τροχιά του κομήτη πλησιάζουν αρκετά η μία την άλλη σε κάποια περιοχή, τότε η γη θα περνά μέσα από αυτό το «ρεύμα μετεωροειδών» επί λίγες ημέρες, περίπου τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο. Τότε οι κάτοικοι της Γης παρατηρούν μία βροχή διαττόντων. Οι συγκεκριμένοι κομήτες-πατέρες των περισσότερων καταγεγραμμένων βροχών διαττόντων έχουν πλέον ταυτοποιηθεί. Υπάρχουν και λίγες βροχές διαττόντων που προέρχονται από αστεροειδείς.

Η βαρυτική έλξη των πλανητών καθορίζει πού θα περάσει την τροχιά της Γης το ρεύμα μετεωροειδών. Σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ωστόσο, τα ρεύματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν κατά πολύπλοκους τρόπους. Οι τροχιές ορισμένων περιοδικών κομητών βρίσκονται σε συντονισμό με τον Δία ή κάποιο άλλο μεγάλο πλανήτη: Ν περιφορές του κομήτη γίνονται στον ίδιο χρόνο με Μ περιφορές του πλανήτη, όπου Μ, Ν φυσικοί αριθμοί. Επειδή τότε ο πλανήτης έχει την ίδια σχετική θέση ως προς το ρεύμα κατά διαστήματα, τείνει να τραβήξει τους μετεωροειδείς σε αυτή τη σχετική θέση, δημιουργώντας λεπτά «νήματα» αντί ρεύματα.

Επίσης, οι πολύ κοντινές διαβάσεις των ίδιων των μετεωροειδών από τους πλανήτες, τους επιταχύνουν ή τους επιβραδύνουν μεταβάλλοντας σημαντικά τις τροχιές τους. Αν ο πλανήτης είναι η Γη, αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση κενών στη βροχή διαττόντων κατά το επόμενο έτος.

Τρίτος παράγοντας είναι η πίεση ακτινοβολίας από το φως και την υπόλοιπη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του Ηλίου, που οδηγεί ιδίως τους μικρότερους κόκκους μακρύτερα από τον Ήλιο.

Το ακτινοβόλο σημείο

Επειδή οι μετεωροειδείς κινούνται σε παράλληλες τροχιές και με την ίδια περίπου ταχύτητα, εμφανίζονται στον γήινο παρατηρητή να «προέρχονται» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται «ακτινοβόλο σημείο» και είναι μοναδικό και χαρακτηριστικό για κάθε βροχή διαττόντων. Μάλιστα, το ακτινοβόλο σημείο δίνει στη βροχή αυτή το όνομά της, συνήθως του αστερισμού στον οποίο περιέχεται αυτό, π.χ. «Περσίδες» από τον Περσέα. Η ύπαρξη του ακτινοβόλου σημείου οφείλεται στην Προοπτική, παρόμοια με τις σιδηροδρομικές γραμμές που φαίνεται να «συγκλίνουν» σε ένα σημείο του ορίζοντα. Το σημείο αυτό είναι σταθερό ως προς τους αστερισμούς και συνεπώς κινείται μαζί τους από την ανατολή προς τη δύση κατά τη διάρκεια μιας νύκτας, ανατέλλει και δύει και αυτό όπως τα άστρα.

Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων

Η ευκολότερα παρατηρούμενη (εξαιτίας του καλού καιρού) βροχή διαττόντων είναι οι Περσείδες, που κορυφώνονται περί τις 12 Αυγούστου εκάστου έτους. Η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες.Αυτό το κείμενο βασίζεται στο άρθρο Βροχή διαττόντων από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[6]
leonidas (12/8/2009 5:07:16 μμ)
kala milame poli ua to ueama etsi mhn to xasete einaai ena xarma ofthalmvn
evaki (12/8/2009 10:04:52 μμ)
einai apla uperoxo!den 8a to xasw!na sai sigouros!
KaLLia_15 (12/8/2009 11:49:39 μμ)
po0 eiCte aCteRakia mo0???en vlepw tip0ta mexRi twRa....paw Cto mpalkoni,na peRiMen0... 100000 euxeC 8a kaNw..
ZOE (12/8/2009 11:55:18 μμ)
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ 11 ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ.Η ΕΥΧΗ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
evaki (14/8/2009 1:21:17 μμ)
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΝ ΕΙΔΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΛΗ ΤΝ ΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΡΦΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!ΚΡΙΜΑ!
dimitra (13/8/2011 2:03:37 πμ)
παιδια ξερει κανεις τι ωρα ξεκινανε? τι ωρα να βγω στο μπαλκονι μου??
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας