Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Δ.Σ. του Τοπικού Τμήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό της, που σκοπό έχει, «τη διαφύλαξη παντός ιστορικού, αρχαιολογικού κλπ υλικού αλλά και τη μέριμνα του περιβάλλοντος και την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη», ομόφωνα αποφάσισε κατά τη συνεδρία υπ’αρ.50 της 3/1/2010, τη κοινοποίηση των πάρα κάτω θέσεων:
Κατά τις προκαταρκτικές ερευνητικές αρχαιολογικές εργασίες εκσκαφής για την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ στο χώρο του παλιού καθαριστηρίου του ΑΗΣ Αλιβερίου, ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα (κυρίως ταφικά αλλά και λείψανα πρωτοχριστιανικού ναού) ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής περιόδου.
Εξ αιτίας αυτών των ευρημάτων το εργοστάσιο αποφασίσθηκε να κατασκευαστεί διακόσια περίπου μέτρα βορειότερα σε χώρο αδιάφορο από αρχαιολογικής απόψεως, όπως έδειξε εκτεταμένη καθολική αρχαιολογική εκσκαφή έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, που προηγήθηκε δοκιμαστικά.
Οι τάφοι που αναδείχτηκαν στην περιοχή των εργασιών για το νέο εργοστάσιο είχαν ανασκαφεί κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από τον τότε σχολάρχη Χαλκίδας Γεώργιο Παπαβασιλείου και τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στα μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας. (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1904 σελ.30,31 και 1909 σελ.207).
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στο σταθμό του ΑΗΣ ρωμαϊκά λουτρά και τον ενετικό πύργο καθιστούν την περιοχή πέριξ του ΑΗΣ σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.
Η ΔΕΗ οφείλει και πρέπει να αναδείξει το χώρο αυτό, να τον καταστήσει επισκέψιμο στο κοινό με την κατασκευή ενός μουσείου
στο οποίο θα εκτεθούν τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών όσο και παλαιοτέρων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ταμυναίων. (Μυκηναϊκος τάφος Κατακαλού, Βέλους , τάφος κλασικών χρόνων Γαβαλά, πρόσφατα ανασκαφείς ασύλητος τάφος στην περιοχή Δύστου κ.α.)
Το Τ.Τ. Αλιβερίου της ΕΕΣ θεωρεί ότι, εκτός από ενεργειακό κέντρο, το Αλιβέρι μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτιστική του κληρονομιά και να καταστεί η περιοχή σημαντικού τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του στο σύγχρονο εργοστάσιο Φ.Α. και στον αρχαιολογικό χώρο των Ταμυνών και του αρχαίου Πορθμού.
Μη ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο έγινε και με το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας όπου πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναδεικνύεται μέσα στον νέο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο της πρωτεύουσας και συνυπάρχουν τα επιτεύγματα υψηλής τεχνολογίας με την πολιτιστική παράδοση.
Θεωρούμε τέλος, ότι η υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ μονάδα Φ.Α. σε συνδυασμό με το κλείσιμο των παλαιών ρυπογόνων μονάδων 3 και 4 και τη χρήση του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση θα ωφελήσει περιβαλλοντικά τη περιοχή μας, θα συμβάλει θετικά στη τοπική οικονομία και η επίσπευσή της είναι πάνδημο αίτημα.Δημοφιλή σήμερα

Αποτελέσματα εκλογών Επιμελητηρίου Ευβοίας, ποιοι εκλέγονται

Αποτελέσματα εκλογών Επιμελητηρίου Ευβοίας, ποιοι εκλέγονται

10/12/2017
Σαρωτική νίκη της Βούλας Αγιοστρατίτη και οριακά αυτοδυναμία δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών του Επιμελητηρίου Ευβ...
Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

11/12/2017
Η παιδική ταινία «Coco» 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone μόνο την Πέμπτη 14 εώς και την Τετάρτη ...
Ολοκληρώθηκαν οι Εκλογές στο Επιμελητήριο Εύβοιας

Ολοκληρώθηκαν οι Εκλογές στο Επιμελητήριο Εύβοιας

10/12/2017
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και λίγο μετά τις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο Εύβοιας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
Ιχθυοπωλείο Νικόλας - Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας