Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στις 24 Αυγούστου ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας οργανώσε μια πεζοπορία στην κορυφογραμμή της Ανατολής του Καβοντόρου στην οποία συμμετείχαν 7 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Η βορειανατολική ακτή της Νότιας Εύβοιας σχηματίζει χαρακτηριστικό κοίλο σχήμα.
Η βορειανατολική ακτή της Νότιας Εύβοιας σχηματίζει χαρακτηριστικό κοίλο σχήμα.

Η Ανατολή βρίσκεται κοντά στην Ανεμοπύλα και είναι ένα από τα αντερείσματα του συμπλέγματος κορφών της Πρόκας. Εδώ σχεδιάζονται μια σειρά από αιολικά πάρκα από τα οποία της Ανατολής έχει πάρει άδεια εγκατάστασης.

Ξεκινήσαμε από το Σταυρό του Κομήτου, διασχίσαμε τη πετρώδη πλαγιά του Μύτικα (1.040μ.) και φτάσαμε σε ένα μικρό διάσελο (επίσης Σταυρός σύμφωνα με το χάρτη) όπου βρίσκεται το εικονοστάσι της Αγίας Σοφίας, κατασκευή του 1928 αφιέρωμα της οικογένειας Σταμπέλου. Από εδώ προχωρά κανείς ανατολικά για να φτάσει στην Ανεμοπύλα ή βόρεια για την Ανατολή. Ανεβήκαμε το πρώτο ύψωμα της Ανατολής και μετά διασχίσαμε εύκολα τα υπόλοιπα μικρά υψώματα της κορυφογραμμής που δημιουργούν διαδοχικές ανηφόρες και κατηφόρες. Η Ανατολή σε αντίθεση με τις γύρω κορυφογραμμές δεν έχει καθόλου βράχια ή απότομους γκρεμούς. Οι πλαγιές καλύπτονται από πτέρες, ενώ ενδιάμεσα φύονται συστάδες από πλατάνια. Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται στα 800 μ. περίπου, ενώ μετά η κορυφογραμμή κατηφορίζει προς τη θάλασσα όπου βρίσκεται το χωριό Αγαθός. Η θέα τριγύρω είναι πανοραμική προς τις κορυφές της Οχης (Προφήτης Ηλίας, Γιούδας), την Κερασιά, το Σαμάρι, την Μπούμπλια και τη βορειοανατολική ακτή της Εύβοιας με το χαρακτηριστικό κοίλο σχήμα.

Ολη αυτή η φυσική ομορφιά κινδυνεύει να γίνει μια άσχημη μάζα από δρόμους και τεράστιες ανεμογεννήτριες έτσι που να μην αναγνωρίζεται πια. Τέτοια εξαιρετικά τοπία και τοποθεσίες όπως η Ανατολή, η Ανεμοπύλα, οι κορφές του Καβοντόρου, η Αρχάμπολη, ο Δημοσάρης έχουν ξεχωριστή φυσιογνωμία και χαρίζουν στην Καρυστία μια μοναδική ταυτότητα.

Το ζητούμενο είναι αυτά τα τελευταία παρθένα τοπία της περιοχής μας να μείνουν απείραχτα για τις μελλούμενες γενιές αλλά και ως πολύτιμος πόρος για την τουριστική ανάπτυξη. Αν τα χάσουμε, ο τόπος μένει γυμνός από τον πλούτο που του έδωσε η φύση, θα αλλάξει ταυτότητα και θα καταντήσει μια Πτολεμαϊδα της αιολικής ενέργειας.
Δημοφιλή σήμερα

Ο χειμώνας έρχεται, πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο χειμώνας έρχεται, πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία

18/12/2017
Η εβδομάδα μπήκε με κρύο και θα είναι έντονα χειμωνιάτικη με κύρια χαρακτηριστικά τους ψυχρούς βοριάδες, την πτώση της θερμοκρασίας έως και ...
Αλλαγή πορείας οχημάτων στην περιοχή Αλωνάκι στη Χαλκίδα

Αλλαγή πορείας οχημάτων στην περιοχή Αλωνάκι στη Χαλκίδα

15/12/2017
Ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώνει ότι λόγω εργασιών επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, η οδός Αντιγόνου στην περιοχή «Αλωνάκι» Χαλκίδας...
Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα

Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα

16/12/2017
Η Ένωση Προστασίας καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο Πάρκο του Λαού στη Χαλ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

Ιχθυοπωλείο Νικόλας - Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας