Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τις δικές τους τοποθετήσεις αναφορικά με τα δημόσια έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε όλο το νομό Ευβοίας, έκαναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας οι Ενεργοί Πολίτες.
Κώστας Χαϊνάς
Κώστας Χαϊνάς
Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας (Λίμνη Ευβοίας, Κάρυστος κ.α.) η τοποθέτησή τους ήταν η ακόλουθη

Προτείναμε να συζητήσουμε το θέμα σε άμεση τακτική συνεδρίαση του ΠΣ την επόμενη περίοδο και όχι όταν έχουμε το πρόβλημα. Γιατί οι τελευταίες πυρκαγιές στην Εύβοια απέδειξαν ότι υπάρχουν ανοικτά προβλήματα που πρέπει να μελετήσουμε σε συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους. Προβλήματα που συνδέονται με τα θέματα της πρόληψης, της φροντίδας και της αξιοποίησης του δάσους. Αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσιάσθηκαν ελλείψεις που πρέπει να συζητηθούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με την συμβολή ειδικών επί του θέματος. Γι αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει αυτήν την συζήτηση και θα δει πως θα οργανώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές παρέμβασης για τις πυρκαγιές στην ύπαιθρο, με την ευαισθητοποίηση και την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης θα  πρέπει να εξετάσουμε και να μελετήσουμε σε βάθος την συγκρότηση και την λειτουργία φορέων διαχείρισης με ευθύνη της Περιφέρειας. Όπως έχουμε προτείνει και για άλλες περιοχές της Στερεάς, όπως για την περιοχή Οίτης – Σπερχειού – Μαλλιακού, έτσι και για την Εύβοια προτείνουμε να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης του δάσους της Βόρειας Εύβοιας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της περιοχής, με σκοπό την αξιοποίηση, την φροντίδα και την προστασία του δασικού μας πλούτου. 

Στην συνεδρίαση παρουσιάσαμε σε γενικές γραμμές και τις προτάσεις του π. Διευθυντή Δασών Εύβοιας κου Καπράλου Ηλία, τις οποίες κοινοποιήσαμε, σε κάθε περιφερειακό σύμβουλο και στον τύπο.

Για τα δημόσια έργα που εκτελούνται με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δήλωσαν: 

Για τα δημόσια έργα που εκτελούνται με ευθύνη της περιφέρειας θέλουμε να ζητήσουμε την αλλαγή του τρόπου της διαχείρισή τους, με την ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων. Η ανάθεση της παρακολούθησης των έργων αυτών –σε εθελοντική βάση έστω- στους περιφερειακούς συμβούλους, θα δώσει ένα νέο περιεχόμενο  πρώτα απ’όλα στην δουλειά των συμβούλων. Η συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές  υπηρεσίες, η συστηματική παρακολούθηση της πορείας των έργων και του εργολάβου, θα βοηθήσει σημαντικά εκτιμούμε και στην έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, αλλά και στην αποφυγή συνεχών αλλαγών στους προϋπολογισμούς τους και σε οικονομίες κλίμακας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσουμε ότι τα έργα γίνονται από την Περιφέρεια, με ευθύνη ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και όλοι έχουμε την ανάλογη συμβολή στα έργα αυτά, αλλά και την ευθύνη της σωστής υλοποίησης και παρακολούθησης τους και  όχι μόνο η πλειοψηφία του ΠΣ. 

3. Υπερψηφίσαμε το ψήφισμα για την δίκαιη κατανομή των πόρων στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της εξισορρόπησης της αδικίας που υφίσταται η Περιφέρεια Στερεάς, λόγω της κατάταξής της «στόχο 2», η οποία έχει ως επίπτωση της στέρησης σημαντικής χρηματοδότησης. Μάλιστα θεωρούμε ότι όλο το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και όχι μόνο ένα ποσοστό, θα πρέπει να περάσει στην διαχείριση των αιρετών Περιφερειών.

4. Για τα σημαντικά τεχνικά έργα που αφορούσαν όλες τις περιφερειακές ενότητες  υπερψηφίσαμε όλες τις προτάσεις χρηματοδότησής τους και εντατικοποίησης της εκτέλεσής τους (Βελτιώσεις οδικών αξόνων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας, Επέκταση Σχολείου Αγίου Αιδηψού κ.ά.).

5. Για το θέμα των προσλήψεων προσωπικού για τις δομές που φιλοξενούνται πρόσφυγες στην Περιφέρεια μας (Θερμοπύλες, Ριτσώνα), υπερψηφίσαμε την προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Λαμιέων. Για την Ριτσώνα, συμφωνήσαμε άμεσα να δούμε το θέμα μετεγκατάστασης τους σε άλλον χώρο, με καλύτερες συνθήκες υγιεινής και διαμονής τους και  το πέρασμα της ευθύνης διαχείρισης στην Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων.Δημοφιλή σήμερα

Εορτασμός 25ης Μαρτίου και Μαθητική Παρέλαση 2019 στην Χαλκίδα

Εορτασμός 25ης Μαρτίου και Μαθητική Παρέλαση 2019 στην Χαλκίδα

25/3/2019
Σε μία ηλιόλουστη Χαλκίδα και με πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Χαλκίδα, 186 χ...
Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

24/3/2019
Ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 42 ετών και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας ζωικής παραγωγής, εργαζόμενος στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα....
Εκδήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα στην Χαλκίδα

Εκδήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα στην Χαλκίδα

22/3/2019
Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, θα επισκεφτεί την Χαλκίδα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας