Ανοιχτή επιστολή με αφορμή το άρθρο του Γιώργου Λεκάκη για την ύπαρξη Χαλκιδέικου νομίσματος που αγνοεί το Υπουργείο Πολιτισμού και δημοπρατούνται από ξένους συλλέκτες απέστειλε ο Σταύρος Μακαρίου.

Παίρνοντας αφορμή από σχετικά άρθρα του διακεκριμένου ιστορικού και συγγραφέα κ. Γεωργίου Λεκάκη, για ξεπούλημα Ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών, πραγματοποίησα με τη σειρά μου μία αναζήτηση για αρχαιολογικά ευρήματα , που προέρχονται από την Εύβοια και πωλούνται μέσω δημοπρασιών σε ξένους συλλέκτες.
Τα αποτελέσματα σπουδαία αλλά η θλίψη μου μεγάλη, όταν μόνο μέσα σε λίγες ημέρες , μέσα στο Δεκέμβριο, δημοπρατούνται τρία αρχαία νομίσματα της περιοχής μας.
Το ένα που χρονολογείται από το 170 π.Χ. είναι ασημένιο τετράδραχμο, που συμβολίζει τη Θεά Ήρα και στις δύο πλευρές ενώ στη μία αναγράφεται η επιγραφή «ΧΑΛΚΙ – ΔΕΩΝ» , το δεύτερο ασημένιο νόμισμα, που χρονολογείται από 525 – 500 π.Χ, προέρχεται από την Ερέτρια και συμβολίζει έναν ταύρο από τη μία όψη και ένα χταπόδι από την άλλη και το τρίτο νόμισμα, ασημένιο και αυτό, προέρχεται από την Κύμη και χρονολογείται περίπου το 160 μ.Χ..
Οι παραπάνω αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται στα χέρια ξένων οίκων δημοπρασιών ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος δεν ασχολείται καθόλου και δεν ενεργεί για την επιστροφή τους στην πατρίδα μας.
Βέβαια, μέσω της ανοιχτής επιστολής μου ευελπιστώ  οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές της Χαλκίδας, Ερετρίας και Κύμης να ευαισθητοποιηθούν και να διεκδικήσουν αυτά τα, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, ευρήματα.
Η μοναδικότητα και η σπανιότητα αυτών των νομισμάτων τονίζεται με σαφήνεια και ακρίβεια από τους οίκους δημοπρασιών ενώ το ενδιαφέρον των ξένων συλλεκτών είναι πολύ μεγάλο.
Σταύρος Μακαρίου
Ενεργός πολίτης της Εύβοιας
Ακολουθείστε μας στο Google News