Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Φράγμα Πούρνου στο Καμπιώτικο ρέμα της Εύβοιας.
Αποδίδουν οι πιέσεις του Σίμου Κεδίκογλου για την κατασκευή φραγμάτων στην Εύβοια.
Σίμος Κεδίκογλου - Βουλευτής Ν. Ευβοίας
Σίμος Κεδίκογλου - Βουλευτής Ν. Ευβοίας

Μετά από επίσκεψη του υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής (ΔΥΗΠ) για την υποστήριξη της προσπάθειας έγκρισης χρηματοδότησης κατασκευής φραγμάτων στο Νομό.

Η ΔΕΗ επιδεικνύει σοβαρό ενδιαφέρον για κατασκευή παρόμοιων έργων αφενός γιατί υποστηρίζει έργα διαχείρισης υδατικών πόρων και αφετέρου γιατί έχει και πρόκειται να δαπανήσει σημαντικά ποσά για τη κατασκευή μεγάλων Θερμ. Σταθμών στην περιοχή Αλιβερίου.

Η ΔΥΗΠ ασχολήθηκε με την αποπεράτωση του Φράγματος Σέτα-Μανίκια για την υδροδότηση των οικισμών της Κεντρικής Εύβοιας και την εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τα Φράγματα Ιστιαίας και Μαντουδίου για την άρδευση και υδροδότηση οικισμών της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας.

Επίσης, στελέχη της ΔΥΗΠ επισκέφθηκαν την περιοχή της Κάτω Στενής με σκοπό την επισκόποηση του ρέματος Καμπιών και του Στενιώτικου ρέματος για την εξεύρεση πιθανής θέσης Φράγματος.

Από την επιτόπου επίσκεψη και την αναγνώριση της ευρύτερης περιοχής, την προκαταρκτική γεωλογική εκτίμηση από χάρτες του ΙΓΜΕ και προκαταρκτικό σχεδιασμό σε χάρτες Γ.Υ.Σ σε κλιμακα 1:5.000, προκύπτει καταρχήν δυνατότητα κατασκευής Φράγματος στο Καμπιώτικο ρέμα με τα εξής χαρακτηριστικά:

Θέση Φράγματος: σε απόσταση 1.600 m από τον οικισμό Πούρνου.

Ύψος Φράγματος: 60,0 m.

Στέψη Φράγματος: +200,00

Μήκος Στέψης Φράγματος: 480,0 m

Όγκος Φράγματος: 2.3000.000m³

Συνολική χωρητικότητα ταμιευτήρα: 35.000.000 m³

Μέση ετήσια εισροή: από 30 έως και 40.000.000 m³

Ανώτατη στάθμη ταμιευτήρα: +194,00

Επιφάνεια ταμιευτήρα: 1,64Km.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστεί υψηλότερο Φράγμα (περίπου 80,0 m) με συνολική χωρητικότητα 80.000.000 m³ που θα επιτρέψει τη συνολική διαχείριση των διατιθέμενων νερών για πολλαπλές χρήσεις (ύδρευση- άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία και ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα).

Για την κατασκευή του υψηλότερου Φράγματος απαιτείται η εκτροπή του γειτονικού Στενιώτικου ρέματος , στο Καμπιώτικο ρέμα, μέσω Διώρυγας Εκτροπής και Ρυθμιστικού αναβαθμού επί του Στενιώτικου ρέματος, περίπου 300,0 m κατάντη της γέφυρας στην Κάτω Στενή.

Απαιτείται η εκπόνηση Υδρολογικής και Υδρογεωλογικής μελέτης για τον ασφαλή προσδιορισμό της απορροής και των πηγαίων νερών στη θέση του Φράγματος και τη λήψη τελικής απόφασης για τη χωρητικότητα του ταμιευτήρα.

Τα πρόσφατα γεγονότα και οι καταστροφές σοβαρών έργων υποδομής της περιοχής του έργου, οι ανάγκες ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Χαλκίδας και η αποφυγή υφαλμύρινσης του Ληλάντιου Πεδίου, επιβάλλουν την σε πρώτη προτεραιότητα, διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής του Φράγματος Πούρνου σε επόμενο στάδιο και τη λήψη απόφασης κατασκευής του έργου, το οποίο προϋπολογίζεται, αρχικό, σε 25.000.000 ευρώ περίπου.

 
Δημοφιλή σήμερα

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

17/10/2018
Έφτασε η στιγμή για Audi σε απίστευτη τιμή, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας