Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Γιώτα Περήφανου
για το eviaportal.gr:
Γιώτα Περήφανου
«Ο αρχαίος κόσμος της Βόρειας Εύβοιας» ξετυλίχθηκε στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου στο Θέρμαι Σύλλα Hotel στα Λουτρά Αιδηψού.
Δημήτρης Αποστόλου-Ιστοριοδίφης-Ερευνητής
Δημήτρης Αποστόλου-Ιστοριοδίφης-Ερευνητής
Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες και το προσεγμένο οπτικό υλικό. Οι εισηγητές, γνωστοί επιστήμονες στο κλάδο τους, εκ των οποίων παράγοντες του πολιτισμού από τη Βόρεια Εύβοια.

22 καταξιωμένοι εισηγητές από το χώρο της επιστήμης και της έρευνας, πανεπιστημιακοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστοριοδίφες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, υδρογεωλόγοι, φιλόλογοι, συντηρητές κάλυψαν μια μακρά περίοδο από τα αρχαϊκά χρόνια, τα κλασικά και ρωμαϊκά, τα ελληνιστικά και βυζαντινά, ως τα πρόσφατα νεοκλασικά, περίοδο διαχρονική που προσέδωσε και την πολιτιστική ταυτότητα της Βόρειας Εύβοιας.

Ταξινομώντας τις εισηγήσεις θεματικά, είδαμε την ενότητα των υδροπηγών (Λουτρών και Βαλανείων), την ενότητα των αρχαιολογικών ερευνών, την ενότητα των ιστορικών αναφορών και την ενότητα των μεταβυζαντινών - νεοκλασικών αρχιτεκτονημάτων και την τέχνη της εποχής.

Το θέμα της «Ενυπνιομαντείας» και των αρχαιοτήτων καθώς και το «δια ταύτα» της επιρροής αυτών πάνω στο σημερινό τουρισμό, υπήρξαν ακραία επιστύλια θέματα παραστάδων της όλης πολυποίκιλης θεματολογίας.Την Ημερίδα παρακολούθησαν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Ιστιαίας - Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας Χρήστος Καλυβιώτης. Και οι δυο δήμαρχοι χαιρετίζοντας την ημερίδα αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα αυτών των πολιτιστικών δράσεων και στην αναγκαιότητα της στήριξής τους από τους Δήμους και τους πολίτες.

Τη διοργάνωση της Ημερίδας είχαν οι ΙΑ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών.

Εκ των χορηγών ήταν και ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας.

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική Ημερίδα με πολλές στάσεις στον κόσμο της αρχαιότητας και την επιρροή του αρχαίου κόσμου στον 21ο αιώνα σε ένα ταιριαστό αμάλγαμα λαογραφικής,  ιστορικής, μυθοπλαστικής και αρχιτεκτονικής αναζήτησης. Η διοργάνωση ήταν άριστη και η φιλοξενία ζεστή.

Παρευρέθησαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της εκκλησίας πλήθος πολιτιστικών παραγόντων, φορέων - συλλόγων, των ΜΜΕ, και πολύς κόσμος.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας