Ο γλύπτης Γεώργιος Ραχούτης παίρνει μέρος στην 23η UBE Biennale 2009 της Ιαπωνίας, από 3 Οκτώβρη έως 15 Νοέμβρη. Τη συμμετοχή του στη Μπιενάλε Γλυπτικής, πέτυχε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό μεταξύ 392 συμμετοχών από 42 χώρες.

Το έργο του «Ακτινοβολία» επιλέχτηκε από την επιτροπή της Biennale στα τελικά 20 έργα που τοποθετήθηκαν στο Πάρκο Γλυπτικής του Μουσείου Tokiwa. Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος Έλληνας που επιλέγετε μέχρι σήμερα σε αυτή τη διοργάνωση.

Η UBE Biennale έπειτα από τις Biennale της Βενετίας και του Σάο Πάολο, κατέχει την τρίτη θέση σε παλαιότητα και κύρος στον κόσμο. Άρχισε το 1960 στο βοτανικό κήπο Tokiwa στα πλαίσια μιας μεγάλης πράσινης εκστρατείας με τίτλο ‘’Επίδεσμος της πόλης με λουλούδια’’ με στόχο να επουλωθούν οι περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές πληγές που είχε αφήσει στην περιοχή, η ραγδαία βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε και σχεδόν για 50 χρόνια, η Ube Biennale προσέφερε το επίτευγμα ενός Μουσείου κι ενός Πάρκου Σύγχρονης Γλυπτικής το οποίο επεκτείνεται σε όλη την πόλη με εκατοντάδες υπαίθρια έργα και συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρων ως ντεμπούτο ανάδειξης για τους γλύπτες όλου του κόσμου.

Η Διεθνής UBE Biennale Γλυπτικής 2009 παρουσιάζεται στο πάρκο γλυπτικής του Tokiwa Museum και διοργανώνεται από τους Ube City , Committee of UBE Biennale,The Mainichi Newspapers. Τελεί υπό την αιγίδα των Yamaguchi Prefecture, Agency for Cultural Affairs και έχει την υποστήριξη των Ube Industries

Ltd, TV Yamaguchi Broadcasting Systems, The Japan Foundation,NHK Yamaguchi, Akiyoshidai International Art Village, The Kao Foundation for Arts and Sciences, Energia Culture and Sports Fountation. 
Η «Ακτινοβολία» του Γιώργου Ραχούτη αποτελεί μια γλυπτική εγκατάσταση ύψους τεσσάρων μέτρων και πλάτους δύο μέτρων. Τέσσερα κάθετα διάφανα επίπεδα ακρυλικής ρητίνης, συμβολίζουν την ενέργεια και την ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων του ουρανού και της γης .
Οριζόντιοι ανοξείδωτοι σωλήνες αναπαριστούν τις ραδιενεργές ακτίνες. Διαπερνούν τις διάφανες επιφάνειες και αντανακλώντας το φως, δίνουν την αίσθηση μιας αιωρούμενης μόνιμης απειλής πάνω από το τοπίο που καθρεφτίζεται στις διαφάνειες. Το έργο αποτελεί μια εικαστική αναφορά στο εγκληματικό γεγονός της ρίψης των δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία και στις ολέθριες επιπτώσεις της ραδιενέργειας που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Xρηματοδοτήθηκε από το Μουσείο Tokiwa και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια Ueno και Morichika στο Ube.

Ο Γιώργος Ραχούτης με τη ζωγράφο Γιώτα Μπακούτη και τον πατέρα του γλύπτη Φάνη Ραχούτη στο εργαστήριο UENO στην Ιαπωνία. 
Για τις ανάγκες της εγκατάστασης του έργου ο Γιώργος Ραχούτης ταξίδεψε και παρέμεινε στη μακρινή Ιαπωνία για 10 ημέρες. Δηλώνει γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ευγένεια αυτής της χώρας. “Έμεινα στην Ιαπωνία για λίγο χρονικό διάστημα αλλά μου ήταν αρκετό για να γνωρίσω και να θαυμάσω το πολιτιστικό της επίπεδο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή και η συμμετοχή μου στην 23η UBE Biennale ‘09, αλλά ακόμη μεγαλύτερη τιμή είναι η φιλία που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε, μέσα από την διαδικασία της κατασκευής του έργου μου, με τον Καλλιτέχνη, Αρχιτέκτονα, Οραματιστή, Πρωτεργάτη και Διε/ντη της Μπιενάλε Akira Sasaki. Αφιέρωσα το γλυπτό μου σ’ αυτή τη φιλία, καθώς και ως διαχρονικό φόρο τιμής, σε όλα τα θύματα της ατομικής ραδιενέργειας, που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν με τη ζωή τους, την καταστροφική μισαλλοδοξία, στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη πόλη Ube. Δυστυχώς ύστερα από τόσα χρόνια που πέρασαν από το βίωμα μιας τέτοιας τραγικής εμπειρίας, τα πυρηνικά οπλοστάσια ανά τον κόσμο, δεν έχουν καταργηθεί, αλλά αναβαθμίζονται με άλλοθι την παγκόσμια ασφάλεια. Με την ελπίδα ποτέ ξανά να μη ζήσει η ανθρωπότητα ένα παρόμοιο ολέθριο γεγονός, εύχομαι το έργο μου να μεταδίδει στην πόλη, όλα τα συναισθήματα αγάπης, φιλίας, συναδέλφωσης και εκτίμησης που αισθάνομαι για το λαό της Ιαπωνίας’’.

 


 
Ο Γεώργιος Ραχούτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Εύβοια. Παιδί καλλιτεχνών, εξελίσσετε από μικρός στα εικαστικά και τη μουσική με άριστες επιδόσεις. Σπούδασε γλυπτική στις Σχολές Καλών Τεχνών Κατάνιας και Ρώμης με τους καθηγητές Antonio Brancato, Silvio Marchese, Alfio Mongelli και Bruno Liberatore. Από το 2000 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Το 2004 διακρίθηκε με το 2ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Γλυπτικής στη Νοβάρα της Ιταλίας. Το 2006 του απονέμεται το 3ο βραβείο γλυπτικής στη διεθνή διοργάνωση ‘’Openart’’ και εκθέτει έργα του στην αίθουσα Bramante – piazza del popolo, στη Ρώμη. Το 2008 στο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από το Μουσείο Tokiwa της Ιαπωνίας, κερδίζει τη συμμετοχή του στην 23rd UBE Biennale’09 με το έργο ‘’Radiation’’. Το 2008 επίσης επιλέγεται και συμμετέχει στο 1ο διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής – Πόλη Χρυσοχούς της Κύπρου και το 2009 στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης Zervas Art στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Διατηρεί εργαστήριο γλυπτικής στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας και διδάσκει στο Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών στη Χαλκίδα.


 

Ακολουθείστε μας στο Google News