Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με τον τίτλο "Το "μετέωρο βήμα" της Shelman" δημοσιεύει η capital.gr ρεπορτάζ του Νίκου Χρυσικόπουλου, που αφορά στο μέλλον της επιχείρησης, η οποία  δραστηριοποιείται και στην Εύβοια. Το ρεπορτάζ είναι το παρακάτω:

Με τη μετοχή να έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα ράλι 356% το τελευταίο εξάμηνο και τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές να εμφανίζονται ένα βήμα πριν την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, η βιομηχανία ξύλου και προϊόντων ξυλείας Shelman.

Εδώ και καιρό οι πληροφορίες θέλουν τον 82χρονο σήμερα Παναγιώτη Ηλιάδη, ιδρυτή, επικεφαλής και βασικό μέτοχο της εισηγμένης με ποσοστό 65,03% να έχει δεχθεί κρούσεις για την παραχώρηση ποσοστού της Shelman. Μόλις προ ημερών η εταιρεία επιβεβαίωσε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες και, όπως ανέφερε, εξετάζει «χωρίς καμία να έχει τελεσφορήσει».

Αυτή τη φορά, η Shelman φέρεται να έχει προσεγγιστεί από επιχειρηματικούς ομίλους, έναν από τη Κύπρο και έναν από μη εισηγμένο ανταγωνιστή της, με στόχο την επίτευξη μετοχικής συμφωνίας. Παράλληλα, λέγεται πως υπήρξαν προτάσεις για την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων που διατηρεί η εταιρεία στο Βασιλικό (σε έκταση 400 στρεμμάτων) με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους (μαρίνα, εξοχικές κατοικίες) καθώς η χρήση τους έχει ατονήσει μετά τη διακοπή παραλαβής μεγάλων κορμών ως πρώτη ύλη.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Shelman «πολιορκείται» από ανταγωνιστές που βλέπουν την άλλοτε κραταιά βιομηχανία να έχει χάσει το βηματισμό της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η βιομηχανία είχε μηδενικό δανεισμό και καθαρά κέρδη 3 δισ. δρχ (περίπου 10 εκατ. ευρώ), η παρατεταμένη όμως κρίση στο κλάδο της ξυλείας σε συνδυασμό με επιλογές σε θέματα διοίκησης που δεν απέδωσαν οδήγησαν την εταιρεία να εμφανίσει ζημιές και μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Στις αρχές του 2000 έγιναν επαφές για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο διεθνών εταιρειών του κλάδου της ξυλείας, όμως ο «πατριάρχης» του ομίλου τελικά έκανε πίσω.

Με την οικονομική ύφεση και την υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας να αποτελούν επιπρόσθετους παράγοντες πίεσης, στο τέλος της περυσινής χρήσης, οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 147 εκατ. ευρώ στα 138 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 2,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ το 2007 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 20,5 εκατ. ευρώ. Παρά τη σημαντική μείωση των τιμών των πρώτων υλών οι οποίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2007, η υποαπασχόληση των εργοστασίων και η υπερβολική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής από τα σταθερά έξοδα, συνέχισαν να επιβαρύνουν την εταιρεία.

Έτσι, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2009, οι ζημιές έφθασαν τα 11,7 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες έφθασαν τα 103 εκατ. ευρώ, με τις απαιτήσεις – η ποιότητα των οποίων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης- από πελάτες να ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας, έστω και εάν αυτό σημαίνει περαιτέρω δανειακή επιβάρυνση αποτελεί το κύριο μέλημα. Η εταιρεία προχώρησε στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της, παρατείνοντας κατά 4-4,5 χρόνια τη λήξη τεσσάρων μακροπρόθεσμων δανείων της, τροποποίησε το πρόγραμμα αποπληρωμής των κεφαλαιακών δόσεων και προχώρησε στην σύναψη νέου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, διάρκειας 4 ετών, με την ταυτόχρονη μετατροπή μεγάλου μέρους του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της (26 εκατ. ευρώ) σε μακροπρόθεσμο λαμβάνοντας συγχρόνως 8 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Επιπλέον, συμφώνησε με τις δανείστριες τράπεζες να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η καθυστέρηση στη σύναψη του νέου ομολογιακού δανείου ύψους 31,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει και την επιπλέον χρηματοδότηση της Shelman κατά 8 εκατ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα οι καθυστερημένες οφειλές προς τους προμηθευτές να ξεπεράσουν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στη ροή των προμηθειών των πρώτων υλών της εταιρείας και κατά συνέπεια δημιουργήθηκαν ελλείψεις στην αγορά των προϊόντων της που κατέληξαν στην απώλεια πωλήσεων.

Ήδη στα δύο εργοστάσια της βιομηχανίας σε Χαλκίδα και Κομοτηνή έχει εφαρμοστεί σύστημα εκ περιτροπής εργασίας και στα γραφεία σε Αθήνα και Χαλκίδα εκ περιτροπής εργασία, μέτρα από τα οποία προσδοκάται μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία που ίδρυσε τη δεκαετία του ’60 ο Π. Ηλιάδης και για χρόνια αποτελούσε ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ελλάδα στην αγορά ξυλείας αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, δείχνει να βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο χρόνος που κερδίζει με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της είναι σίγουρα πολύτιμος, ωστόσο όπως και άλλες φορές στο παρελθόν ο επικεφαλής του ομίλου αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποφασίσει για την επιχειρηματική «κληρονομιά» της Shelman.

[email protected]

Tags:
Δημοφιλή σήμερα

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας