Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο Γιώργος Δ. Μητροπέτρος, οικονομολόγος, καταθέτει τη δική του παρακάτω πρόταση για τις ακάλυπτες επιταγές και τη ρευστότητα στην αγορά:

 

"Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αγοράς, είναι σήμερα το θέμα των ακάλυπτων επιταγών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ύψος των σφραγισμένων επιταγών αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 3 δις ευρώ το ενεάμηνο του 2009.

Η έλλειψη της ρευστότητας σε όλη την οικονομική πυραμίδα , από τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως τις βιομηχανίες είναι έκδηλη και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλο το οικονομικό αλλά και κοινωνικό οικοδόμημα.

Βόμβα στα θεμέλια της υγιούς οικονομίας το ονομάζουν άνθρωποι της αγοράς και της καθημερινής αγωνιώδους επαγγελματικής προσπάθειας.

Όταν το πρόβλημα διογκούνται, τότε επηρεάζονται και υγιείς επιχειρήσεις με ιστορία και πορεία στο τόπο και την οικονομική πρόοδο, Βιοπαλαιστές –βιοτέχνες και έμποροι σε ένα ντόμινο ακάλυπτων επιταγών δεν μπορούν πλέον να βρουν διέξοδο.

Τώρα, μεσούσης της κρίσης, πρέπει και έχει καθήκον η πολιτεία να παρέμβει άμεσα και να δώσει την πρέπουσα λύση ,πριν είναι πολύ αργά,  όχι τώρα….χθες…!

ΠΡΟΤΑΣΗ.

Οι  ακάλυπτες και  σφραγισμένες επιταγές μέχρι 30/9/2009 που είναι  στα χέρια ή  στα πλαφόν των  επαγγελματιών να κατατίθονται στην τράπεζα, από τον εκδότη και με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου να χορηγείται ισόποσο δάνειο μεσοπρόθεσμης διάρκειας έως πέντε χρόνια, ανάλογα με το ποσό και την επιχείρηση , ώστε να πληρώνεται η επιταγή την οποία και θα παίρνει πίσω ο εκδότης.

Με τον τρόπο αυτό, άμεσα, θα μπει ρευστό στις επιχειρήσεις, θα ανασταλεί το ντόμινο των προβλημάτων από τις επιταγές, θα κινηθεί χρήμα στην αγορά με όλα τα θετικά επακόλουθα.

Έτσι πιστεύω πως θα σωθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας ,που είναι επισφαλείς, στοιχείο ικανό αλλά και απαραίτητο για μια αναθέρμανση της αγοράς.

Παράλληλα με τα παραπάνω σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολογημένων επιταγών που θα επιτευχθεί με :

α) Σταδιακή μείωση του χρόνου της μεταχρονολόγησης των επιταγών.

β) Μείωση του ποσού κάθε επιταγής.

γ) Πλαφόν στα διακινούμενα φύλλα επιταγών ανάλογα με την επιχείρηση και τον τζίρο τους.

Τελικός στόχος, σε 3-4 χρόνια να υπάρξει πλήρη κατάργηση του μοναδικού και Ελληνικού φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Βέβαια, το μέτρο να αφορά λειτουργούσες επιχειρήσεις που θα αποδεικνύεται από τα λογιστικά βιβλία και τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α.

Πέραν των άλλων ωφελημάτων, για την οικονομία και την αγορά, του μέτρου και το ίδιο το δημόσιο θα έχει έσοδα από ανείσπρακτα ποσά Φ.Π.Α. και φόρων τα οποία οι επαγγελματίες δεν πληρώνουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας από τις ακάλυπτες επιταγές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Διπλό, ουσιώδες και άμεσο το όφελος του προτεινόμενου μέτρου , και χρήμα στην αγορά και απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και έσοδα στο κράτος από τα οφειλόμενα.

Προϋπόθεση λήψης του δανείου με κατάθεση σφραγισμένων επιταγών, η αποδοχή από τον δικαιούχο παρακράτησης και απόδοσης στο Δημόσιο, από την τράπεζα, τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την Δ.Ο.Υ. και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Πιστεύω πως, και με το μέτρο αυτό, θα υπάρξει πραγματική βοήθεια στην αγορά και οικονομική ισορροπία στις επαγγελματικές συναλλαγές, βγάζοντας από χιλιάδες επιχειρήσεις τον βρόγχο της οικονομικής κατάρρευσης και του σφραγίσματος, πέραν των επιταγών, αλλά και των επιχειρήσεων".

 

 

 
Δημοφιλή σήμερα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα εκδήλωση της ΚΟ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας