Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Έλενα Βάκα, μετά από την αποχώρησή της από τη Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο EVIAPORTAL.GR, και μιλάει για όλους και όλα. Η πολιτική σίγουρα την ενδιαφέρει, αφού η σχέση μαζί της είναι μάλλον... ερωτική. Τώρα αν θα επιλέξει κεντρική σκηνή ή αυτοδιοίκηση θα φανεί οσονούπω...
Έλενα Βάκα.
Έλενα Βάκα.

Αχ! Αυτή η πολιτική… μόνο σχέση ερωτική μπορείς να έχεις μαζί της, για να ανέχεσαι τα πείσματά της, τις παραξενιές της και τις πληγές που μπορεί να σου ανοίξει…. Όμως οι χαρές που σου δίνει είναι τέτοιες που σίγουρα όλα τα άλλα, της τα συγχωρείς….
Έχω την εντύπωση, πως κάπως έτσι αισθάνεται και η Έλενα Βάκα, αφού ομολογεί την ερωτική της σχέση με την πολιτική, με την οποία ασχολείται από νεαρή ηλικία και συνεχίζει, δεδομένου ότι το έχει μέσα της.

Ευτυχισμένη μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος, γυναίκα με καριέρα, η Έλενα Βάκα δείχνει να ξέρει τι ζητάει από τη ζωή και τι επιδιώκει από την πολιτική. Όσοι τη γνωρίζουν ως άνθρωπο, θα συμφωνήσουν πως πρόκειται για μια έντιμη και φιλική ψυχή. Όσοι την γνωρίζουν από την ενασχόλησή της με τα κοινά, καταλαβαίνουν ότι έχει και το δυναμισμό και το τσαμπουκά, να κάνει βήματα μπροστά. Άλλωστε, η μαγκιά της φαίνεται και όταν χορεύει το αγαπημένο της τραγούδι, που το μοιράστηκε μαζί μας:
«Θ’ ανέβω και θα τραγουδήσω
στο πιο ψηλότερο βουνό
ν’ ακούγεται στην ερημιά
ο πόνος μου με την πενιά….»

EVIAPORTAL.: Τι αποκομίσατε από την πορεία σας στη Λιμενική Επιτροπή;
Ε.Β.: Ανέκαθεν πίστευα ότι οι θέσεις ευθύνης, παρά τα προβλήματα, μόνο ως θετική εμπειρία μπορούν να χαρακτηριστούν. Τα 4 χρόνια της προεδρίας μου στο Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας δεν άλλαξαν την άποψή μου αυτή. Αντιμετώπισα μεν δυσκολίες, όμως απέκτησα την πολύτιμη εμπειρία της άσκησης Δημόσιας Διοίκησης.

EVIAPORTAL.: Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό, που πετύχατε ως πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής;
Ε.Β.: Με κάθε ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος υπερβολής, όλα τα έργα από το πιο μικρό μέχρι τα μεγαλύτερα, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου, τα θεωρώ εξίσου σημαντικά, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι η υλοποίηση του κάθε έργου απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα  και είναι απαραίτητη για την κάθε περιοχή. Και στους πέντε δήμους αρμοδιότητάς μας υλοποιήσαμε αναγκαία έργα που το κόστος τους ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

EVIAPORTAL.: Υπάρχει κάτι, που δεν προλάβατε να υλοποιήσετε;
Ε.Β.: Θεωρείτε ότι υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που έχει περάσει από τα κοινά και δεν αισθάνεται μετά την αποχώρησή του ότι κάτι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει; Πάντα κάτι μένει στη μέση. Όπως στη δική μου περίπτωση δεν τελείωσε η αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων  της παραλίας της Χαλκίδας, αν και από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, αποτελούσε προτεραιότητά μου. Δυστυχώς υπάρχει πάντα καθυστέρηση στην εκπόνηση και στις εγκρίσεις των μελετών, μέσα από τον κυκεώνα των Δημοσίων Φορέων.

EVIAPORTAL.: Συνολικά, πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας στη Λιμενική Επιτροπή;
Ε.Β.: Για μένα ήταν μια πολύ θετική εμπειρία, είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο των 4 ετών και θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τουλάχιστον το γεγονός ότι δούλεψα και προσπάθησα. Και επειδή μου ζητάτε να τη χαρακτηρίσω, θα χρησιμοποιήσω δύο λέξεις, έντιμη και θετική.

EVIAPORTAL.: Πως σχολιάζετε, όσα συνέβησαν μετά την αποχώρησή σας και κατά τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, με τις παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, που είδαν το φως της δημοσιότητας;
Ε.Β.: Αν και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και καλό θα ήταν την ερώτηση αυτή να την παρακάμπταμε, παρ’όλα αυτά οφείλω να σας απαντήσω και θα σας πω τα …αυτονόητα. Ότι καλό είναι σε αυτές τις θέσεις να επιλέγεται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και επειδή είθισται το πρόσωπο αυτό να προέρχεται από την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, την επόμενη φορά ας σκεφτούν οι βουλευτές πρώτα απ’όλα το καλό του τόπου, πάνω από τα πολιτικά τους πείσματα.

EVIAPORTAL.: Είστε υπέρ της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων της Λιμενικής Επιτροπής στο Δήμο Χαλκίδεων;
Ε.Β.: Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει το καθεστώς λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων είναι ξεπερασμένο και δυσλειτουργικό, ως στενός Δημόσιος Τομέας που είναι. Κατά την άποψή μου, την οποία έχω εκφράσει και στα αρμόδια Υπουργεία, η λύση είναι η μετατροπή τους σε Οργανισμούς Λιμένα, ώστε να γίνουν ευέλικτα και αποτελεσματικά, ασχολούμενα αποκλειστικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και ανάγκες.  Για να συμβεί αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι χερσαίες ζώνες λιμένων και να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων τα τμήματα αυτά που εξυπηρετούν σκοπούς αναψυχής ή άλλους άσχετους από τους λιμενικούς, όπως για παράδειγμα οι παραλίες για λουόμενους και οι χώροι περιπάτου.

EVIAPORTAL.: Πως κρίνετε τον νέο Πρόεδρο, κ.Τσέργα;
Ε.Β.: Πώς μπορώ να κρίνω έναν Πρόεδρο Λιμενικής Επιτροπής, που έχει θητεία μόλις δύο μηνών; Γιατί ο Αύγουστος είναι ουσιαστικά ο μήνας των διακοπών. Ούτε να ενημερωθεί για όλα τα θέματα δεν έχει προλάβει ο κύριος Τσέργας ακόμα. Εγώ θεωρώ ότι θα έχει μία θετική πορεία, όμως η ιστορία θα δείξει.

EVIAPORTAL.: Είστε μια νέα γυναίκα, επαγγελματίας, με οικογένεια, πως συνδυάζονται όλα αυτά, μαζί με την ενασχόλησή σας με το κόμμα και τα κοινά; Σε ποια σειρά προτεραιότητας τα βάζετε;
Ε.Β.:  Ξέρετε δεν αποτελώ παγκόσμια πρωτοτυπία! Το 90% των γυναικών σήμερα έχει το ίδιο καθημερινό πρόγραμμα με εμένα, γιατί έχει και καριέρα και οικογένεια. Με τη διαφορά ότι δεν ασχολούνται όλες με την πολιτική. Σίγουρα η οικογένειά μου αποτελεί για μένα προτεραιότητα. Δε θα ένοιωθα όμως ολοκληρωμένη  εάν εγκατέλειπα κάποιον από τους δυο άλλους ρόλους μου.

EVIAPORTAL.: Ακούγεται έντονα το όνομά σας για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί η συμμετοχή σας;
Ε.Β.: Η σχέση με την πολιτική είναι ερωτική. Για να πετύχει πρέπει να της αφιερώσεις χρόνο και να δείχνεις αφοσίωση. Αλλιώς θα σε …εγκαταλείψει. Αυτόν τον καιρό ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά …ποτέ μη λες ποτέ!

EVIAPORTAL.:  Το πολιτικό σας μέλλον το βλέπετε σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο; Σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η τοπική αυτοδιοίκηση; Αν σας ζητούσαν συμμετοχή στις δημοτικές – νομαρχιακές εκλογές θα κατεβαίνατε;
Ε.Β.:  Όταν σου αρέσει να ασχολείσαι με τα κοινά, μπορείς να προσφέρεις και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Μου έχει ζητηθεί στο παρελθόν η συμμετοχή μου και στις δημοτικές και στις νομαρχιακές εκλογές. Τότε το απέκλεισα. Αύριο δεν ξέρω…

EVIAPORTAL.:  Πως σχολιάζετε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας και την πορεία της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της Ν.Δ. και του Κ.Καραμανλή;
Ε.Β.: Το έργο της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση και τη σκανδαλολογία. Πιστεύω ότι σε κακές χρονικές συγκυρίες, η πορεία της είναι απόλυτα επιτυχής. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις…θα δούμε εάν θα επαληθευτούν, στις 4 Οκτώβρη. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας ικανότατος πρωθυπουργός, έχει κερδίσει επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι 12 χρόνια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω ότι μπορεί να αναστρέψει το κλίμα.

EVIAPORTAL.: Σας βρίσκει σύμφωνη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Ποιο πιστεύετε θα είναι το αποτέλεσμα;
Ε.Β.: Θεωρώ ότι κάθε νεοδημοκράτη δε βρίσκει καταρχήν σύμφωνο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ, είχε σκοπό με τη στυγνή εκμετάλλευση του ανώτατου θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενόψει της εκλογής του τον Μάρτιο, να βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη  προεκλογική περίοδο, που μόνο προβλήματα θα μπορούσε να φέρει. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι επιβεβλημένη για το καλό του τόπου. Τώρα για το αποτέλεσμα; Ποιος πρωθυπουργός πάει σε εκλογές αν πιστεύει ότι θα τις χάσει; Έχουμε «εμπιστοσύνη», στον αντίπαλο.

EVIAPORTAL.: Πού πιστεύετε έγιναν λάθη και έχουμε αυτή την εικόνα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή; Παρουσιάζεται μια εικόνα διάλυσης της και εντάσεις στις σχέσεις των στελεχών της.
Ε.Β.: Λάθη δεν κάνουν, μόνο οι νεκροί και οι τεμπέληδες. Η κυβέρνηση και λάθη έκανε και παραλείψεις και καθυστερήσεις. Άλλωστε αυτό ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το έργο δεν κρίνεται τελικά θετικό και ότι η κυβέρνηση δε δούλεψε πολύ για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Εγώ δε βλέπω εικόνα διάλυσης και τα στελέχη στην πλειοψηφία τους είναι ενωμένα. Διαφωνίες ή προσωπικές φιλοδοξίες δύο τριών στελεχών είναι λογικό να υπάρχουν, ιδιαίτερα όταν νέμεσαι την εξουσία.

EVIAPORTAL.: Ως νέος άνθρωπος και νέος στην πολιτική, αλλά με εμπειρία στο χώρο, πως οραματίζεστε το μέλλον της Εύβοιας;
Ε.Β.: Η Εύβοια λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της μορφολογίας του εδάφους της, της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα και του μεγέθους της, πρέπει κάποια στιγμή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εθνικό χάρτη. Αυτό είναι το όραμά μου και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από τις σωστές υποδομές σε δρόμους και λιμάνια, την πρωτοποριακή τουριστική ανάπτυξη και την κατάλληλη προβολή.

EVIAPORTAL.: Αν τελικά συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, τι θα λέγατε στους πολίτες, για να σας στηρίξουν με τη ψήφο τους;
Ε.Β.: Είναι υποθετική ερώτηση και να με συγχωρήσετε, αλλά δε θα την απαντήσω. Αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα.

EVIAPORTAL.: Πως θα περιγράφατε την Έλενα Βάκα και το χαρακτήρα της;
Ε.Β.: Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μου κάνετε. Δεν είναι εύκολο να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του. Προσπαθώ να είμαι δίκαιη και να μην πληγώσω κανέναν. Θεωρώ ότι είμαι ένας έντιμος άνθρωπος που πιστεύει στη αγάπη και στη φιλία, και με κάνουν ευτυχισμένη απλά, καθημερινά πράγματα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[8]
Σάββας Κάμπαξης (7/9/2009 3:00:47 μμ)
Οσων αφορουν απο την συνεντευξη της κας Βακα για την ικανοτητα του τεως Πρωθυπουργου κ.Κ.Καραμανλη.Ποτε στην πατριδα μας δεν υπηρξε μεγαλυτερη απογοητευση ,απο το εργο ενος πρωθυ
Σάββας Κάμπαξης (7/9/2009 3:30:59 μμ)
Οσων αφορουν την ικανοτητα του Τεως Πρωθυπουργου κ.Κ.Καραμανλή,Απο την συνεντευξη της κας Βακα.Υπηρξε ο Ανικανοτερος Πρωθυπουργος της Νεοτερας ΕΛΛΑΔΑΣ.Σε σχεση με το πολιτικο παραστημα του θειου του ηταν ενας πολιτικος ΝΑΝΟΣ.Ακομα και πριν την παγκοσμια οικονομικη κριση ειχε δημιουργηση οικονομικα αδιεξοδα στην χωρα μας .Η παραβατικοτητα των υπουργων του πρωτοφανης( Βατοπαιδι,ομολογα κ.λ.π)Ακυβερνησια στον υπερθετικο.ΠΛΗΡΗΣ ΔΥΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ .Αυτα ηταν τα εργα και οι ημερες του Τεως Πρωθυπουργου.Η ιστορια θα τον αγνοησει παντελως και η δολια ΠΑΤΡΙΔΑ θα Πληρωνει τις ανοησιες του τα επομενα ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. Την δε παραταξη την παρελαβε στο 40% και πλεον και θα το παραδωση κατω του27% και προς δυαλιση.Σάββας Κάμπαξης
Κατερίνα (7/9/2009 7:49:10 μμ)
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου Σάββα, αλλά ούτε και θα κρίνω την προσπάθεια της κ.Βάκα να υπερασπιστεί το κόμμα της και τον αρχηγό του. Πές μου όμως τι να περιμένω απο τον Γιωργάκη και το ΠΑΣΟΚ που δεν μοιάζουν οι σύντροφοι να πήραν το μάθημά τους πριν 5 χρόνια....
Σάββας Κάμπαξης (8/9/2009 10:53:38 πμ)
Ουτε εγω Κατερινα εκρινα την κα Βάκα για την προσπαθεια της υπερασπισεως του αρχηγου της Ν.Δ,κ.Κ.Καραμανλη.Ομως για θυμησου τις Περιφημες 100 ημερες Που ευαγγελιζοταν ο παρετηθεις πρωθυπουργος,Θυμησου το Σεμνα και Ταπεινα!! θυμησου τις εξαγγελιες για τους τριτεκνους(χρειαστηκαν τεσσερα ολοκληρα χρονια να τους δωση τα ψυχουλα της κοροιδιας του)Και δεν πρεπει Κατερινα να επιτρεπει οΕλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ σε κανεναν Πολιτικο!!της οποιας πολιτικης παρεαςνα τον δουλευει.Αλλα να ζητα απο τους πολιτικους να τον υπηρετουν που ειναι και το αυτονοητο!!!!Οσων αφορουν τι να περιμενεις απο τον Γιωργακη .Να τον ψηφισης Υποστηριζοντας την ΕΛΠΙΔΑ για μια ανακαμψη των προβληματων που ταλανιζουν την Πατριδα μας .Και εαν αποδιχθει μικροτερος των περιστασεων να τον ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ!!! στις αμεσως επομενες εκλογες την Ανοιξη.και επεται συνεχεια οσπου να καταλαβουν ολοι (οι Πολιτικοι)οτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Σάββας Κάμπαξης
Κατερίνα (8/9/2009 12:56:25 μμ)
Μακάρι, να σέβονταν τη ψήφο μας και μακάρι να αντιλαμβάνονταν το μήνυμα των πολιτών με την καταψήφιση. Δυστυχώς όμως, τουλάχιστον αν κρίνω απο τους πολιτικούς της Εύβοιας, νομίζουν ότι ο πολίτης ξεπουλάει την ψήφο με κάτι γαλάζια δελτιάκια που χαρίζουν... ο νοών νοήτο ή με κάτι απειλητικές υποσχέσεις, ότι αν δεν στηρίξεις τους πράσινους συντρόφους δεν θα μπορείς όχι δουλειά να βρεις, ούτε στο δρόμο να κυκλοφορείς. Ξέρουν αυτοί απο λογοκρισία και χούντα οι δήθεν δημοκράτες. Γιατί, εγώ να εναποθέσω τις ελπίδες μου στο Γιωργάκη, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Και επειδή φαίνεται να γνωρίζεις. ξέρεις και βλέπεις πως είναι η συμπεριφορά του περίγυρου της εκάστοτε εξουσίας. Μακάρι, να μπορούσαν να πουν οι πολιτικοί μας (όλων των κομμάτων) το μεγάλο όχι και να μην το μετάνοιωναν ποτέ.... Che fece.. il gran rifiuto....
Σάββας Κάμπαξης (8/9/2009 3:12:22 μμ)
Το 1974 Κατερινα Ο Κωνσταντινος Καραμανλης Ψαχνωντας στο λεξικο βρηκε μια λεξη την λεξη Λιτοτης η οποια απο λεξη εγεινε ασθενεια και μαλιστα ανιατη.Και ταλανιζει αυτη η ανιατη ασθενεια της λιτοτητας απο το 1974 και εντευθεν τους Ελληνες Πολιτες.Ολοι οσοι κυβερησαν την ειχαν σαν καθεστως!!!και μην ακους Κατερινα αυτους που λενε( Ν.Δ)δεν ευθηνομαστε εμεις αλλα οι προηγουμενοι.Διοτι απο το 1974 εως σημερα η Ν.Δ κυβερνησε 17,5 χρονια και ακριβως αλλα τοσα το ΠΑΣΟΚ.Εχουν ΟΛΟΙ τους ευθηνη.Και ο ΛΑΟΣ ο κυριαρχος ΛΑΟΣ,γνωριζει ποιος φταιει περισοτερο.Ας δωσουμαι λοιπον στον Γιωργακη την ευκαιρια να μας μας κυβερνηση, και ετσι θα εχουμε την ευκαιρια να εχουμε μετρο συγκρισης ουτος ωστε να ξερουμε την επομενη φορα ποιον θα στειλουμε στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας ανεπιστρεπτη!!!Και να ξερεις οτι οι πολιτικοι θα σεβαστουν θελουν δεν θελουν την αποφαση σου .Να θυμηθεις μην πας προς θαλασσα η προς βουνο αυτη την φορα γιατι εχουμε ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και μαλιστα τις κρισημοτερες των τελευταιων 50 χρονων Τιμωρισε ,τους κατα την κριση σου ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ και ΨΕΥΤΕΣ!!!!,
Κατερίνα (8/9/2009 8:46:51 μμ)
Τη θάλασσα ή το βουνό δεν θα τα πάρω στις 4 Οκτώβρη.... μετά φοβάμαι μην τα πάρω τα βουνά. Αλλά εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε Σάββα..
τάκις (10/2/2011 11:29:57 μμ)
megala logia xilinos logos i ethelontiki prosfora afilokerdos apoysiazei
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας