Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας, για το εξασθενές χρώμιο στο νερό στο Δήμο Μεσσαπίων:

Στο Ν.Σ. της Τετάρτης 2/12/09  θέσαμε για συζήτηση  ποια μέτρα θα πάρει η Ν.Α. Εύβοιας για να υδροδοτηθούν άμεσα με καθαρό νερό οι περιοχές του νομού στις οποίες έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία κεντρικού περιφερειακού διυλιστηρίου. Τι έχει αποκαλυφθεί και αποδειχτεί σχετικά με τη ρύπανση από τη δραστηριοποίηση της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Μεσσαπίων και τι μέτρα θα ληφθούν-εκτός από το πρόστιμο-από τυχόν ευθύνες ρύπανσης, για την αποκατάσταση και τη μελλοντική σωστή λειτουργία της επιχείρησης.
1.Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Υγείας και Αλληλεγγύης ΔΥΓ2/οικ.39511/6-4-05 είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι για την ποιότητα του νερού αλλά και η Ν.Α. είναι υπεύθυνη να ελέγχει τους Δήμους. Άρα η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά του κ. Μπουραντά και των υπεύθυνων αντινομαρχών ότι είναι «δεμένα» τα χέρια τους, είναι υποκριτική αφού ο πρωτογενής παραγωγός νερού-στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος- ελέγχεται από τη Ν.Α. η οποία δίνει την υγειονομική έγκριση για την ποιότητα του νερού που παρέχεται.
Έλεγξε η Ν.Α. τους Δήμους; Έχουν υγειονομική έγκριση; Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για λύση του προβλήματος στις βρύσες θα τρέχει επικίνδυνο νερό; Θα απαιτήσουν, ή, ακόμα αν χρειαστεί, θα βρουν λύση να έρθει καθαρό νερό στις περιοχές με εξασθενές χρώμιο; Θεωρούν, επιτέλους το ζήτημα ως έκτακτη ανάγκη;
2.Από αυτά που γνωρίζουμε η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αμφίβολη  ή στην καλύτερη  περίπτωση απαιτεί πολύ χρόνο. Άρα η διάθεση καθαρού πόσιμου νερού μπορεί να εξασφαλιστεί  μόνο μέσα από  κεντρικό περιφερειακό διυλιστήριο είτε για την Εύβοια, είτε για Εύβοια-Βοιωτία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη, να ενταχτεί το νέο έργο για χρηματοδότηση χωρίς χρονοτριβή με κύρια ευθύνη του κράτους. Ακόμα δεν πήραμε απάντηση  τι θα γίνει με  το φράγμα των Ψαχνών. Το  νερό που θα συγκεντρώνει  θα είναι κατάλληλο για χρήση;
3. Το πρόβλημα είναι ήδη πολύ σοβαρό και η ρύπανση συνεχίζεται. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει η  ρύπανση με συγκεκριμένα μέτρα. Να επανεξεταστούν οι άδειες λειτουργίας σε ορισμένες από τις  επιχειρήσεις της περιοχής, που φαίνεται ότι δεν πληρούν  ούτε τις στοιχειώδεις περιβαλλοντολογικές  προϋποθέσεις και είναι γνωστές στις υπηρεσίες της  Ν.Α. Να υπάρξει έλεγχος απόρριψης των αδρανών αποβλήτων της ΛΑΡΚΟ ώστε να μη φράζουν τα υδατορέματα, να εξυγιανθούν τα ορυχεία, να αντιμετωπιστεί η διακίνηση τοξικών αποβλήτων.
Περιμένουμε την άμεση αντίδραση της Ν.Α. είτε έχει είτε δεν έχει αρμοδιότητα. Όταν δεν το κάνει είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη.


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας