Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στο Eviaportal.gr ο Σταμάτης Μαλέλης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης βρέθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στη Χαλκίδα προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του «Στη σκιά του Μαύρου Ήλιου».

Στη συνέντευξη του ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε για την κατάθλιψη και τους τρόπους αντιμετώπισης της κάνοντας αναφορά και στο site του με τίτλο kontasou.com το οποίο δίνει πληροφορίες για τη ψυχική υγεία και είναι ένα πρωτοποριακό site εξιδικευμένο στη ψυχική υγεία που αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί.

Eviaportal: Κύριε Μαλέλη, σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Είναι σύμπτωση που συμπίπτει με αυτή την ημέρα η παρουσίαση του βιβλίου σας για την κατάθλιψη; Θεωρείτε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ σχολικού εκφοβισμού και κατάθλιψης;

Σταμάτης Μαλέλης: Επειδή θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής είναι σύμπτωση. Όταν το ορίσαμε δεν το ξέραμε αλλά βεβαίως και συνδέεται  πάρα πολύ σημαντικά και είναι πολύ καλή η ερώτηση σας. Βεβαίως πάρα πολλά παιδιά μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το σχολείο και ειδικά με τις ομάδες και τις συμμορίες που έχουν δημιουργηθεί τελευταία και τον τρόπο που λειτουργούν παθαίνουν κατάθλιψη, βρίσκονται σε απόγνωση, κάνουν διάφορα πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει και αυτά να βοηθηθούν. Ξέρετε το θέμα της ψυχικής αντιμετώπισης, της ψυχικής βοήθειας το έχουμε αφήσει πολύ πίσω έδω και χρόνια. Τουλάχιστον ας παίρνουμε αυτές τις κακές αφορμές για να βοηθάμε όσο μπορούμε. Είναι πολύ βασικό αυτό.

Eviaportal: Στη συνείδηση αρκετού κόσμου η κατάθλιψη συνδέεται με άτομα μοναχικά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις όπως ανεργία, μοναξιά κ.α. Τελικά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα; Ακόμα και σε κάποιον καταξιωμένο στον επαγγελματικό του χώρο και με πολλές κοινωνικές επαφές όπως είστε εσείς;

Σταμάτης Μαλέλης: Η κατάθλιψη δεν κάνει ταξικές διακρίσεις και δεν κάνει γενικότερα διακρίσεις και νομίζω από τη βιωματική μου εμπειρία ότι μπορεί να χτυπήσει παντού. Η κατάθλιψη χτυπάει όλων των ειδών τα άτομα είτε είναι μορφωμένα, είτε αμόρφωτα, είτε «καταξιωμένα», είτε είναι πετυχημένα ή αποτυχημένα. Για εμένα δεν υπάρχουν αποτυχημένα άτομα. Αποτυχημένες  σκέψεις και συνειδήσεις ανθρώπων υπάρχουν. Όχι άτομα. Τους χτυπάει όλους. ‘Εχει σχέση με το τι θες να κάνεις και τι τελικά κάνεις, έχει σχέση με τον περίγυρο σου, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου, έχει σχέση με τη φιλοδοξία και τη ματαιοδοξία, έχει σχέση με τον τρόπο ζωής και φυσικά με το περιβάλλον, την οικογένεια και φυσικά την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων της κατάθλιψης.

Eviaportal: Η οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια ένας αρνητικός παράγοντας;

Σταμάτης Μαλέλης: Έχουν πολλαλλασιαστεί τα κρούσματα λόγω και της απόγνωσης του ανθρώπου που δεν έχει τα στοιχειώδη, που ζει μια ζωή στο όριο, στο κόκκινο και αυτό πολλαπλασιάζει οποιοδήποτε ψυχολογικό πρόβλημα. Αν ο άλλος αισθάνεται ότι είναι στο περιθώριο της ζωής, αισθάνεται παράσιτο της ζωής. Δεν είναι παράσιτο. Παράσιτα είναι αυτοί που δεν του βρίσκουν δουλειά. Παράσιτα είναι οι πολιτικοί που δεν του έχουν δώσει την ευκαιρία να έχει δουλειά, όχι το παιδί που δεν έχει δουλειά. Παράσιτα είναι αυτοί που έφτιαξαν μια κοινωνία που οι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Όταν λοιπόν αισθάνεται έτσι, ε το τέρας είναι πιο ευκολο να επέμβει και να μπει μέσα του και να του δημιουργήσει προβλήματα. Και εδώ οφείλουμε και εμείς και αυτός είναι και ο στόχος των συναντήσεων που κάνουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος αλληλεγγύης.

Eviaportal: Υπάρχουν κάποια σημάδια από τα οποία μπορεί κάποιος να διακρίνει σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο την κατάθλιψη ώστε να τον βοηθήσει;

Σταμάτης Μαλέλης: Βιωματικά απαντώντας αν δούνε ότι είναι θλιμμένος, κλεισμένος στον ευατό του, δεν σηκώνεται από το κρεβάτι, δεν έχει ενδιαφέρον για τη ζωή το πρώτο που πρέπει να κάνει η οικογένεια είναι να του μιλήσει. Το πιο βασικό πράγμα στην κατάθλιψη είναι να μπορούμε να μιλάμε. Να απελευθερώνομαστε. Για εμένα το γράψιμο λειτούργησε λυτρωτικά. Άρα λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτόν τον άνθρωπο να ανοιχτεί και στη συνεχεία θα πρέπει να τον πείσουμε να πάει σε έναν ειδικό, σε ένα ψυχολόγο, σε έναν ειδικό σε κάποιον που να μπορεί να μιλήσει, να ανοιχτεί, να πει δυο πράγματα. Χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι ψυχολόγοι είναι καλοί. Πρέπει να πέσουν στο σωστό.

Eviaportal: Τι συμβουλεύετε όσους αναγνωρίζουν σε αυτά που λέτε ή και γράφετε στο βιβλίο σας τον εαυτό τους; Υπάρχει λύση και πόσο εύκολη είναι αυτή σε συνάρτηση με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε (π.χ. αναζήτηση βοήθειας σε ειδικό)

Σταμάτης Μαλέλης: Πρώτα πρέπει κάποιος να πάει σε γιατρό. Το δεύτερο είναι ότι νομίζω αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό , τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται. Έχει να κάνει με τον τρόπο αλλαγής της ζωής. Δεν αρκεί να πάμε στο γιατρό, είναι να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη ζωή, τη φιλοσοφία που βλέπουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε τέτοιες καταστάσεις.

Πιστεύω ότι η κατάθλιψη νικιέται  και για αυτό θέλω να βοηθήσω. Αν πίστευα ότι ήταν μια ανίατη αρρώστια δεν θα έκανα όλο αυτό που κάνω τώρα. Γιατί αυτό το κάνω και με χρόνο και χρήμα δικό μου και των συνεργατών μου. Δεν είναι κάτι που κερδίζω. Είναι κάτι που ξεκινάω από τη Χαλκίδα να κάνω σε όλη την Ελλάδα για να συναντήσω ανθρώπους  που θα μου πουν τις εμπειρίες τους, να τους πω εγώ τη δικιά μου, να τις μοιραστούμε και όσο μπορούμε να λυτρωθούμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό και μια αμφίδρομη σχέση.

Eviaportal: Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο βιβλίο σας αλλά και στην πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει.

Σταμάτης Μαλέλης: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά!

Χορηγός Επικοινωνίας: Eviaportal.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News