Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 για λόγους συμβολισμού συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στα Οινόφυτα Βοιωτίας με βασικό θέμα συζήτησης τη μεγάλη πρόκληση της εξυγίανσης του Ασωπού και της δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου.

Στην ομιλία τους οι Ενεργοί Πολίτες Στερεάς Ελλάδας τόνισαν τα εξής :
1. Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες απόπειρες αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού, που έμειναν όμως στις υποσχέσεις και στα μεγάλα λόγια με μοναδικό σκοπό τις επικοινωνιακές φανφάρες. Εκτιμώ ότι το δικό μας εγχείρημα που ξεκινήσαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο, για να μην έχει την ίδια κατάληξη, χρειάζεται χαμηλούς τόνους, ρεαλιστικούς στόχους, μεθοδικότητα και κυρίως πολιτική βούληση. Και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με την μέγιστη ενότητα των δυνάμεων που προωθούν την υπόθεση, δηλαδή την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, μαζί με την κοινωνία των πολιτών.
2. Γνωρίζεται όλοι ότι το πρόβλημα του Ασωπού δεν αφορά απλά ένα πρόβλημα ρύπανσης. Συνδέεται με την άναρχη (μετ-) εγκατάσταση εδώ και δεκαετίες, εκατοντάδων βιομηχανιών στην –ακόμα- άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων, με την ρύπανση των υπέργειων και υπόγειων νερών με εξασθενές χρώμιο της ευρύτερης περιοχής (Θήβα, Αυλίδα, Χαλκίδα κ.ά.), δηλαδή και γης υψηλής παραγωγικότητας με μεγάλη αγροτική παραγωγή. Συνδέεται με την εγκληματική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας που εδώ και δεκαετίες ουσιαστικά δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σοβαρές ευθύνες έχουν και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα, γιατί δεν επέμειναν όσο έπρεπε, γιατί δεν έκαναν τους ελέγχους που έπρεπε, γιατί δεν επέβαλλαν τις ποινές και τα πρόστιμα που της έδινε το θεσμικό πλαίσιο στους παρανομούντες και ρυπαίνοντες.
3. Λόγω λοιπόν των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο, βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Εκείνο που χρειάζεται είναι σταθερή προσήλωση στον στόχο μας, συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης των αποφάσεων και των μέτρων που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο, και κυρίως πολιτική βούληση, που ελπίζουμε ότι σήμερα δεσμευόμαστε όλοι ότι την διαθέτουμε.
4. Η πρόκληση του Ασωπού για το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι μεγάλη και θα πρέπει να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση του θέματος, πρώτον πολιτικά με μια Επιτροπή διαχείρισης, και δεύτερον πρακτικά με μια επιχειρησιακή Ομάδα Έργου, στις οποίες θα πρέπει να έχει ρόλο και λόγο η κοινωνία των πολιτών μέσα από τους εκπροσώπους της και το περιβαλλοντικό κίνημα. Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε το επόμενο βήμα, που δεν μπορεί παρά να είναι η συγκρότηση ενός φορέα διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου με την συμμετοχή εκτός της αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Γιατί η εξυγίανση και η δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Πάρκου,  μόνο όφελος θα έχει για τις βιομηχανίες, οι οποίες πρέπει να δουν το πρόβλημα που συζητάμε, και ως μια δική τους πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία μιας σύγχρονης επιχειρηματικότητας με βιωσιμότητα και αειφορία.
5. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος μπορεί να διασφαλιστεί με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και με ιδιωτική συμμετοχή, αφού την μελλοντική διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου, θα πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο και οι παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργούν στα πλαίσια του και θα αξιοποιούν τις υποδομές του (Κεντρική μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών,  υποδομές ενέργειας, επικοινωνιών, μεταφορών κ.ά.).
6. Τέλος ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει – ομόφωνα εάν μπορούμε – να ζητήσουμε από την Κεντρική Κυβέρνηση, πρώτον να ορίσει εκπρόσωπο της που θα συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις επί του θέματος, ώστε να διασφαλιστεί, ο μέγιστος συντονισμός, και η προτεραιότητα χρηματοδότησης του έργου. Τέλος προτείναμε, επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια, την θεσμοθέτηση με νόμο από την Κυβέρνηση ή με υπουργική απόφαση του κατώτατου ορίου ανίχνευσης του εξασθενούς χρωμίου στα νερά (πόσιμο αλλά και άρδευσης), αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία,  αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος. Η τελευταία μας πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη να μελετήσουμε το θέμα και σε μια επόμενη συνεδρίαση να αποφασίσουμε σχετικά, την οποία αποδεχθήκαμε.
Ακολουθείστε μας στο Google News