Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ψήφους 160 υπέρ και 140 κατά η νέα κυβέρνηση έλαβε τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

*Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό θα αξιολογήσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής.

 «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει.

 Προγραμματικές δηλώσεις

Τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και παράλληλα κάλεσε σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής, η οποία έχει, ήδη σηματοδοτηθεί όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

«Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων», ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε κάθε ένα τομέα άσκησης της εξουσίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου «να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».

Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Παπανδρέου έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε στις δεσμεύσεις του για την δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Άλλη σχετική εξαγγελία του, υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.

Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο»:

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».

Από κει και πέρα, έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».

Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης». Όσο δε για την χρηστή διαχείριση,«παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο», υπογράμμισε.

«Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε ο κος Παπανδρέου.

Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας - αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

Δέσμευση του κ. Παπανδρέου, είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κου Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

Για το χώρο της δικαιοσύνης, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σ’ αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».

Αναφερθείς στο αστυνομικό έργο, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».

Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό - «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».

«Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα, «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».

Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της παιδείας, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο Προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους, την διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

«Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε ο κος Παπανδρέου - ενώ αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

«Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Τοποθετήσεις μελών κυβέρνησης

Γ.Ραγκούσης: Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, διακήρυξε κατά την ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε ότι «αφετηρία είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας».

Ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου, που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες περιφέρειες, ως προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Δήλωσε δε, ότι θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε οι εκλογές του 2013 να διεξαχθούν με το νέο σύστημα.

Για τα ΜΜΕ, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στόχος είναι η οριστική ξεκάθαρη ρύθμιση των σχέσεων της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία και προανήγγειλε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση όσων ήδη εκπέμπουν και αδειοδοτηθούν, για αναλογική εκπομπή μέχρι την οριστική κατάργησή της (2012), καθώς και τη θέσπιση αυστηρών μέτρων διαφάνειας και ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης, αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.

Αναφερόμενος στο β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. «Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας»,σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η «κρίσιμη» για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με την προϋπόθεση του 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία».

«Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουν ήδη, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», είπε ο υπουργός.

Λ.Κατσέλη: Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η λήψη σειράς μέτρων, βραχυπόθεσμα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση και, μεσοπρόθεσμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πολίτη, είναι οι στόχοι που θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας διεΗ και Ναυτιλίας, όπως αναλύθηκαν από την υπουργό Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας τη χθεσινή λήξη της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά και την επαναλειτουργία του από τη Δευτέρα.

«Η θετική έκβαση δίνει αποστομωτική απάντηση στις Κασσάνδρες και τις συντηρητικές αντιλήψεις που επιδιώκουν την επίλυση θεμάτων με μετωπικές συγκρούσεις», τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία για ουσιαστικό διάλογο σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα σημείωσε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση και προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με διεθνείς παίκτες, όπως η Κίνα.

Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε την κατάθεση -εντός των πρώτων εκατό ημερών- πέντε νομοσχεδίων, που είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

Πρώτο, το νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αλλαγές στον «Τειρεσία».

Δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, με την εισαγωγή ρύθμισης και αποπληρωμής των χρεών τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τρίτο νομοθέτημα, για την προστασία των καταναλωτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την καθιέρωση της αρχής του υπεύθυνου δανεισμού και την απαγόρευση ανατοκισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέος κανονισμός προμηθειών και καθιέρωση ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θεσμοθετείται Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Τέταρτο, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Πέμπτο, το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών. Ταυτόχρονα, με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών θα αξιοποιηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-13.

Στις δράσεις του υπουργείου η υπουργός ανέφερε ακόμη την καθιέρωση του στρατηγικού προγραμματισμού των δημοσίων έργων και τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μέσω λ.χ. της έκδοσης πράσινων ομολόγων και να προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων, καθώς και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Δ.Δρούτσας: Με τη φράση «αποτελεί σκοπό και όραμά μας η επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή, η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, η ανάδειξή της σε ενεργό και αξιόπιστη δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει για τα συμφέροντά της», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, καθόρισε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Πιάνουμε ξανά το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, δίνει φωνή και ισχύ στην Ελλάδα. Καλείται να βρει ξανά τη δική της ταυτότητα και ρόλο. Η πορεία είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα κερδίζει, ως χώρα αξιών, που υπερασπίζεται αρχές και το διεθνές δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τη διαβούλευση με κοινωνία και ακαδημαϊκή κοινότητα, θα συζητεί συχνά στη Βουλή, ακόμη και σε κλειστές θεματικές ενότητες.

«Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αλλάξει πολλά στη χώρα, όχι τους εθνικούς μας στόχους στους οποίους συμφωνούμε, θα αλλάξουμε τον τρόπο, που ασκείται η εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο αν. υπουργός.

Ο κ. Δρούτσας είπε ακόμη ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ασκήσει η χώρα ξανά δραστήρια και πολυεπίπεδη διπλωματία, να γίνει ξανά φορέας πρωτοβουλιών, να πρωταγωνιστήσει ως δύναμη ασφάλειας και ανάπτυξης σταθερότητας.

Χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τη συνάντηση της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η χώρα μας οφείλει να δράσει τώρα και να γίνει συνομιλητής. Ήδη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΞ ενσωματώνει στις δομές του την πράσινη διπλωματία».

«Κορυφαία ευθύνη» της χώρας χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και έκανε λόγο για «άμεσο ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την «αξιόλογη δουλειά» της προηγούμενης κυβέρνησης στον ΟΑΣΕ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για εμβάθυνση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισσαβόνας».

«Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, δεν υπάρχουν όμως διλλήματα. Ξανά θα είμαστε δίπλα στη Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής. Επιδιώκουμε δίκαιη και λειτουργική λύση. Η Κύπρος έχει δικαίωμα σε ένα μέλλον χωρίς ομηρίες και αυτόκλητους προστάτες», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι σαφής προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων της χώρας είναι η «επίλυση του θέματος της ονομασίας» και επανέλαβε την εθνική κόκκινη γραμμή.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος δεν αποτέλεσε ποτέ λευκή επιταγή» και πρόσθεσε ότι οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει, για να αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο.

«Ο σεβασμός των συνόρων και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θεμέλιο λίθο για οικοδόμηση καλής και σταθερούς σχέσης καλής γειτονίας, δεν έχουν θέση οι απειλές χρήσεις βίας, οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι κάθε είδους προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα», τόνισε.

Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ και σημείωσε ότι «μονομερείς παρεμβάσεις υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι αγωγοί, που θα διέρχονται από την Ελλάδα, θα υλοποιηθούν με τρόπο, που θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση» ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, για την οποία θα παρουσιάσει σύντομα το κυβερνητικό σχέδιο και στην πολιτιστική διπλωματία.

Προανήγγειλε, τέλος, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Προξενείου. «Θα εργαστούμε για μια δυναμική και σύνθετη εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κ.Μπατζελή: Μια αγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής», εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Η υπουργός σημείωσε πως οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, όπως διανεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στο αγροτικό εμπόριο, ούτε και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ενίσχυσαν την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς και την παρουσία των καρτέλ. Πρόσθεσε πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.

Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας «διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό ποσοστό από τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, που θα διατεθούν» και με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Δεύτερη σημαντική διεκδίκηση - απέναντι στην Κομισιόν αυτή τη φορά - θα είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων στην αγορά των σιτηρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σ΄αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Πλέον μακροπρόθεσμες είναι οι στοχεύσεις για γενικότερη αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος του ΟΓΑ, αναμόρφωση και επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις νέες συνθήκες παραγωγής και κλιματικών αλλαγών, επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, σύσταση Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ, εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργία Αγροτικού Κτημνατολογίου, συγκρότηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους νέους αγρότες, αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.

A.Λοβέρδος: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση, αλλά δεν θα χάσω χρόνο να δώσω θέαμα στους Έλληνες πολίτες με την αποκαθήλωση της ΝΔ. Ο κόσμος δεν ζητά κομματικές αντιδικίες, αλλά να τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Χαρακτηριστικά, ο κος Λοβέρδος σημείωσε πως η ανεργία ανέβηκε στο 9,6% (15,5% αν συνυπολογιστούν και οι ευκαιριακώς απασχολούμενοι) και οι άνεργοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 37%. «Το ΙΚΑ παρελήφθη με έλλειμμα 1,7 δις ευρώ (ενώ είχε παραδοθεί με πλεόνασμα 1,3 δις) και έπρεπε να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, ενώ τα ταμεία του ΟΑΕΕ παραδόθηκαν με έλλειμμα 30 εκ. ευρώ, το χρόνο και μας παραδίδεται ο Οργανισμός με έλλειμμα 900 ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου, από 2,7 δις το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 10 δις», ανέφερε ο υπουργός.

Στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, η θέσπιση ρητρών, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν, ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ειδική μνεία επεφύλαξε ο κος Λοβέρδος στην περίπτωση της εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που υπέστη απόπειρα δολοφονίας, ώστε αφ’ ενός να ενταχθεί η περίπτωσή της στα εργατικά ατυχήματα και αφετέρου, να της δοθεί το δικαίωμα απόκτησης οικογενειακής στέγης.

Ο υπουργός Εργασίας, υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την βελτίωση της απόδοσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, «να μπει τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», να καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αλλά και να κατατεθεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η πρώην υπουργός, για τις επαγγελματικές ασθένειες.

Απαντώντας στον κο Λοβέρδο, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, αντείπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου, στήριξε τους ομαδικά απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναδιάρθρωσης.

"113 φορείς και κλάδοι κοινωνικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σε 13. Τολμήσαμε παρεμβάσεις στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η περιουσία των ταμείων είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2003, το ασφαλιστικό παρουσιάζει πλεόνασμα μετά την γενναία επιχορήγησή του και το έλλειμμα στο ΙΚΑ, οφείλεται στον κλάδο υγείας και όχι σύνταξης: Παρουσιάζει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας λόγω των έκτακτων ενισχύσεων και λόγω του ότι δεν λήγουν φέτος ομόλογα που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν. Δεν αρμόζουν σε χείλη πρωθυπουργού, οι ισχυρισμοί ότι τα ταμεία αναγκάζονται να παίρνουν λεφτά από τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις», ανέφερε ο κος Κοντογιάννης.

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα κατάργηση των stage στο Δημόσιο αναρωτήθηκε: «Ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους των stage; Θα πάει χαμένη η εργασιακή τους εμπειρία; Θα καταργήσει η κυβέρνηση την μοριοδότησή τους ύστερα από 24μηνη θητεία; Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας - αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;»

Τ.Μπιρμπίλη: Με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και φιλοσοφία ότι για την επίτευξή της απαιτείται μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου της. Αυτές αφορούν:

 - Την Κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και εταίρους για την προετοιμασία στην Κοπεγχάγη και την επιστροφή της χώρας στα διεθνή φόρα,

 - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση. Η χώρα μας - όπως τόνισε η υπουργός - θα ανταποκριθεί στο στόχο του 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προανήγγειλε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Την ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας. Πρώτες κινήσεις, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, θα είναι η υπογραφή του υποθαλλάσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά, η διασύνδεση Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, ο έλεγχος των αιτήσεων που αφορούν 7,5 μεγαβάτ, η μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ώστε να γίνει το πρόγραμμα, η θωράκιση νέων κτηρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

 - Δάση και προστατευόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει άμεσα την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως πρώτο δείγμα γραφής κατατίθεται νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμμένα της Αττικής, για την προστασία από τις καταπατήσεις. Αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 για τον ορισμό των δασών και αντικαθίσταται με το παλαιότερο άρθρο 3 του ν. 998 του 1979 και επανέρχεται η αντίστοιχη διάταξη του νόμου 1892 του 1990 που αφορά στα πρόστιμα για καταπατητές δασικών εκτάσεων.

 - Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση. Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών. Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων. Οι κύριες επιδιώξεις στη Χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι: Επικαιροποίηση των περιφεριακών χωροταξικών πλαισιών. Ιδιαίτερο βάρος θα αποδοθεί στα νησιά. Θα θεσπιστεί η αστική ανανέωση με την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτηρίων που θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Θα υπάρξει αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αλλαγών, «ώστε να αντιμετωπιστεί η ένοχη σχέση κράτους - πολίτη», αντιμετώπιση των χρονιζόντων εκκρεμοτήτων (μεταφορά του συντελεστή δόμηση, τις απαλλοτριώσεις την εκτός σχεδίου δόμηση). «Δεν μπορεί το κράτος να επιζητεί πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο», είπε η υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

 Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι θα αντιμετωπιστεί από την αρχή το θέμα της ανακύκλωσης, θα θεσμοθετηθούν σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

 Εξάλλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια, που αφορούν: την εξοικονόμηση νερού από την Ψυττάλεια, την απορρύπανση του Ασωπού, το Εθνικό Πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού, άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου, πρωτοβουλίες για τις Πρέσπες (στις 2 Φεβρουρίου θα υπογραφεί η τριμερής συμφωνία με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ)

 Αναφερόμενη στις άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΡΠΣ στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το Δημόσιο, αξιοποίηση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ανακοίνωσε ότι σχετικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα προταθεί στην Βουλγαρία η σύσταση κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα.

 Κατέληξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και σταδιακού περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.

 Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αφού χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εκδήλωση προθέσεων» απάντησε προς την κυρία Μπιρμπιλή ότι προφανώς υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα και εξέφρασε την πίστη του ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί την εναλλακτική αναπτυξιακή διέξοδο. Τόνισε όμως ότι πίσω από τις κεντρικές διακηρύξεις κρύβονται δύσκολα προβλήματα. «Πρέπει να συγκρουστείτε με συμφέροντα και συντεχνίες», είπε προς την υπουργό και ανέφερε ότι πρέπει να πάρει θέση σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό καθώς η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική πολιτική, υπάρχουν όμως φωνές που θέτουν προσκόμματα.

Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Τις δέκα μεγάλες τομές και προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέπτυξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.

 Η κα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε την ανάγκη να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και σπατάλης που επικρατεί στο τομέα της δημόσιας υγείας", αναγνώρισε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης και κοινωνικής συμμαχίας καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να συμβάλουν στις προσπάθειες αυτές ενώ επισήμανε «ότι η βασική διαφορά της νέας κυβέρνησης από την προηγούμενη είναι ότι σήμερα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση».

 «Βασική μας κατεύθυνση είναι πρώτα ο πολίτης, Στόχος μας ένα σύστημα υγείας που θα τον σέβεται, θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

 Η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.

 «Τι πρέπει να γίνει για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο; Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση,. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει για να δημιουργήσει ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, προσβασιμότητας σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία», σημείωσε.

 Κλείνοντας, η υπουργός Υγείας ανέλυσε τις 10 προτεραιότητες του υπουργείου που ξεκινούν άμεσα, με 3000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

 Επιπλέον, στόχοι είναι:

 -Αναβάθμιση και επέκταση πανελλαδικά του ΕΚΑΒ. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης σε κάθε δήμο. Ενιαίοι κανόνες για όλες της μονάδες παροχής υγείας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση. Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με ένα διαφανές σύστημα προμηθειών. Αποκέντρωση του ΕΣΥ και ενιαία κωδικοποίηση, Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρεις της χώρας. Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

 Νέα σχέση των πολιτών με τις υγειονομικές υπηρεσίες και έμφαση στη σωστή ενημέρωση. Ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία με έμφαση στη προληπτική δράση και στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία.

 Τέλος η υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο θέμα της Πανδημίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της χώρας και αξιολογώντας συνεχώς το σχέδιο δράσης.

 Α.Διαμαντοπούλου: «Αρνούμαστε την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας», τόνισε στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι στο σύνθημα της νέας κυβέρνησης «Πρώτα ο πολίτης» το υπουργείο θέτει το δικό του σύνθημα- στόχο «Πρώτα ο μαθητής» και ζητεί «Αλλαγή τώρα».

 Στις στρατηγικές της νέας υπουργού πρώτος στόχος είναι η δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους, με δεδομένο ότι η Παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που επιβάλλει εγγυημένη και εφικτή ισότητα πρόσβασης, δυνατοτήτων και ευκαιριών. Αναφερόμενη στη διαρκή αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε περιπτώσεις σχολείων με εκπαιδευτικό έλλειμμα.

 Ως βασική προϋπόθεση για την υψηλής ποιότητας παιδεία η υπουργός έθεσε το ανοικτό σχολείο και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία: «Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό με τις αποσπάσεις, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000 -300 μόνον στο υπουργείο Παιδείας- όταν υπάρχουν πάνω από 5000 κενά, όταν Παξοί και Νίσυρος δεν έχουν καθηγητές».

 Η κα Διαμαντοπούλου στάθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης της Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δέσμευση του πρωθυπουργού για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και το επιπλέον 1 δις ευρώ φέτος για την παιδεία: «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», δεσμεύθηκε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή. Συνέχιση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αντικειμενικά κριτήρια και επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι δεσμεύσεις της υπουργού, όπως και να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας.

 Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας για χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.

 Χ.Καστανίδης: Έμφαση στην εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στην ενίσχυση τόσο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης όσο και των Ανεξάρτητων Αρχών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

 Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές του υπουργείου του, ο κ. Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση επιλέγει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της με συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Καστανίδης και στη βελτίωση των όρων και στην ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει:

 Την ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας,

 Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις,

 Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων,

 Άμεση τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών,

 Ακόμα, ο κ Καστανίδης έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με αλλαγή του τρόπου του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών και έργων στον δημόσιο τομέα καθώς και αλλαγές, μετά από δημόσιο διάλογο, στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών"

 Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ενίσχυση εναλλακτικών ποινών καθώς και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών.

 Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας, τόσο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και του κ Καστανίδη, έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών, αυτονόητων απόψεων, ωραιοποιήσεις, και βουκολικές εκφράσεις».

 Ο κ Δένδιας ανέφερε ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για το πώς η χώρα θα βγει από τη μεγάλη κρίση ενώ την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενη το κλίμα συναίνεσης που η ΝΔ δεν πυροδοτεί, στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του.

 «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές που προκάλεσε ίδια λόγω της οικονομικής κρίσης, και είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το καταλληλότερο, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός, να την αντιμετωπίσει και να δώσει λύση. Δεν άκουσα όμως και δεν έχω αντιληφθεί όμως ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας