Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή του Νομάρχη Εύβοιας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για την Αντιμετώπιση των καταστροφών από τις Πλημμύρες.

Στην επιστολή του καταδικάζει την κίνηση να διατεθούν χρήματα απο το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας για την αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, όταν αυτό αφορά στην κάλυψη αναγκών σε υποδομές της Εύβοιας
Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας
Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας

Ο Νομάρχης Εύβοιας έστειλε την ακόλουθη απαντητική επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την οποία κοινοποιεί προς τον Πρωθυπουργό, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Φορείς του Νομού, τους Πλημμυρόπληκτους Δήμους, και τα ΜΜΕ:

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση καταστροφών από τις πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009 στο Νομό Εύβοιας.

"Είναι γνωστό σε όλους ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Εύβοια κάηκε δύο φορές και πριν λίγες μέρες γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 60 και πλέον χρόνων, από την πρωτοφανή πλημμύρα στην Κεντρική Εύβοια.
Για όλα αυτά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του Περιβάλλοντος, για την αποκατάσταση, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι διέθεσε το ποσό των 8 εκ. € για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που έγιναν στους χειμάρρους της Κεντρικής Εύβοιας.
Ο κ. Υπουργός δεν διευκρίνισε από την αρχή ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είναι δηλαδή χρήματα κυρίως Κοινοτικά, της Δ΄ προγραμματικής περιόδου και επομένως για να γίνουν έργα πρέπει απαραίτητα να προηγηθούν μελέτες των οποίων ο χρόνος ολοκλήρωσης υπερβαίνει τα 4 χρόνια.
Η δική μας εμπειρία για τη μελέτη του Λήλαντα που πλημμύρισε και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές είναι ακόμα χειρότερη και αφορά μόνο το Τμήμα των 2,5 χιλιομ. μέχρι την εκβολή. Ήδη βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο και τα δύο τελευταία χρόνια η μελέτη βρίσκεται στην περιφέρεια Στερεάς για ελέγχους και εγκρίσεις και δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται ούτε μετά από ένα (1) χρόνο.
Αποκλείεται να μη γνώριζε ο κ. Υπουργός αυτή την πραγματικότητα. Επομένως ότι έκανε ήταν για τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι για τις άμεσες επεμβάσεις για να προληφθούν μεγαλύτερες καταστροφές, κάτι που μπορεί πλέον να συμβεί και με μικρότερη βροχόπτωση όσο η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται.
Είναι προφανές ότι για να αντιμετωπιστούν, άμεσα, τα πιο επείγοντα προβλήματα στους χειμάρρους, απαιτούνται Εθνικοί Πόροι και όχι Κοινοτικά χρήματα, που χρειάζονται πολύ χρόνο.
Όσο αυτό δεν γίνεται, η πολιτεία αδιαφορεί και η αδιαφορία είναι εγκληματική γιατί πλέον απειλούνται ανθρώπινες ζωές.
Και ενώ χιλιάδες πολίτες περιμένουν την Πολιτεία να ενδιαφερθεί και να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας ανακοίνωσε περιχαρής ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διέθεσε για την αναπαλαίωση της αγοράς της Χαλκίδας 7 εκ. € από το Ειδικό Πρόγραμμα που είναι για τη Στερεά και την Εύβοια και έχει σκοπό να καλύψει ανάγκες σε υποδομές που δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το ΕΣΠΑ, όπως δρόμους, Λιμενικά έργα, αρδευτικά, Αντιπλημμυρικά και όχι βέβαια αναπαλαιώσεις.
Η στάση των αρμοδίων Υπουργείων και της Περιφέρειας είναι εξοργιστική.
Δεν έφτασε που είχαν αποκλείσει την Εύβοια από κάθε χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους τόσα χρόνια, συνεχίζουν την ίδια τακτική και μπροστά στην καταστροφή.
Ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου ήρθε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και μίλησε στη Χαλκίδα σε Κομματική εκδήλωση.
Δεν βρήκε τίποτε να πει για τις καταστροφές και για τις δικές του ενέργειες, ευθύνες και υποχρεώσεις
Έχουμε αντιληφθεί ότι η Χώρα έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα θα έπρεπε να γίνουν τα πάντα για την προστασία από τις καταστροφές και όχι για αναπαλαιώσεις με Εθνικούς Πόρους.
Άλλωστε την αγορά της Χαλκίδας, όπως και άλλα έργα τα έχει αναλάβει προσωπικά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές.
Επιμένουμε, όπως έχουμε υποχρέωση και ζητάμε να διατεθούν άμεσα και από Εθνικούς Πόρους, τα ελάχιστα ποσά που εκτίμησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες:
- Για αντιπλημμυρική προστασία 12,4 εκ. €
- Για την αποκατάσταση δρόμων και γεφυριών 10 εκ. €
- Για το αντιπλημμυρικό έργο του Λήλαντα (2,5 χιλ.) 12 εκ. €"
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας