Η πράσινη ανάπτυξη θα έρθει μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ελπίζουμε όχι εις βάρος του φυσικού πλούτου της Εύβοιας, η νότια πλευρά της οποίας καλείται να υποδεχτεί νέα αιολικά πάρκα.

Η απόφαση της Τ.Μπιρμπίλη πυροδοτεί αντιδράσεις Συλλόγων και πολιτών, αναμένουμε να δούμε όμως ποια θα είναι η αντίδραση των φορέων στο θέμα.

Η απόφαση της Τ.Μπιρμπίλη, που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια και υποθαλάσσιου δικτύου ηλεκτροδότησης, θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά υπάρχουν παράμετροι που θα πρέπει να προσεχθούν τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις τοπικές κοινωνίες. Κανείς δε λέει όχι στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη των περιοχών.
Άλλωστε, η Εύβοια τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολιστεί στον τουριστικό τομέα για την ανάπτυξή της και γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού της κάλλους. Βέβαια, η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελιζόταν ο Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά, όμως οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να δουν ποια θα είναι τα πραγματικά και ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια.

Απόφαση Υπουργείου Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος ισχύουν τα παρακάτω: 
Την κατασκευή υποθαλάσσιου δικτύου ηλεκτροδότησης μεταξύ Νέας Μάκρης και Νότιας Εύβοιας, που θα επιτρέψει την δημιουργία αιολικών πάρκων αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Πέμπτη.
Το σχέδιο αποτελεί το πρώτο μέτρο που λαμβάνει η νέα κυβέρνηση για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο πλαίσιο του μοντέλου για την «πράσινη ανάπτυξη».
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν ζητήσει άδεια για κατασκευή αιολικών πάρκων στην Εύβοια και τις Κυκλάδες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα τους συνδέσει με την ηπειρωτική χώρα.
Το καλώδιο θα κατασκευαστεί από την ΔΕH.
Τα αιολικά πάρκα, που βρίσκονται υπό διαδικασία αδειοδότησης, θα έχουν συνολική ισχύ 400 μεγαβάτ. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, είπε το υπουργείο.
«Μετά την σύνδεσή τους, τα νέα αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα παράγουν ετησίως περίπου 1,2 εκατομμύρια μεγαβάτ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Νομάρχης Εύβοιας
Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς μιλώντας στο eviaportal.gr, δήλωσε: «Δε λέμε όχι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά όχι με καταστροφή της περιοχής της Νότιας Εύβοιας. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μερίδα πολιτών που έχει ήδη ξεσηκωθεί με το ενδεχόμενο κατασκευής αιολικών πάρκων στην περιοχή τους. Άλλωστε, και ο Νομάρχης τόνισε, πως η Εύβοια προσβλέπει σε τουριστική ανάπτυξη, ενώ από την αιολική ενέργεια, η τοπική κοινωνία δεν ενισχύεται οικονομικά. Τις απόψεις αυτές, θα τις γνωστοποιήσει η Νομαρχιακή Αρχή στην κυρία Μπιρμπίλη, ωστόσο ο κ.Μπουραντάς επισήμανε, πως θα πρέπει και οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, που τους αφορά το θέμα άμεσα, να αναλάβουν πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς ζημία για τη Νότια Εύβοια.

Ο βουλευτής, Κ.Μαρκόπουλος
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος από την πλευρά του είχε καταθέσει ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος, για τα αιολικά πάρκα στο Νομό. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Ο βουλευτής Εύβοιας, Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με τα αιολικά πάρκα:
“Η περιοχή της Εύβοιας θεωρείται ως η έχουσα την μεγαλύτερη αιολική ενέργεια της χώρας. Τα αιτήματα για δημιουργία αιολικών πάρκων ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια είναι πολλά αλλά δεν ικανοποιούνται λόγω αδυναμίας μεταφοράς της ενέργειας από γραμμή υψηλής τάσης 400MW.
Δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση με την Tοπική Aυτοδιοίκηση για την υπογειοποίησή της έχει τελειώσει, όλοι περίμεναν την γραμμή υψηλής τάσης για να ξεκινήσουν τα αιολικά πάρκα. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν δεσμευτεί για την υλοποίησή τους και οι ιδιοκτήτες τους, όπως και οι εταιρείες κατασκευής αιολικών πάρκων αναμένουν τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.
Ερωτάται η κ. Υπουργός
• Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή;
• Θα υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα αιολικά πάρκα στη νότια Εύβοια;
• Θ’ακολουθηθεί η ασφαλέστερη για την υγεία των κατοίκων υπογειοποίηση της υπάρχουσας γραμμής υψηλής από τα ήδη εν λειτουργία αιολικά πάρκα;”

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας έχει δημοσιοποιήσει μια ενδιαφέρουσα επιστολή προς τους φορείς του Νομού σχετικά με τις ΑΠΕ. Αξίζει να τη διαβάσετε για τα στοιχεία που εμπεριέχει, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://sdappe-kimis.pblogs.gr/tags/anemogennitries-gr.html

Πόσα αιολικά πάρκα έχει η Εύβοια σήμερα

Μερικά απο τα στοιχεία που δίνει ο ΣΠΠΕΝΚ είναι και για την ισχύουσα κατάσταση στην Εύβοια. Συγκεκριμένα:

Μέχρι σήμερα στην Ν. Εύβοια έχουν εγκατασταθεί 347 ανεμογεννήτριες (ΑΓ, 212 MW) που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής αιολικής ισχύος που παράγει όλη η χώρα. Η Ν. Εύβοια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατεστημένης ισχύος σε σχέση με κάθε άλλο νομό της χώρας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τόσο μεγάλο ώστε το 55% των αιτήσεων παραγωγής παρουσιάζουν μερική ή ολική επικάλυψη (!). Τα σχέδια των επενδυτών και της διοίκησης  για το μέλλον  προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση ΑΠ στην Ν. Εύβοια.

Επιπλέον, η επιστολή του ΣΠΠΕΝΚ κλείνει ως εξής: “Μέχρι σήμερα οι ΟΤΑ και οι φορείς της Ν. Εύβοιας δεν έχουν δείξει σημάδια αντίδρασης κατά της υπερσυγκέντρωσης ΑΠ. Οποιοδήποτε οικονομικό όφελος υπέρ των ΟΤΑ δεν αντισταθμίζει  τη ζημιά που θα γίνει σε βάρος των πολυτίμων φυσικών τοπίων και της αξίας της Ν. Εύβοιας“.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι ενώ τα αιολικά πάρκα δρομολογούνται για την επόμενη τριετία, η νέα μονάδα φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Αλιβερίου καθυστερεί ιδιαίτερα και δραματικά….

Ακολουθείστε μας στο Google News