Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης εκφράζει την άποψη του για τη σημασία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στη στήλη του «Ελλάδος Μεγαλείον», στην εφημερίδα «Ελευθερία Λονδίνου», στις 15 Μαΐου του 2014.
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Στις 7.11.2013, αυτή εδώ η στήλη έγραφε για την γιορτή των 100 χρόνων, που έγινε για την εν λειτουργία Δημοτική Αγορά Χανίων. Μετά απ’ αυτό, φίλοι από την Χαλκίδα μας γνωστοποίησαν ένα πρόβλημα της πόλεως, όπου επίσης υπάρχει μια παλαιά αγορά, αλλά δεν ευτυχεί να γιορτάζει...

Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδος είναι από τις πιο σπάνιες στην Ελλάδα. Αποτελείται από μία αγορά «μέσα» σε μια άλλη αγορά.

Εκτίσθη το 1885. Η α΄ φάση - απλού νεοκλασικού ρυθμού, σε σχήμα Π (επί των οδών Κριεζώτου-Αρεθούσης-Βενιζέλου), με οικοδομικό υλικό από τα κατεδαφισμένα τείχη της πόλεως! Ολοκληρώθηκε το 1887.

Επεκτάθηκε το 1935: Η β΄ φάση - ρυθμού μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco, αντεστραμμένου σχήματος π,  αποτελεί ένα από τα πρώτα και λιγοστά δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Εκτίσθη κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον οποίο εκέρδισαν οι μηχανικοί Σόλων Κυδωνιάτης (ακαδημαϊκός και καθηγηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου) και Βαγιανός - με το ψευδώνυμο «Νεοέλληνες». Εφαρμόσθηκαν οι αρχές του μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco (σιδεριές και φωτιστικά). Σ’ αυτήν εγκαινιάζεται με πρωτοποριακό τρόπο η χρήση του μπετόν αρμέ και των νέων τεχνολογιών στην Χαλκίδα (π.χ. εντυπωσιακό στέγαστρο).

Η Αγορά της Χαλκίδος έχει κριθεί μνημείο:  Από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ.ά. φορείς.

Είναι σαφώς ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλεως της Χαλκίδος. Κομμάτι της αρχιτεκτονικής της.

Κι όμως, η Δημοτική Αγορά Χαλκίδος κινδυνεύει με εξαφάνιση!

Για τυπικούς λόγους το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα την Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτηρίζει Διατηρητέο Μνημείο την Δημοτική Αγορά της Χαλκίδος, και την αναπέμπει για νέα νόμιμη κρίση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως προέρχεται από τα «οικονομικά συμφέροντα» που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ιστορικού κέντρου της πόλεως. Η στρατηγικής σημασία Εύβοια αναμένεται να γίνει έναν ισχυρός οικονομικός πόλος, γι’ αυτό ιδρύονται συνεχώς off shore εταιρείες σε αυτήν... Ενώ οι  δημοτικές Αρχές διαχρονικώς διευκόλυναν αυτά τα «συμφέροντα», τουλάχιστον από αδιαφορία.

Οι φιλίστορες και πατριώτες κάτοικοι της Χαλκίδος ζητούν:

α) Να εκδοθεί νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και να προστατευθεί και πάλι η Δημοτική Αγορά ως μνημείο και ιστορικό κέντρο της νεωτέρας Χαλκίδος. Να σταματήσουν οι καταστροφές, οι αφαιρέσεις οικοδομικών στοιχείων και υλικών (σιδεριές, ξυλεία κ.ά.). Να περιφραχθεί, καθαρισθεί, φωτισθεί και φυλαχθεί ο χώρος.

β) Να αποκατασταθεί άμεσα η Δημοτική Αγορά και να επαναλειτουργήσει εμπλουτισμένη και με άλλες χρήσεις (όπως λ.χ. στην περίπτωση Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσης). Με διαδικασίες διαφανείς και γρήγορες. Με τάχιστη δρομολόγιση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η ΧΑΛΚΙΔΑ – όπως και κάθε πόλη - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ, που ποτέ δεν ήταν ένα απλό εμπορικό-οικονομικό κέντρο, αλλά μια κοινωνική εστία, συνυπάρξεως, συμφιλιώσεως, ανταμώματος της τοπικής καοινωνίας κάθε πόλεως. Για να ομορφύνει η πρωτεύουσα της Ευβοίας με ένα ακόμη αρχιτεκτονικό στολίδι που διαθέτει. Τα κτήρια της Δημοτικής Αγοράς έχουν αρχιτεκτονικές - αισθητικές αξίες, ως αντιπροσωπευτικές κατασκευές του καιρού τους. Για να ξαναζωντανέψει η καρδιά της πόλεως. Για να αυξηθεί η εμπορική κίνησις στο κέντρο της και στα γύρω μαγαζιά, δίνοντας ζωή στις μικρές επιχειρήσεις. Για να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα της Χαλκίδος και της Ευβοίας στα μαγαζιά της Δημοτικής Αγοράς. Για να κερδίσουν τα ταμεία του Δήμου από την διαφανή ενοικίαση των υπαρχόντων πολλών και αξιόλογων μαγαζιών της. Για να κρατηθούν τα ύψη των κτηρίων στο κέντρο της πόλεως στα επίπεδα που είναι σήμερα. Για να σωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλεως: Η Δημοτική Αγορά υφίσταται από το 1885, ενώ στο ίδιο ακριβώς σημείο, για  πολλές εκατονταετίες ενωρίτερα, γινόταν το παζάρι.

Φτάνει πια η καταστροφή και κατάχωση των ιστορικών αρχαίων μνημείων της Χαλκίδος και της Ευβοίας γενικότερα... Η Εύβοια χρειάζεται ανάδειξη και φροντίδα. Γενικώς σωτηρία. Με ενημερώνουν πως τα περίφημα αρχαία ευρήματα στο χωριό Κρύα Βρύση είναι αφύλακτα και η χαρά των αρχαιοκαπήλων... Φτάνει πια. Σε λίγο, αν συνεχισθεί αυτή η αδιαφορία για την Εύβοια, το νησί δεν θα μπορεί να αποδείξει την ιστορικότητά του, όπως λ.χ. η θαλασσοκράτειρα Κύμη! Μήπως αυτό θέλουν κάποιοι;

Βιογραφικο:

Ο Γιώργος Λεκάκης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, από Έλληνες γονείς μετανάστες, στις 17 Αυγούστου 1964. Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί, Κοινωνιολογία και Δημοσιογραφία.

Περισσότερες πληροφορίες και εκτενέστερο βιογραφικό καθώς και δείγματα της δουλειάς του, μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[2]
hnb (29/5/2014 1:40:28 πμ)
Οι επικύνδινα γραφικοί, ψευδορομαντικοί, ΑΣΧΕΤΟΙ και γραφειοκράτες που δεν έχουν ιδέα από τη σημερινή πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του αρθρογράφου έκριναν για όλους τους υπόλοιπους Χαλκιδέους ότι αυτό το ΣΚΟΥΠΙΔΙ-ΕΡΕΙΠΙΟ από σάπια μπετά και μουχλιασμένες παράγκες, αποτελεί δείγμα πολιτισμού προς διατήριση. Να πάνε σε κανένα γιατρό να τους εξετάσει. Η αγορά έχει καταντήσει αριστερά τσιμεντοπάρκο του κάθε άπλυτου και δεξιά σκουπιδότοπος απ τους απαράδεκτους ΚΑΦΡΟΥΣ πολίτες και Δημαρχους που την έφεραν σε αυτό το κατασκευαστικό ΧΑΛΙ και τον κάθε μαϊντανό μηχανικό και κατασκευαστή που δεν έχει ιδέα από ολοκληρωμένες μελέτες για διευκόλυνση της μελλοντικής καθημερινότητας.
nick (30/5/2014 5:18:11 πμ)
ΤΟ [ΠΡΩΗΝ] ΥΠΕΧΩΔΕ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΜΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ. ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΡΙΝΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ. ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΧΕ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΩΣ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ [ΛΟΓΙΚΟ]ΧΑΛΚΙΔΕΟ. Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Η ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΑΝΑΣΑ, ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΩΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΩΝ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ. ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΑΧΑΛΑΔΩΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΘΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ, Η ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΑ.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας