Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Επιστολή έστειλε ο Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς στο Υπουργό, κ.Ραγκούση εκφράζοντας τους λόγους διαφωνίας με τη συνένωση Κύμης Αλιβερίου σε έναν Δήμο. Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , σας παρακαλώ όπως δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχές μας για επιτυχία στο έργο σας , στον δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό τομέα που αναλάβατε.

Παράλληλα με αυτήν την επιστολή θα θέλαμε έγκαιρα να εκφράσουμε τις προτάσεις μας, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, σχετικά με την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας ΙΙ», στην περιοχή μας.

Στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, το λιμάνι της Κύμης χαρακτηρίζεται ως «λιμένας Εθνικής Σημασίας- Διεθνής Πύλη» εξόδου της χώρα προς το Β.Α. Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (Παρευξείνειες Χώρες – Τουρκία). Η αξιοποίηση του πρόκειται να αποσυμφορήσει τους μεγάλους λιμένες της Αττικής. Ταυτόχρονα προωθείται η κατασκευή (εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η προμελέτη) του νέου οδικού άξονα Χαλκίδα – Κύμη (Μεσόγεια χάραξη), ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «διευρωπαϊκός άξονας», θέτοντας έτσι τις βάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού.
Το Αλιβέρι, στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, χαρακτηρίζεται «ως ενεργειακό κέντρο». Χαρακτηρισμός που συνάδει με την, από ετών έως και σήμερα, δομή και λειτουργία της πόλης και της περιοχής γύρω από αυτήν.
Είναι φανερό ότι η Πολιτεία , υλοποιώντας τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό αντιμετωπίζει τις δύο πόλεις, Κύμη και Αλιβέρι, με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προοπτική και καθορίζει διαφορετικό προσανατολισμό ανάπτυξης. Αποτυπώνοντας με ρεαλισμό τις πραγματικές σημερινές δομές και λειτουργίες τους.

Είναι δύο περιοχές με διαφορετικό αναπτυξιακό στόχο, αλλά και διαφορετική ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική δομή, διαφορετική οικονομική παράδοση και λειτουργία. Δεν μπορούν να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν έναν ενιαίο Δήμο.

Λαθεμένα πέρυσι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) πρότεινε για την περιοχή μας ένα ενιαίο Δήμο από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.

Θα πρέπει οι περιοχές αυτές να αποτελέσουν δύο ξεχωριστούς Δήμους με έδρα την Κύμη και το Αλιβέρι αντίστοιχα.

Η πρόταση της ΤΕΔΚ Εύβοιας βάση μελέτης που συντάχθηκε, για την διοικητική μεταρρύθμιση στον Νομό, προτείνει τη δημιουργία εννιά αντί οκτώ Δήμων και την σύσταση δυο ξεχωριστών Δήμων Κύμης και Αλιβερίου. Δημιουργώντας έτσι δύο ισοδύναμους και ισόρροπα αναπτυσσόμενους δήμους . Παράγοντας την ικανή και αναγκαία συνθήκη που θέτει ο ορθολογικός σχεδιασμός για τον νέο διοικητικό χάρτη (σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη του ΙΤΑ) : «οι επικείμενες συνενώσεις, πρέπει, για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, να πληρούν κριτήρια κοινωνικά, αναπτυξιακά και γεωγραφικά. Να υπηρετούν την ομοιογένεια, την συνοχή και την κοινωνική συναίνεση» . Προϋποθέσεις αναγκαίες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, που έχετε σχεδιάσει.
Η πρόταση του ΙΤΑ για ένα Δήμο γίγαντα από την Κύμη έως το Αλιβέρι, με 47 δημοτικά διαμερίσματα και 111 οικισμούς, ελλοχεύει τον κίνδυνο ανισομερούς ή μονομερούς ανάπτυξης, εξαιτίας των όσων προαναφέρθηκαν, αλλά και λόγω διοικητικών ή οικονομικών δυσκολιών που, πιθανόν, θα αντιμετωπίσουν οι νέοι Δήμοι ιδιαίτερα κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Καποδίστρια II.
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις δύο αυτές περιοχές, να αναπτυχθούν παράλληλα. Με διακριτούς και ρεαλιστικούς ρόλους υλοποιώντας τις προβλέψεις του Εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, εκπροσωπώντας την Ανατολική και Δυτική Εύβοια αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο Δήμο Κύμης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι είναι τεκμηριωμένα ικανός , πολύ καλά οργανωμένος και στελεχωμένος με το κατάλληλο προσωπικό.

Απόδειξη, το γεγονός το ότι είναι από τους πρώτους στην Περιφέρεια Στερ. Ελλάδας σε απορρόφηση κοινοτικών και Εθνικών πόρων . Ένας εκ των δύο Δήμων στο Νομό της Εύβοιας (ο άλλος είναι ο Δήμος Χαλκιδέων), ο οποίος έχει τη δυνατότητα υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από το Δ΄ Κ.Π.Σ., αφού κατέχει Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας.

Επιπρόσθετα:

O Δήμος Κύμης είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το έτος 1835!
Η Κύμη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας. Από τις πρώτες που δημιούργησαν αποικίες. Στη Μ. Ασία και την Κάτω Ιταλία. Έχει σημαντικότατη Ιστορία, μοναδική Αρχιτεκτονική, ιδιαίτερο Πολιτισμό και πλούσιες τοπικές παραδόσεις. Με ξεχωριστά τοπικά και αγροτικά προϊόντα (Σύκα Κύμης κτλ).
Είναι πρωτεύουσα, από το 1835, της μιας εκ των τριών Επαρχιών της Εύβοιας. Της Επαρχίας Καρυστίας.
Αποτελεί την έδρα της μιας εκ των δύο Μητροπόλεων του Νομού. Της Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου.
Από το 1957 ιδρύθηκε η Ανώτατη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Σχολή Εμποροπλοιάρχων) σαν αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της Κύμης στην Ελληνική ναυτιλία .
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που λειτουργούν στην έδρα του Δήμου Κύμης εξυπηρετούν και τους όμορους Δήμους Αυλώνος, Κονιστρών και τη νήσο Σκύρο .
Στη Κύμη λειτουργούν :

το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης αναβαθμισμένο σε υπηρεσίες υγείας, με μονάδα τεχνητού νεφρού κτλπ., Εφορία και ΔΟΥ που εξυπηρετούν την Κεντρική και Νότια Εύβοια ΙΚΑ , Πολεοδομία, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, Γραφείο Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης, Δασαρχείο, Πυροσβεστική , Λιμεναρχείο, Αστυνομικό Τμήμα, Γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών καθώς και Τράπεζες και Στρατιωτική Μονάδα . Όπως επίσης και το υπό κατασκευή Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης, μοναδικό στην Εύβοια.

Στον Δήμο Κύμης ήδη έχουν έδρα φορείς της ευρύτερης περιοχής (σύλλογος δασοπροστασίας , Ένωση Πολυτέκνων Κύμης και περιχώρων κ.λ.π).
Χωροταξικά και περιβαλλοντικά ο Δήμος Κύμης και η ευρύτερη περιοχή έχουν δυνατότητες ομοιόμορφης, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Διαθέτει τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο, και ορεινό όγκο με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και μεγάλο αριθμό σπηλαίων μοναδικής αξίας.
Είναι γενέτειρα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ιατρού( σωτήρα εκατομμυρίων γυναικών λόγω του TEST - PAP )σε όλο τον κόσμο Γεωργίου Ν. Παπανικολάου. Ο Δήμος Κύμης καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου , ολοκληρώνει το Μουσείο Γ.Ν.Παπανικολάου στοχεύοντας και φιλοδοξώντας να χαρακτηριστεί η Κύμη ως «Πόλη Υγείας». Στόχος που στηρίζεται στην συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από την Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα και όχι μόνο.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με μια μεγαλειώδη σε πλήθος, παλμό και ένταση συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στην Κύμη, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, ο λαός της Κύμης και πλήθος φορέων της ευρύτερης περιοχής υπενθύμισαν και επανέλαβαν με το δυνατό «παρών» τους ότι δεν θα δεχθούν τη συνένωσή τους με τον Δήμο Αλιβερίου, ενόψει του «Καποδίστρια ΙΙ». Διατυπώνοντας ξανά την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη πρόταση που περιληπτικά σας αναπτύξαμε, όπως αυτή διαμορφώθηκε και στην αντίστοιχη, εξίσου δυναμική και επιτυχημένη, περσινή συγκέντρωση. Πρόταση την οποία θα υπερασπιστούν ενωμένοι, με κάθε τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις.

Στο ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο σας επισυνάπτουμε, γίνεται ολοφάνερο το ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός ότι, στο αίτημα μας για τη δημιουργία νέου διευρυμένου Δήμου Κύμης τάσσονται θετικά, κάτοικοι, φορείς και προσωπικότητες των όμορων Δήμων. Δείγμα της ευρύτερης αποδοχής των θέσεων μας.

Αποδοχή, η οποία όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα, τριβές και αντιπαραθέσεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, και από τα ελάχιστα παραδείγματα, δυνατότητας ομαλής εφαρμογής του σχεδίου Καποδίστριας ΙΙ.

Δεν είμαστε εναντίον του νέου σχεδίου συνενώσεων , αλλά αντιθέτως το θεωρούμε απαραίτητο . Με ορθολογικά επιχειρήματα και δίχως ίχνος τοπικιστικής σκοπιμότητας , ζητάμε την υλοποίηση της μελέτης της ΤΕΔΚ Εύβοιας , που έχει την πλήρη κοινωνική αποδοχή. Η οποία προβλέπει την δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων Κύμης και Αλιβερίου .

Πιστεύουμε ότι, μετά από όσα σας εκθέσαμε, θα λάβετε υπόψη σας σοβαρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, ανταποκρινόμενος θετικά.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας