Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Skyros Fest - Παπακωνσταντίνου, Μάλαμας, Χαρούλης, Χαϊνηδες
Το Δ.Σ. του Τοπικού Τμήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό της, που σκοπό έχει, «τη διαφύλαξη παντός ιστορικού, αρχαιολογικού κλπ υλικού αλλά και τη μέριμνα του περιβάλλοντος και την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη», ομόφωνα αποφάσισε κατά τη συνεδρία υπ’αρ.50 της 3/1/2010, τη κοινοποίηση των πάρα κάτω θέσεων:
Κατά τις προκαταρκτικές ερευνητικές αρχαιολογικές εργασίες εκσκαφής για την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ στο χώρο του παλιού καθαριστηρίου του ΑΗΣ Αλιβερίου, ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα (κυρίως ταφικά αλλά και λείψανα πρωτοχριστιανικού ναού) ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής περιόδου.
Εξ αιτίας αυτών των ευρημάτων το εργοστάσιο αποφασίσθηκε να κατασκευαστεί διακόσια περίπου μέτρα βορειότερα σε χώρο αδιάφορο από αρχαιολογικής απόψεως, όπως έδειξε εκτεταμένη καθολική αρχαιολογική εκσκαφή έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, που προηγήθηκε δοκιμαστικά.
Οι τάφοι που αναδείχτηκαν στην περιοχή των εργασιών για το νέο εργοστάσιο είχαν ανασκαφεί κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από τον τότε σχολάρχη Χαλκίδας Γεώργιο Παπαβασιλείου και τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στα μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας. (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1904 σελ.30,31 και 1909 σελ.207).
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στο σταθμό του ΑΗΣ ρωμαϊκά λουτρά και τον ενετικό πύργο καθιστούν την περιοχή πέριξ του ΑΗΣ σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.
Η ΔΕΗ οφείλει και πρέπει να αναδείξει το χώρο αυτό, να τον καταστήσει επισκέψιμο στο κοινό με την κατασκευή ενός μουσείου
στο οποίο θα εκτεθούν τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών όσο και παλαιοτέρων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ταμυναίων. (Μυκηναϊκος τάφος Κατακαλού, Βέλους , τάφος κλασικών χρόνων Γαβαλά, πρόσφατα ανασκαφείς ασύλητος τάφος στην περιοχή Δύστου κ.α.)
Το Τ.Τ. Αλιβερίου της ΕΕΣ θεωρεί ότι, εκτός από ενεργειακό κέντρο, το Αλιβέρι μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτιστική του κληρονομιά και να καταστεί η περιοχή σημαντικού τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψή του στο σύγχρονο εργοστάσιο Φ.Α. και στον αρχαιολογικό χώρο των Ταμυνών και του αρχαίου Πορθμού.
Μη ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο έγινε και με το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας όπου πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναδεικνύεται μέσα στον νέο μητροπολιτικό σιδηρόδρομο της πρωτεύουσας και συνυπάρχουν τα επιτεύγματα υψηλής τεχνολογίας με την πολιτιστική παράδοση.
Θεωρούμε τέλος, ότι η υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ μονάδα Φ.Α. σε συνδυασμό με το κλείσιμο των παλαιών ρυπογόνων μονάδων 3 και 4 και τη χρήση του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση θα ωφελήσει περιβαλλοντικά τη περιοχή μας, θα συμβάλει θετικά στη τοπική οικονομία και η επίσπευσή της είναι πάνδημο αίτημα.Δημοφιλή σήμερα

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την Πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την Πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος

12/7/2018
Η Μητρόπολη Χαλκίδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ιεράς Πανήγυρης της Πολιούχου Χαλκίδας....
Το μεγαλύτερο Beach Festival του Καλοκαιριού στο Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια

Το μεγαλύτερο Beach Festival του Καλοκαιριού στο Νησί των Ονείρων στην Ερέτρια

20/7/2018
Από τις 6 έως και τις 10 Αυγούστου 2018, το Νησί των Ονείρων μετατρέπεται σε ένα μοναδικό Beac...
Το Film Office της Στερεάς Ελλάδας πρώτο με τέσσερις κινηματογραφικές παραγωγές

Το Film Office της Στερεάς Ελλάδας πρώτο με τέσσερις κινηματογραφικές παραγωγές

20/7/2018
Το Film Office της Στερεάς Ελλάδας διανύει τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του και ήδη έχει ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας