Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Κατ’ εξαίρεση αποζημίωση για πατατοπαραγωγούς του νομού, ζητά με επιστολή της η Κατερίνα Περλεπέ.

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη απηύθυνε επιστολή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή και προς τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση οι πατατοπαραγωγοί του νομού μας, η παραγωγή των οποίων επλήγη από περονόσπορο τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων του μηνός Οκτωβρίου και των ευνοϊκών θερμοκρασιών για εκδήλωση ασθένειας από περονόσπορο στις φυτείες της πατάτας, εκδηλώθηκε προσβολή στο σύνολο των καλλιεργειών αυτού του προϊόντος στη κεντρική Εύβοια (Δήμος Μεσσαπίων, Δήμος Διρφύων και ευρύτερη περιοχή) και οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν το 70-80% της παραγωγής.

Παρά τους προληπτικούς και θεραπευτικούς ψεκασμούς δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η ασθένεια.

Στις 27/11/2009 σας κατέθεσα ως αναφορά, αίτημα των γεωργικών-αγροτικών συνεταιρισμών της ευρύτερης ως άνω περιοχής για αποζημίωση των παραγωγών, οι καλλιέργειες πατάτας των οποίων επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Στο απαντητικό σας έγγραφο κυρία Υπουργέ, αναφέρετε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής όπως ισχύει, οι ζημιές που παρατηρούνται σε πατατοκαλλιέργειες από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Οι πατατοπαραγωγοί της Εύβοιας και της περιοχής αυτής που έχουν ως κύρια ή και αποκλειστική πηγή βιοπορισμού την εν λόγω αγροτική δραστηριότητα, έχουν πληγεί καίρια και κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό.

Επειδή έχει γίνει ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και επειδή σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, όπως το 2001 αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους παρακαλώ, να αποφασίσετε την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση και των πατατοπαραγωγών αυτών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια του προϊόντος».
Δημοφιλή σήμερα

Νέο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα και ο mr Ράδιο Αρβύλα Χρήστος Κιούσης στον Home Radio 89.1

Νέο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα και ο mr Ράδιο Αρβύλα Χρήστος Κιούσης στον Home Radio 89.1

20/09/2017
Ο αγαπημένος σταθμός της πόλης μας, που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα...
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 1ου Edipsos Multisport & Wellness Festival

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 1ου Edipsos Multisport & Wellness Festival

20/09/2017
Στα Λουτρά Αιδηψού θα πραγματοποιηθεί το 1ο Edipsos Multisport & Wellness Festival. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας