Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τις απαιτούμενες άμεσες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και τις καταστροφές από τις πυρκαγιές 2007 και 2009, έχει ως θέμα η ακόλουθη επιστολή του Νομάρχη Εύβοιας προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και Υφυπουργούς Εσωτερικών, Αποκ. & Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θανάσης Μπουραντάς.
Θανάσης Μπουραντάς.

ΘΕΜΑ: Ανάγκη για άμεσες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009, τις πυρκαγιές του 2007 και 2009.

"Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Από το έτος 1990 μέχρι σήμερα, η Εύβοια έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις που έχουν καθηλώσει την οικονομία για είκοσι (20) περίπου χρόνια, αν και η γειτνίαση με το λεκανοπέδιο έχει θετικές επιπτώσεις.

Σε αυτό συμβάλλει και το απαράδεκτο Εθνικό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας του Δημοσίου.

Είναι από τα πλέον φονικά οδικά δίκτυα της Χώρας και γιαυτό το λόγο η Εύβοια είναι μονίμως στις πρώτες θέσεις σε τροχαία ατυχήματα αλλά και σε νεκρούς.

Την περίοδο του 1990-92, η Εύβοια αντιμετώπισε έντονη αποβιομηχάνιση και μεγάλη ανεργία. Μόνο στη βιομηχανία χάθηκαν 6.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 3.000 στο Μαντούδι.

Το 2003 μετά από χιόνια και πλημμύρες, οι καταστροφές ήταν πολύ μεγάλες. Κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε και είδε τις καταστροφές και αποφασίστηκε η διάθεση 12,5 εκ. € για την αντιμετώπισή τους.

Η Κυβέρνηση που ακολούθησε χρηματοδοτούσε την αποκατάσταση με το σταγονόμετρο και σήμερα, έξι (6) χρόνια μετά, υπολείπονται ακόμα 4,2 εκ. € για τις καταστροφές εκείνης της περιόδου.

Το 2007 με τη μεγάλη πυρκαγιά, κάηκαν εκτάσεις 250.000 στρεμμάτων, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, ζώα κλπ. και χάθηκαν επτά (7) νέοι άνθρωποι.

Είναι ο δεύτερος Νομός σε καμμένες εκτάσεις αλλά και καταστροφές μετά την Ηλεία.

Αν εξαιρεθεί το ποσό των 3.000 € που δόθηκε τότε, η όποια αντιμετώπιση των καταστροφών σε σπίτια, τίποτε άλλο ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στο τέλος του καλοκαιριού 2009, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές κάηκαν στη Νότια Καρυστία και στη Σκύρο 75.000 στρέμματα περίπου, καλλιέργειες, ζώα κλπ.

Στις 11και 12 Σεπτεμβρίου 2009 και ενώ οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί, αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή που είχε σημειωθεί ποτέ στην Εύβοια, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι εδώ και 60 περίπου χρόνια.

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί είναι πρωτοφανείς. Διαλύθηκαν δρόμοι, γεφύρια, ποτάμια άλλαξαν διαδρομές και εξαφάνισαν χωράφια, σπίτια κ.α, εκατοντάδες τεράστια δένδρα (πλατάνια κ.ά) ξεριζώθηκαν σαν να ήταν το πιο απλό πράγμα.

Περί τα χίλια σπίτια πλημμύρισαν και γέμισαν με τεράστιες ποσότητες λάσπης, ενώ πολλά άλλα καταστράφηκαν και είναι ακατοίκητα.

Οι γεωργοί έχασαν τις καλλιέργειες τους και πολλοί έχασαν και τα κτήματα τους, ενώ χιλιάδες ζώα παρασύρθηκαν και πνίγηκαν.

Οι άνθρωποι των περιοχών, από τη Χαλκίδα μέχρι την Αμάρυνθο και οι περιοχές των Δήμων Ληλαντίων, Ερέτριας, Διρφύων, Κονιστρών, Κύμης, Αυλώνος και Ταμυναίων ζουν με τον εφιάλτη της πλημμύρας αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν διέθεσε αμέσως τα αναγκαία ποσά για να προληφθούν τα χειρότερα και προσπάθησε να ξεπεράσει την αδυναμία διάθεσης Εθνικών πόρων με πόρους του ΕΣΠΑ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα (εκπόνηση Μελετών).

Μια εικόνα για τις καταστροφές, από μια περιοχή, έχει το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που ήρθε στις 20-9-2009 στην Εύβοια και το αποτελούσαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κα Φ. Γεννηματά και ο Γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών κ. Θ. Σιώκος.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στη Χαλκίδα με την παρουσία των Δημάρχων των Πλημμυρόπληκτων Δήμων διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Σας στέλνουμε το φωτογραφικό υλικό από τις καταστροφές και όλα τα έγγραφα που στείλαμε στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται μόνο οι υποδομές αρμοδιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Παρακαλούμε να μελετηθούν από τους αρμόδιους συνεργάτες σας για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Πρέπει να είναι γνωστό ότι η Εύβοια έχει και μια πρόσθετη δυσκολία.

Είναι ο μοναδικός Νομός της Χώρας που είναι πυρόπληκτος και πλημμυρόπληκτος και είναι στο στόχο II για αυτό και δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση των υποδομών (χειμάρρους, δρόμους, γεφύρια κλπ).

Πέρα από τις άμεσες επεμβάσεις στους χειμάρρους, που πρέπει να προηγηθούν, είναι ανάγκη να εκπονηθεί Eιδικό Πρόγραμμα Aποκατάστασης και Aνάπτυξης του Νομού. Μια περιοχή με τέτοιες καταστροφές προσφέρεται να δρομολογηθεί η ανάπτυξη της σε νέα σύγχρονα αναπτυξιακά πρότυπα.

Συνοπτικά προτείνουμε:

-Να έρθει άμεσα στο Νομό Κλιμάκιο ειδικών και πολιτικών στελεχών, να ενημερωθούν για την πραγματικότητα, τις προτάσεις και τις μελέτες του γεωπονικού Πανεπιστημίου για τις καμμένες περιοχές και τις προτάσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

-Να εκπονηθεί σε σύντομο χρόνο ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του Νομού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Λαό.

-Να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθούν οι περιορισμοί στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για το Νομό, της Εύβοιας ή και για ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, γιατί διαφορετικά θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση με τα σημερινά δεδομένα. Ήδη σε απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου, μετά από ερώτηση των κ.κ. Στ. Λαμπρινίδη και Στ. Αρναουτάκη για το θέμα, το έτος 2008, δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, αλλά δεν πήγε ποτέ πρόταση από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Τέλος έχουμε τη γνώμη ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να κατατεθεί νόμος που να αναφέρεται μόνο στην Ηλεία ή την Πελοπόννησο και να αγνοεί την Εύβοια, αφού όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές η Εύβοια σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη περιοχή της Χώρας".

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας