Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πρόταση για την ανακούφιση των καρτόπληκτων νοικοκυριών, απο τον οικονομολόγο, Γιώργο Μητροπέτρο:

ΣΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΟ-ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Μια μεγάλη μάχη δύνεται σήμερα από την Νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, με το σκληρό τραπεζικό κατεστημένο.

Αυτός ο άγνωστος, για τους πολλούς, πόλεμος, καλά κρατεί αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για την ελάφρυνση των οικονομικά αδυνάτων από τα χρέη τους.

Η πλευρά των Τραπεζών αντιδρά έντονα, σε βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου και έχει προτείνει με υπόμνημα αλλαγές αλλά και κατάργηση βασικών διατάξεων.

Αν αυτές γίνουν αποδεκτές, τότε θα φθάσουμε σε ένα κολοβό και άχρηστο νομοθέτημα , όπως τόσα άλλα τα οποία άφησαν απροστάτευτους τους δανειολήπτες. Οι τραπεζίτες ζητούν να εξαιρεθούν ρητά τα στεγαστικά δάνεια από τη δυνατότητα ρύθμισης μέσω του δικαστηρίου, στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του δανειολήπτη.

Προς το παρόν η Κυβέρνηση αντιστέκεται..!

Ως δεύτερο σημείο σύγκρουσης με τις Τράπεζες, τόσο των καταναλωτών-δανειοληπτών όσο και της συντεταγμένης πολιτείας είναι αυτό των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών. Με παρασκηνιακές πιέσεις και μεθοδεύσεις που έχουν φθάσει στα όρια παροξυσμού οι Τραπεζίτες, προσπαθούν να ανατρέψουν μια ιστορική δικαστική ήττα τους όπου κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο(1219/2001) και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (το 2003) η καταχρηστικότητα των υψηλών επιτοκίων των πιστωτικών καρτών.!

Τα δικαστήρια έκριναν με δύο αμετάκλητες αποφάσεις τους, ότι είναι παράνομη κάθε επιβάρυνση δανειολήπτη με επιτόκιο υψηλότερο του ισχύοντος δικαιοπρακτικού το οποίο μετά το Μάιο του 2009 μειώθηκε στο 6,75%.!!

Έτσι, σήμερα, βρίσκονται μετέωρες όλες οι επιβαρύνσεις των δανειοληπτών με επιτόκια πάνω από το 6,75%. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν εφαρμόζουν οι Τράπεζες, αντίθετα επιβάλουν χρεώσεις υπερδιπλάσιες του <<πλαφόν>>, στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών.

Προσοχή !!!, μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα οι Τράπεζες κινούν τα νήματα ακόμα και με κυβερνητικά στελέχη να <<νομιμοποιήσουν >> τα παράνομα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, έτσι που να φαίνεται στον λαό ότι είναι ελκυστικά. Ακούγεται ένα επιτόκιο του 12%-13% χαμηλότερο του σημερινού αλλά… διπλάσιου του νομίμου.

Έτσι, με την συνταγή του Χότζα, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, και φιλική προς τους δανειολήπτες, αλλά παράλληλα θα νομιμοποιήσουν οι Τράπεζες τα υπερβολικά τους επιτόκια σε σχέση με το νόμιμο.

Τα νοικοκυριά όμως, είναι υπερχρεωμένα και δεν αντέχουν το βάρος των δόσεων σε καταναλωτικά και δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών. Κάνουν ανάληψη από την μία κάρτα για να πληρώσουν την άλλη και έτσι το μόνο που κάνουν είναι να βυθίζονται καθημερινά σε μια χρεωστική δίνη.

Υπάρχει έντονη κοινωνική συναίνεση να μπει φραγμός στην ασυδοσία του Τραπεζικού κινήματος. Χρειάζεται βέβαια και μια πιο οργανωμένη κοινωνική καταναλωτική βάση, να μπει μπροστά με διεκδικητικό πλαίσιο, ικανό να ανατρέψει λογικές και πολιτικές ακόμα και του Τραπεζικού κατεστημένου.

Τώρα , αν όχι χθες, χρειάζεται στους υπερχρεωμένους πολίτες να μετατραπούν όλα τα δάνεια καταναλωτικά και από πιστωτικές κάρτες , οι οποίες και να ακυρωθούν, σε ένα μεσομακροπρόθεσμο δάνειο, ανάλογο με το χρέος, με επιτόκιο το Νόμιμο του 6,75%, με σταθερή δόση η οποία να είναι από τις συνολικές δόσεις του δανειολήπτη που δίνει σήμερα, στο ένα τρίτο ή στο ένα τέταρτο, ακόμα και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Π.χ. αν σήμερα από ένα συνολικό υπόλοιπο πιστωτικών καρτών 15.000,00 δίνει 750,00 ευρώ/μήνα, με επιτόκιο 18% για δύο(2) χρόνια

Αν πάλι για 15.000,00 με επιτόκιο 6,75% για πέντε (5) χρόνια, η δόση πέφτει στα 290,00 ευρώ/ μήνα.

Έχουμε 460,00 ευρώ ως υπόλοιπο στις τσέπες των δανειοληπτών, τα οποία βέβαια δεν θα επενδυθούν… στην Ελβετία, αλλά θα πέσουν ως επιπλέον εισόδημα στην αγορά. Η με αυτό τον τρόπο ρύθμιση των οφειλών από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, αποδεσμεύονται κεφάλαια τα οποία είναι ικανά να αναθερμάνουν την αγορά και να κινήσουν τον παραγωγικό ιστό και να μειώσουν την ανεργία.

Μπορεί, αυτή την πολιτική να την επιβάλλει η σημερινή Κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή εντολή και δείγματα πολιτικού <<τσαμπουκά>>. Αν δεν την κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτή την παρέμβαση δεν μπορεί κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός ούτε καν να το επιχειρήσει .

Ίδωμεν και ελπίζωμεν.!!


 

 
Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

Συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην Χαλκίδα

16/4/2019
Φέτος ο κορυφαίος μουσικό συνθέτης συμπληρώνει τα 80 του χρόνια. Μεγάλη τιμή για τους Χαλκιδέους η συναυλία....
1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

17/4/2019
Η ομάδα Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Χαλκίδας διοργανώνει το 1ο Πολιτιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας