Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«Κλείνει» σε δύο εβδομάδες η υπόθεση Σέλμαν - Alfawood, αναφέρει άρθρο της Ναυτεμπορικής. Συγκεκριμένα επισημένονται  τα παρακάτω:  

Τις επόμενες 15 ημέρες, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν ολοκληρωθεί -θετικά ή αρνητικά αλλά με τις περισσότερες πιθανότητες στην πρώτη περίπτωση- οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων της Σέλμαν Α.Ε. και της Alfawood A.E., για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη σε όλο της το εύρος (Χαλκίδα, Κομοτηνή, θυγατρικές) ή, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, για το εργοστάσιο της Κομοτηνής μόνον.

Από την πλευρά των δύο εταιρειών, η πληροφόρηση είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη, όμως η συχνή παρουσία του βασικού μετόχου της Alfawood, Αντώνη Αδαμόπουλου, στην Αθήνα, εκτιμάται ότι οφείλεται αποκλειστικά στο ότι θέλει να είναι προσωπικά παρών στις κινήσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών, αλλά και παράλληλα να βοηθά στο να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικές» δυσκολίες.

Οσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο επιχειρηματίες, Παναγ. Ηλιάδη και Αντ. Αδαμόπουλο, υποστηρίζουν ότι «η άριστη προσωπική σχέση και η αλληλοεκτίμηση των δύο ανδρών δεν αφήνουν περιθώρια σπεκουλαρίσματος και, για το λόγο αυτό, όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Οποια δε απόφαση ληφθεί, θα είναι μόνον προς το συμφέρον των δύο εταιρειών και των εργαζομένων σε αυτές».

Η μετοχή της Σέλμαν, πάντως, έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% το τελευταίο εξάμηνο, με ό,τι και αν σημάνει αυτό -θετικό ή αρνητικό- για την εξέλιξη της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι πρώτη προτεραιότητα του κ. Ηλιάδη και βασικό κριτήριο στην απόφασή του θα αποτελέσει το μέλλον των περίπου 90 εργαζομένων στα γραφεία της Σέλμαν στην Αθήνα (τμήμα πωλήσεων, έκθεση παρκέτων, διοικητικές υπηρεσίες).

Η Alfawood να σημειωθεί ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περισσότερο επιθυμεί να εντάξει στον παραγωγικό της ιστό το υπερσύγχρονο εργοστάσιο μοριοσανίδας και άλλων προϊόντων της Κομοτηνής, ενώ η Σέλμαν θα έβλεπε με καλό μάτι την περίπτωση να κρατήσει το εργοστάσιο της Χαλκίδας, δεδομένου ότι διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα ιδιωτικά λιμάνια, με δυνατότητες να δεχτεί πλοία μεγάλου βυθίσματος και να προχωρήσει σε μια ανάπτυξή του, ίσως και για κέντρο logistics.

Οι συμμετοχές

Μεγάλο «όπλο» και περιουσιακό στοιχείο της Σέλμαν αποτελεί η βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. (συμμετοχή 85%) στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, από την οποία τροφοδοτείται απευθείας το εκεί εργοστάσιο, αλλά και το μέγιστο ποσοστό των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων που ασχολούνται με το ξύλο. Η σχεδόν μονοπωλιακή θέση της Χατζηλουκάς είναι και ο λόγος που οι πληροφορίες επιμένουν ότι «η Σέλμαν θα πωληθεί τελικά κομμάτι - κομμάτι».

Αν η Alfawood τελικά καταλήξει να αποκτήσει το παραγωγικό κομμάτι της εταιρείας, δεν θα αφήσει ένα ακόμη κομμάτι - φιλέτο που θα την καταστήσει αυτόματα και προμηθευτή κόλλας της αγοράς ξύλου.

Σημαντική, επίσης, συμμετοχή της Σέλμαν αποτελεί η Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και εκτός Ελλάδος και, συγκεκριμένα, στη Ρουμανία μέσω της παραγωγικής παρκέτων εταιρείας Sofrom Exim S.A. (40%). Θυγατρικές της είναι ακόμη οι εταιρείες Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. (99,998%) και η Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής που ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας και στην οποία πλέον η Σέλμαν, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο 10% του μετοχικού κεφαλαίου προ δύο ημερών, κατέχει το 100%.

Το 2008, η Σέλμαν είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ, η Alfawood είχε κύκλο εργασιών 21 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 5,23 εκατ. ευρώ και η Χατζηλουκάς Α.Ε. κύκλο εργασιών 24,83 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 0,27 εκατ. ευρώ.

 

Tags:
Δημοφιλή σήμερα

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

23/1/2019
Αργία αποτελεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης....
Η συμμετοχή του Πάνου Καραμούζη στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Καθαροσπόρη

Η συμμετοχή του Πάνου Καραμούζη στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Καθαροσπόρη

24/12/2018
Την απόφαση του να ασχοληθεί ενεργά με την αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Χαλκιδέων ανακοίνωσε ο Πάνος Καραμούζης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας