Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Δήμος Κύμης, στην προσπάθεια της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, αξιοποιεί και προβάλλει ένα νέο του πλεονέκτημα  «Τα σπήλαια της Κύμης».

Πρόκειται για δεκάδες σπήλαια, που βρίσκονται στα ορεινά της Δίρφυος και στις περιοχές με τις τοπικές ονομασίες  «Βρομονέρα»,  «Εφταόος», καθώς και στην περιοχή του Μετοχίου. Τα σπήλαια αυτά είναι κάθετα, επεκτείνονται δηλαδή σε δεκάδες ή και εκατοντάδες μέτρα βάθος, με σιφώνια και μεγάλες αίθουσες, που λειτουργούν ως αποθήκες νερού, το οποίο εισέρχεται από σχισμάδες ασβεστολιθικών βράχων. Γύρω από τα σπήλαια, αλλά και στα βορειοανατολικά παράλια της Κύμης, κρύβεται ένα εντυπωσιακό γεωανάγλυφο με ιδιόμορφα πετρώματα, αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα και ένα καθαρά τοπικό κλίμα, του οποίου οι χειμερινές εντάσεις αφήνουν τα ίχνη τους βαθιά, μέσα στον ευαίσθητο ασβεστόλιθο.
Το θέμα αυτό των σπηλαίων ανέπτυξαν, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Κύμης στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς και ο πρόεδρος Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ), Νίκος  Καρακωστάνογλου.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των σπηλαίων ο κ. Θωμάς, τόνισε ότι αυτή γίνεται σε δύο επίπεδα. Από την μια γίνεται προσπάθεια για την ανάδειξή τους  και από την άλλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην βοήθεια των σπηλαιολόγων, στο βαθμό που ο Δήμος δύναται.. Ως προς το πρώτο σκέλος εκδόθηκε ήδη ενημερωτικό φυλλάδιο για τα σπήλαια, το οποίο διανέμεται δωρεάν. Αφετέρου, δεσμεύτηκαν χρήματα από το πρόγραμμα  «Θησέας» για την δημιουργία ντοκιμαντέρ, η διαδικασία του οποίου έχει ξεκινήσει. Ευελπιστούμε το ντοκιμαντέρ τους επόμενους μήνες να είναι έτοιμο για να το προβάλουμε στην Κύμη και έξω από αυτήν, είπε ο Δήμαρχος.  Ως προς τους σπηλαιολόγους, το επόμενο διάστημα θα κατασκευασθούν δύο οικίσκοι  στην περιοχή της Βρομονέρας. Ο ένας θα χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για τους σπηλαιολόγους και ο άλλος ως ενημερωτικός και πληροφοριακός χώρος για τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για αυτήν την κατασκευή, είπε ο Δήμαρχος  και συμπλήρωσε, ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά με την βοήθεια του κόσμου θα τα καταφέρουμε. 
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του σπηλαιολογικού ομίλου, τονίζοντας ότι η εξερεύνηση άρχισε από το 1987 από Έλληνες σπηλαιολόγους, συνεχίστηκε με Έλληνες και Τσέχους  και τα τελευταία χρόνια στις αποστολές λαμβάνουν μέρος και Άγγλοι σπηλαιολόγοι - δύτες με πλούσιο εξοπλισμό. Στόχος τους είναι να μπορέσουν να  ξεπεράσουν το εμπόδιο του νερού, καθώς και όλα τα άλλα εμπόδια που θα συναντήσουν  στο δρόμο τους, κατά την είσοδο και έξοδό τους από μια σπηλιά. Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία για τους σπηλαιολόγους και την περιοχή, με διεθνή απήχηση, υπογράμμισε ο κ. Καρακωστάνογλου.
    
   
Δημοφιλή σήμερα

Ο χορός των πουλιών στην Δροσιά Χαλκίδας

Ο χορός των πουλιών στην Δροσιά Χαλκίδας

13/11/2018
Όταν βλέπουμε μεγάλα σμήνη πουλιών που πετούν χαμηλά το χειμώνα συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι ένδειξη επερχόμενης κακοκαιρίας....
Black Friday με προσφορές στην Χαλκίδα

Black Friday με προσφορές στην Χαλκίδα

13/11/2018
Έρχεται η Black Friday στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, με προσφορές στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας....
Το Audi On Tour επιστρέφει στη Χαλκίδα

Το Audi On Tour επιστρέφει στη Χαλκίδα

9/11/2018
Η Audi, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε και να οδηγήσετε τα νέα Audi A1 και Q3, καθώς και όλα τα κορυφαία μοντέλα της μάρκας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας