Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην "Καθημερινή" για την μόλυνση του Ασωπού, αναφέρει νέες έρευνες, που και αυτές δείχνουν το έγκλημα που συνεχίζεται. Συγκεκριμένα:

Η ρύπανση του Ασωπού όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Το αποδεικνύουν δύο νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και φέτος και διαψεύδουν όλες τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτείας. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι στις 400 βιομηχανίες της περιοχής παραμένουν αποσπασματικοί, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην παράνομη απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων στον ποταμό. Την τραγική κατάσταση αναδεικνύει μεγάλη έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 

Η ρύπανση του Ασωπού παραμένει σταθερά υψηλή, κάτι που αποδεικνύει (και) νέα μελέτη που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Χαρ. Ζιώγας, Χριστ. Θεοχάρη, Ρουσ. Λειβαδάρος, Αγγ. Μπούρα, Παντ. Παντελάρας, Μαρία Παπαδοπούλου και Αναστ. Στάμου) και παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπριμπίλη.

Στη μελέτη παρουσιάζονται μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών μετρήσεων από το ΕΛΚΕΘΕ (Χατζηνικολάου 2009) και το ΙΓΜΕ (Γιαννουλόπουλος 2008). Σύμφωνα με τη μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, η οικολογική ποιότητα των νερών σε τρία σημεία του ποταμού χαρακτηρίζεται από φτωχή έως κακή. Χαρακτηριστικό είναι, παρατηρεί το ΕΛΚΕΘΕ, ότι στα νερά του Ασωπού ζει μόνο μια προνύμφη (λάργα), ένα είδος μύγας η οποία μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικού οξυγόνου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ, σε όλη την περιοχή παρατηρούνται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου: από 156 ppb σε γεώτρηση κοντά στην κοίτη του Ασωπού, βόρεια του Αγ. Θωμά, έως την περιοχή της Αυλίδας (140 ppb) και την ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα (μέχρι 108 ppb). Υψηλές τιμές ολικού χρωμίου παρατηρούνται στην περιοχή της Αυλίδας (180 ppb), ενώ ακολουθούν οι περιοχές εκατέρωθεν του Ασωπού (40-107 ppb) μέχρι την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού (17-85ppb). Τα υπόγεια νερά είναι επιβαρυμένα με νιτρικά, χλωριόντα και φωσφορικά ιόντα, ενώ ανά σημεία καταγράφονται αυξημένες τιμές διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων -εκτός από το ολικό και εξασθενές χρώμιο- όπως το νικέλιο και ο σίδηρος.

Σήμερα στον Ασωπό καταλήγουν -μεταξύ άλλων- τα απόβλητα τουλάχιστον 40 μεγάλων και 20 μικρών βιομηχανιών μετάλλων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων και Σχηματαρίου.

«Δείγμα περιφρόνησης»

Τυπικά, οι βιομηχανίες μετάλλων είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διαθέτουν εγκαταστάσεις φυσικοχημικής επεξεργασίας των αποβλήτων τους, κάτι που δεν γίνεται. «Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να εφαρμοσθούν οι νόμοι, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», σημειώνει η έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Το ΤΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των βιομηχανιών που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού σε ορίζοντα 12ετίας και τη θεσμοθέτηση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του ποταμού.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπιρμπίλη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής (14/11) ανέφερε πως η περίπτωση του Ασωπού θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Και θα χρησιμοποιηθεί ως case study σε σχέση με τον τρόπο ανάσχεσης της ρύπανσης και της αποτελεσματικότερης είσπραξης των προστίμων.
 
 
 
 
 
Δημοφιλή σήμερα

Ακόμη τέσσερα άτομα στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

Ακόμη τέσσερα άτομα στην παράταξη του Χρήστου Παγώνη

21/1/2019
Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ανακοίνωσε ακόμη τέσσερα άτομα για την στελέχωση του ψηφοδελτίου του....
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...
Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Γέφυρα Προόδου και Ελπίδας»

Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Γέφυρα Προόδου και Ελπίδας»

21/1/2019
Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, ο Χρήστος Παγώ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας