Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το 2009 ήταν μια χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις, ανατροπές, αλλά και αρκετές κόντρες μεταξύ πολιτικών προσώπων της Εύβοιας. Απο την άλλη, παρατηρήθηκε και αυτό το έτος σταθερότητα στα προβλήματα του νομού και κούφιες υποσχέσεις... Το 2010 μπαίνει με την ελπίδα όλων μας κάθε αλλαγή που θα έρθει να είναι για καλό και με το βλέμμα μας στραμένο στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εύβοια - Ανασκόπηση 2009
Εύβοια - Ανασκόπηση 2009

Άλλη μια χρονιά βρίσκεται στη δύση της και όχι άδικα θα ισχύσει και αυτή τη φορά το "κάθε πέρυσι και καλύτερα..." Η αλήθεια είναι πως το 2009 ήταν γεμάτο ανατροπές, αλλαγές σε συνολικό επίπεδο για τη χώρα, αν λάβουμε υπόψη μας τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και αρκετές κόντρες σε τοπικό επίπεδο με πρωταγωνιστή τις περισσότερες φορές τον Κώστα Μαρκόπουλο. Απο την άλλη, σε έργα η Εύβοια για το 2009 δεν έχει να θυμάται τίποτα, εκτός απο απολύσεις, ανεργία, ληστείες, κούφιες υποσχέσεις - Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, Οδικό Δίκτυο - νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αντίθετα έχει να θυμάται πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις και άλυτα προβλήματα, που οδηγούν το νομό σε αδιέξοδα και μας κάνουν όλους να ευχόμαστε το 2010 να είναι πιο εποικοδομητική χρονιά για το νομό μας. Επιπλέον το 2010 είναι και η χρονιά των δημοτικών εκλογών και τοπικής αυτοδιοίκησης, επομένως το πολιτικό της ενδιαφέρον σίγουρα θα το έχει και με το παραπάνω, αφού οι συζητήσεις ήδη ξεκίνησαν...

Ας δούμε όμως, τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Εύβοια το 2009, κατά μήνα, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας,. λίγο πριν υποδεχτούμε το 2010. Όχι τίποτα άλλο.... αλλά για να μην επαναλάβουμε τυχόν λάθη!

Ιανουάριος
Το 2009 ξεκίνησε με τον Κώστα Μαρκόπουλο να υπουργοποιείται και να δηλώνει πως «Η υπουργοποίησή μου αποτελεί δώρο για την Εύβοια». Οπότε προσέξτε τι δώρο θα ζητήσετε για το 2010 από τον Άγιο Βασίλη… Ο Παντελής Σκλιάς ορίστηκε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
 Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναζητούσε χώρο για παροπλισμό πλοίων σε Νότιο Ευβοϊκό και Στυλίδα.

Φεβρουάριος
Ο τότε Υπουργός, κ.Δένδιας ήθελε το χρόνο του για το εφετείο Χαλκίδας. Ακόμα το παλεύει ο Δικηγορικός Σύλλογος…
Ναι στην μονάδα ναυπήγησης, επισκευής και συντήρησης πολυτελών σκαφών στο Κυμάσι Μαντουδίου λέει το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Κηρέως. Ωστόσο, τίποτα δεν προχώρησε, αντίθετα η ΒΙΟΜΑΓΝ διεκδικεί έκταση από το Δήμο…
Στο Δήμο Χαλκιδέων περνάει το Polo στη Σουβάλα. Και ακόμα να αξιοποιηθεί.
Και η Κατερίνα Περλεπέ ταξίδεψε στη Βενεζουέλα… για όση σημασία έχει!

Μάρτιος
Η λαϊκή του Σαββάτου απασχολεί Δήμο Χαλκιδέων και Νομαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, χωρίς αποτέλεσμα.
Η μόλυνση του Ασωπού και του Ευβοϊκού θα είναι από τα κυρίαρχα της χρονιάς, με τη νέα Υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώνει έτοιμη να βάλει τάξη στην προστασία περιβάλλοντος.
7 εκ. ευρώ κέρδισε τυχερός στο τζόκερ στο Φάρο Αυλίδας.
Βέβαια, λίγουε μήνες αργότερα η περιοχή συζητήθηκε και πάλι, καθότι εκεί διατηρούσε κρησφύγετο η Σούλα και ο Ριζάι.
Ο Κ.Μαρκόπουλος υποσχέθηκε ως Υπουργός λύση για το νερό του Δήμου Αυλίδας… για να μην ξεχνιόμαστε.
Πυρκαγιά ξέσπασε σε καφετέριες της παραλίας Χαλκίδας ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Πρόεδρος ο Κουλιάκης και πάλι στο Σωματείο Αστυνομικών Εύβοιας μετά τις εκλογές τους.
Ο Χρήστος Παγώνης στο eviaportal.gr δηλώνει ενδιαφέρον για το Δήμο Χαλκιδέων, ενώ έχει προηγηθεί το τραπέζι σε πολιτικούς του φίλους…
Εκλογές στο ΕΚΕ. Νέο Δ.Σ. και Πρόεδρος ο Κώατας Κουλουρίδης.

Απρίλιος
Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Κάνει την εμφάνισή της η πρώτη κόντρα Λιάσκου – Μαρκόπουλου, με τον πρώτο να αφήνει αιχμές για τον δεύτερο για το έργο καταφύγιο τουριστικών σκαφών.
Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης σε συνέντευξή του στο eviaportal.gr δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος και πάλι στο Δήμο Χαλκιδέων, αφού τονίζει πως όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία.
Και ο Θανάσης Ζεμπίλης σε συνέντευξή του στο eviaportal.gr δηλώνει πως θα διεκδικήσει το Δήμο Χαλκιδέων και πάλι το 2010. Τουλάχιστον έτσι δήλωνε τον Απρίλιο….

Μάιος
Οι Ευρωεκλογές είναι στην πρώτη γραμμή και τα κόμματα έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία ελπίζοντας καταρχήν στη συμμετοχή των πολιτών.
Ο Θανάσης Ζεμπίλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ.
Η γρίπη των χοίρων αρχίζει να απασχολεί και την Ελληνική κοινωνία, μετά το πρώτο κρούσμα.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως Υπουργός Υγείας έρχεται Χαλκίδα και θεμελιώνει το νέο Νοσοκομείο, το οποίο παρέμεινε στη θεμελίωση…..

Ιούνιος
Γεμάτος ο Ιούνιος. Κινητοποιήσεις για την καύση RDF στο Αλιβέρι.
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η μόλυνση του νερού στο Δήμο Μεσσαπίων και η «άγνοια» των υπευθύνων…
Σημειώνονται οι πρώτες θερινές φωτιές με θύμα την περιοχή της Ριτσώνας.
Εν τω μεταξύ την επικαιρότητα απασχόλησαν και οι Ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.
Ο Θανάσης Τσέργας αναλαμβάνει πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας, κάτι που δεν αρέσει στον Κ.Μαρκόπουλο, γιατί είχε άλλον εκλεκτό και αρχίζει η έντονη κόντρα, δεδομένου ότι με δηλώσεις του καρφώνει Τσέργα και Λιάσκο.
Ο Αναστάσιος Λιάσκος με συνέντευξή του στο eviaportal.gr πυροδοτεί το κλίμα και δηλώνει για τον Κ.Μαρκόπουλο «Η Εύβοια δεν χρειάζεται Δερβέναγα»
Όλοι οι φορείς τάσσονται κατά της δημιουργίας «στρατοπέδου λαθρομεταναστών» στη Ριτσώνα.
Καταγγελίες μιλούν για σκάνδαλο μεγαλύτερο του Βατοπεδίου στη Σκύρο, με καταπάτηση δημόσιας έκτασης.
Τέλος ο Κώστας Μαρκόπουλος ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης προέβη σε εξαγγελίες έργων για την Εύβοια….

Ιούλιος
Ο Βασίλης Κεδίκογλου δηλώνει σε συνέντευξη τύπου έτοιμος να διεκδικήσει τη Νομαρχία Εύβοιας και καλεί όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του. Ωστόσο, θα αποσύρει το ενδιαφέρον του λίγο μετά τις εθνικές εκλογές.
Γίνονται οι εκλογές της Ευβοϊκής Πίστης και αναλαμβάνει ο Π.Ζησιμόπουλος. Όμως λίγο καιρό μετά, σημειώνονται παραιτήσεις και το παρασκήνιο αρχίζει να βγαίνει στο φώς της δημοσιότητας και το θέμα ακόμα και τώρα δεν έχει λήξει.

Αύγουστος
150.000 στρέμματα και σπίτια κάηκαν μέσα σε 40 ώρες στην Καρυστία της Εύβοιας. Η κοινωνία της Χαλκίδας θρηνεί τον άδικο πνιγμό του 63χρονου γιατρού, Λεωνίδα Μάνδρα.
Όσο για την Ντόρα «σώζει» τον Μπάμπη από τα νύχια του Παυλόπουλου και με δική της κίνηση παραμένει ο Μανιάτης στην Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο ο εκλεκτός της συνεργάτης δεν κατάφερε να της φέρει πρωτιά ούτε στην Εύβοια τρεις μήνες αργότερα….

Σεπτέμβριος
Ο Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει Εθνικές εκλογές, με δυνατότητα προεκλογικού αγώνα μόνο ένα μήνα…. Οι υποψήφιοι ξεκινούν αγώνα δρόμου και ο Σεπτέμβριος κυλάει καθαρά προεκλογικά…
Η Εύβοια πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, ενώ ο Θανάσης Ζεμπίλης πετυχαίνει χρηματική δέσμευση του Υπουργού για την αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει ομόφωνα. Απεβίωσε ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ, γνωστός και ως «τσιφλικάς». Γεννημένος, στις 7 Ιανουαρίου του 1920, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στις 25 Σεπτεμβρίου 2009. Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, φιλέλληνας, που συνδέθηκε με τη χούντα, άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οκτώβριος
Μήνας Εθνικών Εκλογών και μεγάλης νίκης και επιστροφής στη διακυβέρνηση της χώρας του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε και προκηρύσσονται εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Η κούρσα ξεκινάει με 4 που στην πορεία έγιναν 3, αφού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέσυρε υποψηφιότητα και στήριξε Αντώνη Σαμαρά, απέναντι σε Ντόρα και Πανίκα.
Εν τω μεταξύ μπαίνει θέμα για Καποδίστρια 2 στις εκλογές του 2010 και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τους Δήμους άρχισαν να τρέχουν….
Επίσης, εμφανίστηκε επενδυτής στη ΣΕΛΜΑΝ.

Ενώ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ο Αντώνης Καραχάλιος, ο διακεκριμένος γλύπτης και ζωγράφος γεννημένος στα Ψαχνά Ευβοίας. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, Χαλκίδος, Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ και πολλά σε ιδιωτικές συλλογές.

Νοέμβριος
Η Νέα Δημοκρατία γυρνάει σελίδα και αρχίζει μια νέα πορεία με Πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, που σάρωσε και στην Εύβοια.
Από την άλλη ο έμπιστος της Ντόρας Μπακογιάννη, Μπάμπης Μανιάτης δέχεται καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις κατά τη θητεία του στην Περιφέρεια Αττικής.

Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος παρά το γεγονός ότι είναι ο μήνας των Χριστουγέννων, μάλλον αδέξια κλείνει για τη δημοτική ομάδα του Θανάση Ζεμπίλη, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο δυνάμεων, που πολεμούν με λάσπη τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τη ΔΕΥΑΧ ο Βασίλης Καθαροσπόρης, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν όταν επέστρεψε εκεί ο Μπάμπης Μανιάτης.
Από την άλλη τις ελπίδες της για ανάπτυξη εναποθέτει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη νέα Γενική Γραμματέα, Κατερίνα Διαμαντοπούλου.
Συνταξιοδοτήθηκε ο Κώστας Κουλουρίδης και Πρόεδρος του ΕΚΕ ανέλαβε ο Στέφανος Μπασινάς.
Και για άλλη μια φορά μέσα στο 2009 ο Κώστας Μαρκόπουλος πρωταγωνιστεί σε κόντρες. Τα βάζει με τον επίτιμο της Νέας Δημοκρατίας. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ σηκώνει το ξίφος του στις καταγγελίες της Αντ.Γκερέκου για χρέη του ΕΟΤ και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος επί θητείας του στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Επίσης, απασχόλησαν ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά θέματα λόγω της Συνόδου στη Κοπεγχάγη, αλλά και αυθαιρεσίες στο Σταθμό του ΟΣΕ Χαλκίδας.


 

 
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας