Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δεκτό έγινε το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών που αφορούσε την παραχώρηση χρήσης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αντιά, για την ίδρυση Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας.
Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αντιωτών
Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αντιωτών

Για αυτή την απόφαση ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αντιωτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόφαση του Δημοτικού Διαμερίσματος  Καφηρέα και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου έγινε δεκτό το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών που αφορούσε  την παραχώρηση χρήσης του  πρώην Δημοτικού Σχολείου Αντιά , για την ίδρυση (Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας ) του χωριού που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Είδη με ενέργειες του προέδρου έχει εξασφαλιστεί σημαντικός εξοπλισμός επίπλωσης που είναι δωρεά των επιχειρηματιών, κυρίων Δημητρίου και Αλέξανδρου Παπαγούνα από την Ερμούπολη της Σύρου.

Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου  Παναγιώτης Τζαναβάρης έχει την πρόθεση να επαναφέρει το θέμα της συμπαράστασης για την διάσωση της Σφυριχτής Γλώσσας, στον νέο Υπουργό Πολιτισμού κύριο Ξυδάκη, με την ελπίδα ότι θα τύχη της δέουσας προσοχής και δεν θα αντιμετωπιστεί  με την αδιαφορία των προκατόχων του   Παναγιωτόπουλου και Τασιούλα, που παρ όλη την ενημέρωση για την μοναδικότητα και την σημαντικότητα της Σφυριχτής Γλώσσας, ως  ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , απλός αρκέστηκαν στο να σφυρίξουν αδιάφορα.

Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα της Πρώτης Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας που έγινε στα Αντιά στης 23/8/2014 υπέγραψαν τις εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να γίνει ανάρτηση των εργασιών της Ημερίδας  από το SOAS University of  London  προς χρήση των ενδιαφερομένων για κάθε επιστημονική χρήση κατόπιν αδείας των εξουσιοδοτημένων φορέων.

Μέσα από την συνεχή επικοινωνία που υπάρχει με τους Γάλλους σφυριχτές των Πυρηναίων που συμμετείχαν στην διεθνή συνάντηση, προκύπτει ότι από την εν λόγω συνάντηση που οι Έλληνες ιθύνοντες  δεν πήραν χαμπάρι,  το Γαλλικό κράτος ευαισθητοποιήθηκε και διδάσκετε είδη σε τοπικό  κολέγιο και από τον Σεπτέμβριο θα διδάσκεται και στο πανεπιστήμιο L’Universite de Pau παράλληλα με την τοπική διάλεκτο I’Occitan.

Ωστόσο μετά την  επιτυχία που σημείωσε και τα σημαντικά συμπεράσματα που βγήκαν από την Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας που έγινε στα Αντιά στης 3-4 /8/2014, οι Γάλλοι ετοιμάζουν την δεύτερη Διεθνή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα Πυρηναία το 2016.

Κατά το διήμερο 3-4 Απριλίου επισκέφτηκε τα Αντιά ο διακεκριμένος Εικαστικός Τέχνης κος Κώστας Ιωαννίδης προκειμένου να γνωρίσει το χωριό και  να συζητήσουν  με τον Πρόεδρο κο  Τζαναβάρη την  παρουσίασης της  Σφυριχτής Γλώσσας  στο εκθεσιακό κέντρο τέχνης ΝΕΟΝ επί της οδού Πειραιώς στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στης 5 Ιουνίου 2015 και η παρουσίαση θα διαρκέσει όλον τον Ιούνιο.

Στης 5 Απριλίου ο Πρόεδρος είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κύριο Ισίδωρο Παπαλυμπέρη όπου συμφώνησαν να προγραμματίσουν κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μαθήματα Σφυριχτής Γλώσσας  σε νέους που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην προσπάθεια της δάσωσης της.

Παρ όλα τα εμπόδια και την αδιαφορία η  επιμονή του Προέδρου προκειμένου να κερδίσει το  προσωπικό  στοίχημα της διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας, έχει αποδώσει καρπούς και σήμερα δεν  αναφερόμαστε πλέων για μία γλώσσα υπό εξαφάνιση, αλλά για μία γλώσσα που διασώθηκε.

Οι μαθητές δημιούργησαν το δικό τους σκηνικό, με κολάζ φωτογραφιών που έβγαλαν στη Βιβλιοθήκη, συμμετείχαν στο δρώμενο «101 λόγοι για ν' αγαπήσεις το βιβλίο», επισκέφθηκαν το Βιβλιοαυτοκίνητο και δανείστηκαν βιβλία!!
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

16/4/2019
Φέτος ο κορυφαίος μουσικό συνθέτης συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Μεγάλη τιμή για τους Χαλκιδέους η συναυλία....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας