Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Skyros Fest - Παπακωνσταντίνου, Μάλαμας, Χαρούλης, Χαϊνηδες
Τις δικές τους τοποθετήσεις αναφορικά με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας τη Δευτέρα 1η Αυγούστο στα Άγραφα έκαναν οι Ενεργοί Πολίτες.
Κώστας Χαϊνάς
Κώστας Χαϊνάς
Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στα Άγραφα, στην πλατεία της έδρας του ομώνυμου Δήμου, παρουσία πολλών εκπροσώπων φορέων της Ευρυτανίας και συμπολιτών μας Αγραφιωτών και Ευρυτάνων. Στην συνέχεια σας περιγράφουμε σε γενικές γραμμές την τοποθέτηση που κάναμε στην ιστορική για τα δεδομένα της περιοχής, συνεδρίαση του ΠΣ.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε με την συμμετοχή και πολλών πολιτών, ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, αλλά και να δουν από κοντά τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τι σημαίνει αποκλεισμός και απομόνωση. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Τα Άγραφα ένας ιστορικός τόπος που εκφράζει διαχρονικά την ανυπότακτη και ελεύθερη Ελλάδα, δυστυχώς σήμερα ζει με έναν άλλον τρόπο την εγκατάλειψη, την απομόνωση και τον αποκλεισμό, από την σύγχρονη ελληνική πολιτεία, ανεξαρτήτως χρώματος της κεντρικής εξουσίας. Μια περιοχή μεγαλύτερη από τη μισή Ευρυτανία, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, με δασοσκεπείς βουνοκορφές, με τα τρία ποτάμια της (Αγραφιώτης, Αχελώος, Ταυρωπός), που όμως την μακρά περίοδο ενός σκληρού Χειμώνα, λόγω έλλειψης  υποδομών, αποκλείουν δρόμους και  την πρόσβαση των κατοίκων στις βασικές πόλεις που διαθέτουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες, υγείας και εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής, το φυσικό τοπίο, η πλούσια βιοποικιλότητα, ένα από τα πιο καθαρά περιβάλλοντα της Ευρώπης (Unesco), προσδίδουν πολλά και δυναμικά πεδία μιας ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης σε τομείς όπως η δασοπονία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο εναλλακτικός τουρισμός και άλλες πολλές δραστηριότητες που οι κάτοικοι έχουν αναπτύξει. 

Για να γίνουν όμως αυτά, προϋπόθεση είναι η άρση του αποκλεισμού και της απομόνωσης των Αγράφων. Για να μπορούν να μείνουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους τα νέα παιδιά στην περιοχή που γεννήθηκαν. Για να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες οι Αγραφιώτες που ξενιτεύτηκαν για να βρουν μια δουλειά.  Το πρόβλημα όμως της άρσης της απομόνωσης και του αποκλεισμού, μας υπερβαίνει ως αυτοδιοίκηση. Ένα τέτοιο εγχείρημα, για να έχει μια άμεση προοπτική αντιμετώπισης, χρειάζεται την πιο στενή συνεργασία, της κεντρικής εξουσίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων, αλλά και με τις γειτονικές Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας,  της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Απαιτείται κατά την γνώμη μας είναι Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Άρσης του Αποκλεισμού και της Απομόνωσης με την πιο στενή συνεργασία όλων αυτών των φορέων τοπικής, περιφερειακής  και κεντρικής εξουσίας. Οι πενιχροί πόροι του Δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι αναγκαίοι για την ανακούφιση των Αγραφιωτών συμπολιτών μας, δεν είναι όμως ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτό το γιγάντιο έργο άρσης του Αποκλεισμού και της Απομόνωσης. Χρειάζονται οικονομικοί πόροι από Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τους οποίους μόνος μια τέτοια μεγάλη συνεργασία και υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτού του φιλόδοξου προγράμματος άρσης του Αποκλεισμού και της Απομόνωσης των Αγράφων.

Απαιτούνται δηλαδή έκτακτες και γενναίες αποφάσεις από όλα τα επίπεδα της εξουσίας, σε συνεργασία και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες,  για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, την πρόκληση της άρσης του Αποκλεισμού των Αγράφων. Γι αυτό προτείνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη συγκρότηση Ομάδας Έργου, με την συμμετοχή του Δήμου Αγράφων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής των υπολοίπων τριών γειτονικών Περιφερειών και της κεντρικής Κυβέρνησης, για την επεξεργασία και την συμφωνία ενός εθνικού Ειδικού αναπτυξιακού Προγράμματος άρσης του Αποκλεισμού των Αγράφων.

Για να μην συμβάλλουμε και εμείς την συνέχιση της παράδοσης τα ηρωικά Άγραφα να παραμείνουν ουσιαστικά άγραφτα στα μητρώα της Ελληνικής Πολιτείας.Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσσα Μποφίλιου και το «Όμορφο Όνειρό» της έρχεται στην Χαλκίδα

Η Νατάσσα Μποφίλιου και το «Όμορφο Όνειρό» της έρχεται στην Χαλκίδα

20/7/2018
Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι σε επιλεγμένο...
Χρυσός ο Χαλκιδέος αθλητής Χρήστος Μπόνιας

Χρυσός ο Χαλκιδέος αθλητής Χρήστος Μπόνιας

19/7/2018
Ο Χαλκιδέος αθλητής κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης, που διεξάγεται στο Βελιγράδι....
Εκδηλώσεις στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας

Εκδηλώσεις στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας

3/7/2018
Το Επιμελητήριο Εύβοιας και ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων, διοργανώνουν σ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Βαγγέλης Κατσιφός, πρ. δήμαρχος Αγράφων (29/9/2017 6:03:10 πμ)
κ. Κώστα Χαϊνά, σε ευχαριστούμε που ασχολήθηκες μαζί μας. Περίμενα-περίμενα να σ΄ευχαριστήσει ο Δήμαρχος, …περί άλλων τυρβάζει. Π.Χ έχουμε 3 ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με παραπλάνηση των δημοτών με το Face του δημάρχου. Περιγράψατε τεχνοκρατικά το φαινόμενο «άγραφτα ΄Αγραφα». Διαχρονικά η πολιτεία διέθεσε τρις δρχ 100δες εκατ € 1000δες υπαλλήλους. Είμαστε θύματα των παθογενειών, αυτοί μας άφησαν «άγραφτα Άγραφα». Όσο οι 3 τοπικές μας εξουσίες, αιρετών υπαλλήλων εργολάβων, λειτουργούν με παθογένειες δεν πρόκειται να σωθούμε. Ο εχθρός μας……είναι εντός των τειχών, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σας ευχαριστούμε όλους, Περιφερειάρχη, Αντι, για τα 9 οδικά έργα σας ΔΕ Αγράφων,..
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας