Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το ηχηρό αυτό μήνυμα έστειλαν οι κάτοικοι της πόλης το βράδυ της Πέμπτης 15 Μαΐου 2014 κατά την ομιλία του δημάρχου Ερέτριας Βασίλη Βελέντζα.
Βασίλης Βελέντζας
Βασίλης Βελέντζας

Ο δήμαρχος σε μια χειμαρρώδη ομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα τα είπε έξω από τα δόντια. Είπε ότι δεν ακολούθησε τον προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησαν από πολύ νωρίς οι άλλοι υποψήφιοι γιατί είχε να ασχοληθεί με τις υποθέσεις του Δήμου, αλλά μίλησε και για το έργο του. «Αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια έγιναν θαύματα στο Δήμο Ερέτριας. Αυτό που παραλάβαμε με αυτό που είναι σήμερα η Ερέτρια δεν έχει καμιά σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του δημάρχου Ερέτριας  Βασίλη Βελέντζα:

Το 2011 βρήκαμε δύο Δήμους που έπρεπε να συνενώσουμε για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους δημότες. ‘Ήταν  χωρίς υποδομές, οργάνωση, προσωπικό. Με προσωπική δουλειά  το καταφέραμε.  Σήμερα, ο Καλλικρατικός, πλέον, Δήμος Ερέτριας, όχι μόνο έγινε λειτουργικός αλλά κατάφερε να εκπονεί μελέτες και να εντάσσει έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι υψηλές υπηρεσίες που παρέχει προς τους δημότες έλαβαν πιστοποίηση ISO.
 
Η οικονομική υπηρεσία οργανώθηκε. Συνενώσαμε δύο Δήμους που είχαν τεράστια ελλείμματα, χρέη προς ους οφειλέτες, προμηθευτές, εφορία και ΙΚΑ. Δεν ήξεραν πόσα και σε ποιόν χρωστούσαν. Τις πρώτες εβδομάδες που ανέλαβα δήμαρχος είχα συζήτηση με έναν υπάλληλο και του ζήτησα να μου φέρει τα τιμολόγια που υπάρχουν στην Αμάρυνθο, για να κόψουμε εντάλματα και να αρχίσουμε να πληρώνουμε. Η απάντησή του ήταν ότι χρειαζόταν φορτηγό για να τα μεταφέρει. Καταφέραμε να έχουμε εικόνα για τα χρέη μας, να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, να είμαστε φερέγγυοι. Πολλοί Δήμοι της Ελλάδας δεν τα κατάφεραν και είναι στο κόκκινο. Εμείς, είμαστε στο πράσινο.

Τα χρέη που παραλάβαμε ήταν περίπου 1.980.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα έχει απομείνει ανεξόφλητο το ποσό των περίπου 540.000 ευρώ και θα αποπληρωθεί όταν αποδεσμευθούν τα χρήματα από τον εργολάβο που δέσμευσε τα χρήματά μας για το ανύπαρκτο γυμναστήριο της Άνω Βάθειας. Καθημερινά πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος. Να σας θυμίσω μερικές ακόμη.

Στις 2 Ιανουαρίου 2011 έγινε η ορκωμοσία σε εκείνο το παλιό κτήριο στην παραλία της Ερέτριας. Στις 4 Ιανουαρίου 2011 εκκρεμούσε κατάσχεση για το διώροφο κτήριο. Με δικηγόρους και συμβούλους απορρίψαμε την κατάσχεση, όπως και άλλες τρεις στη συνέχεια.  Κάναμε διακανονισμό για τα χρήματα και το ακίνητο παρέμεινε στο Δήμο μας. Το επισκευάσαμε το κάναμε λειτουργικό και οι υπάλληλοί μας εργάζονται σε αξιοπρεπές περιβάλλον και όχι σε δωμάτια 5Χ5 ο ένας πάνω στον άλλο.

Όταν πήγα για πρώτη φορά στο παραλιακό κτήριο της Ερέτριας ντράπηκα. Το επισκευάσαμε, το ανακαινίσαμε, δημιουργήσαμε καινούργια αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και το κτήριο είναι ένα κόσμημα για την παραλία της Ερέτριας. Θα ανοίξει τις πόρτες του σε λίγες μέρες και σας καλώ όλους να το δείτε.

Τα χρέη που παραλάβαμε από τη ΔΕΥΑ ήταν κάτι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ. Αποπληρώσαμε τα χρέη προς την εφορία από ΦΠΑ που δεν είχε πληρωθεί, το ΙΚΑ των εργαζομένων και τα χρέη προς τους προμηθευτές. Σήμερα η ΔΕΥΑ κάνει έργα δύο βιολογικών καθαρισμών. Έναν στην Αμάρυνθο και έναν στην Ερέτρια (και ας είναι στο στάδιο της μελέτης).  Επίσης, ξεκινά η τηλεμετρία. Ο τηλε-έλεγχος δηλαδή του δικτύου ύδρευσης όλου του Δήμου. Θα μπορούμε  κεντρικά από ένα σημείο να ελέγχουμε όλο το δίκτυο για διαρροές,  κλοπές και να μετράμε την ποιότητά του.
 
Η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα πρόβλημα. Ο Δήμος μας με βάση την τελευταία απογραφή έχει λιγότερους από 15.000 κατοίκους και το Καλοκαίρι, λόγω της έλευσης των τουριστών ο πληθυσμός αγγίζει ακόμη και τους 50.000. Ο στόλος των οχημάτων που παραλάβαμε ήταν παλαιός. Μετά από  συνεργασία που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσαμε ότι θα πάρουμε δάνειο περίπου 1,300.000 ευρώ για να αποκτήσουμε νέο στόλο απορριμματοφόρων ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Έγινε μελέτη για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ). Έχω δεσμευτεί δημόσια ότι όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός και έχουμε τη δυνατότητα να τον μεταφέρουμε θα το κάνουμε. Αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο ΣΜΑ και δεν θα κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρηματοδότησή του. Η μελέτη που συντάξαμε πληροί όλους τους όρους και τους περιβαλλοντικούς, για αυτό και παρά τις προσφυγές, το ΣτΕ μας δικαίωσε.

Είδα στο φυλλάδιο υποψήφιας δημάρχου ότι θέλει να μεταφέρει τη λαϊκή αγορά της Ερέτριας στην παλαιά της θέση και να μεταφέρει την ημέρα διεξαγωγής της την Κυριακή. Ένα έργο που βρήκαμε σχεδόν τελειωμένο και κόστισε περίπου 350.000 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε η  πρώην δήμαρχος και αποπληρώσαμε εμείς. Τον καινούργιο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής τι θα τον κάνουμε; Δεν είναι λειτουργικός; Η μεταφορά της ημέρας διεξαγωγής της την Κυριακή είναι παράνομη.

Επί της θητείας μας δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη. Ότι πλήρωναν οι δημότες το 2010 πληρώνουν και σήμερα.

Νησί των ονείρων. Το 2011 όταν αναλάβαμε ήταν ήδη κλειστό. Ο παλιός ενοικιαστής που πλήρωνε στο δήμο κάθε χρόνο 100.000 ευρώ εκδιώχθηκε. Τα τελευταία έξι χρόνια που έμεινε κλειστό ο Δήμος Ερέτριας έχασε από το ταμείο του 600.000 ευρώ. Σήμερα κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να το καθαρίσουμε νομικά και να καθορίσουμε τους όρους εκμίσθωσής του μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΤΑΔ. Αυτό που απομένει είναι ένα έγγραφο από την πολεοδομία που να καθορίζει το ποσοστό δόμησης και από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι για το διαγωνισμό.

Η παραλία της Ερέτριας θυμίζει παραγκούπολη. Ζητούσαμε επί σειρά ετών από  το πρώην Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας να μας παραχωρήσει την παραλία για πέντε χρόνια και με προγραμματική σύμβαση, ώστε να γίνει η ανάπλασή της. Μας πολεμούσαν βρίσκοντας διάφορες προφάσεις. Αυτό που θέλω είναι ο Ερετριανός λαός να μπορεί να περπατά στην παραλία και να βλέπει τη θάλασσα και όχι μόνο όλοι όσοι είχαν χρήματα να καθίσουν σε ένα κατάστημα για να γευματίσουν. Ευήκοα ώτα βρήκα στον νέο πρόεδρο του ΟΛΝΕ, με τον οποίο σε λίγους μήνες υπογράψαμε τη σχετική προγραμματική σύμβαση. Φτιάξαμε τη μελέτη και περιμένουμε να εγκριθεί η χρηματοδότησή της μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Για το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας είμαστε σε επαφή με το ΔΙΑΖΩΜΑ και υποστηρίζουμε με όλα τα μέσα τη διαδικασία ώστε να κατατεθεί ο φάκελος προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την αναστήλωσή του. Τον επόμενο μήνα θα γίνει μετά από πολλά χρόνια η πρώτη θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Ο πολιτισμός δεν σταματά στο αρχαίο θέατρο. Το ΝΠΔΔ του Δήμου Ερέτριας ο «Δαφνηφόρος Απόλλων» διοργάνωσε υψηλού επίπεδου εκδηλώσεις για τις οποίες βραβεύθηκε ο Δήμος μας.

Στο facebook της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ μπορείτε να δείτε σύντομα βίντεο από την ομιλία του δημάρχου Ερέτριας στο Γυμνό καθώς και περισσότερες φωτογραφίες.

Επιπλέον υλικό μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα:  http://velentzas.info

Τα εκλογικά μας κέντρα βρίσκονται στην οδό Αρχαίου Θεάτρου 64 στην Ερέτρια και στην Κεντρική Πλατεία Αμάρυνθου. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε, να σας ενημερώσουμε για το έργο , το όραμά μας και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Δημοφιλή σήμερα

Η θρυλική Θαλαμηγός «Χριστίνα Ο» του Ωνάση στο Λιμάνι της Χαλκίδας

Η θρυλική Θαλαμηγός «Χριστίνα Ο» του Ωνάση στο Λιμάνι της Χαλκίδας

23/5/2018
Για 48 ώρες έδεσε στο Λιμάνι Χαλκίδος η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση Christina Ο, σύμβολο της εποχής της οικ...
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, ο φιλανθρωπικός αγώνας Αγαπώ και Πράττω στην Κύμη

Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, ο φιλανθρωπικός αγώνας Αγαπώ και Πράττω στην Κύμη

14/5/2018
Για τρίτη συνεχή χρονιά το Φιλανθρωπικό σωματείο Αγαπώ και Πράττω διοργανώνει τον καθιερωμένο ετήσ...
Νέες θέσεις εργασίας στα Δασαρχεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Αλιβερίου και Λίμνης

Νέες θέσεις εργασίας στα Δασαρχεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Αλιβερίου και Λίμνης

22/5/2018
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας