Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή με την οποία καταγγέλουν τη μετατροπή του σκουπιδότοπου στο Αλιβέρι σε ανεξέλεγκτη χωματερή απέστειλε η ομάδα πρωτοβουλία δημοτών περιοχής Αλιβερίου.
Ανεξέλεγκτη χωματερή ο σκουπιδότοπος στο Αλιβέρι
Ανεξέλεγκτη χωματερή ο σκουπιδότοπος στο Αλιβέρι
Εικόνες που προκαλούν απογοήτευση, θυμό, αλλά και έντονο προβληματισμό, εικόνες που θυμίζουν ότι ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα.

Στο Δήμο μας οι «υπεύθυνοι» της Δημοτικής αρχής, αντί να φροντίσουν να μας φέρουν την πρόοδο, επιμένουν να δρουν «ανεύθυνα» εγκληματικά σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 

Νέος χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων, αποβλήτων και οργανικών υπολειμμάτων λειτουργεί στη περιοχή «ΤΣΑΡΟΥΧΑ», πάνω από το Αλιβέρι και οι υπεύθυνοι επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια και «σφυρίζουν αδιάφορα». 

Φαίνεται ότι ο ΣΜΑ επί του πρακτέου γίνεται χώρος ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων και ήρθε για να μείνει έτσι μόνιμα στο Αλιβέρι.

Δίπλα ακριβώς από τον παλιό σκουπιδότοπο, ο οποίος έχει αποκατασταθεί πλήρως, γίνονται εμφανή τα ίχνη ενός νέου εγκλήματος διαρκείας που λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς, αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος που γίνετε εδώ και πολύ καιρό εν αγνοία των Δημοτών του Αλιβερίου και της γύρω περιοχής, με την καθημερινή απόθεση των απορριμμάτων, από τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα του Δήμου.

Η κατάσταση αυτή στο χώρο του νέου σκουπιδότοπου σίγουρα αποτελεί πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ιδίως όταν τα υλικά παρασύρονται από τα νερά της βροχής μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας φαινόμενα όπως είναι ο ευτροφισμός και η διοχέτευση τοξικών ουσιών μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης αποτελεί εστίες αναπαραγωγής εντόμων και τρωκτικών και σε συνδυασμό με τη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από τα υγρά των σκουπιδιών καθιστούν φανερό ότι ο εν λόγω σκουπιδότοπος είναι χώρος που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού από εκεί μπορούν να μεταδοθούν μολυσματικές ασθένειες. 

Οι αντιδράσεις κατοίκων διαφόρων άλλων περιοχών, «όχι στη δική μου αυλή», κατά την χωροθέτηση, φαίνεται ότι δημιούργησε μεγάλη καθυστέρηση στη Δημοτική Αρχή για την εξεύρεση διαθέσιμης εναλλακτικής δίκαιης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τελικό αποτέλεσμα την παρουσίαση του χειρότερου δυνατού σχεδίου στο Αλιβέρι. 

Λόγω των μη έγκαιρων ενεργειών και παραλείψεων της Δημοτικής Αρχής, σήμερα γίνεται προσπάθεια ώστε με αστραπιαίες διαδικασίες, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία να εγκατασταθεί επισήμως ο σκουπιδότοπος (ΣΜΑ) δίπλα και πάνω από το Αλιβέρι.

Το γεγονός αυτό βρίσκει τους Αλιβεριώτες ριζικά αντίθετους οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην υλοποιηθεί αυτός ο μυστικός και ανεύθυνος σχεδιασμός, επισημαίνοντας ότι το Αλιβέρι και η γύρω περιοχή του είναι ήδη από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του Δήμου και η κατασκευή του (ΣΜΑ) θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Αδιανόητη η από 20-10-16 απαντητική επιστολή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, στο πρόσφατο Δελτίο τύπου διαμαρτυρίας των πολιτών «καθαρή πόλη», στην οποία ανακοινώνεται ότι «οι σκουπιδότοποι έχουν αποκατασταθεί από την σημερινή Δημοτική Αρχή και δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν». Επιρρίπτει ευθύνες στην παρελθούσα δημοτική αρχή και αναφέρει ότι «…. οι κινήσεις διαμαρτυρίας των πολιτών «καθαρή πόλη» καθοδηγούνται από αυτούς που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος». 

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η επιστολή αναφέρει: «…. Σήμερα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα κάλυψης των δαπανών μεταφοράς και ταφής των απορριμμάτων, στη Χαλκίδα και στη Θήβα…  Όμως οι αντιδράσεις διαφόρων περιοχών,…….. δεν επέτρεψε να γίνουν τα έργα της εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΜΑ στις περιοχές Αλιβερίου και Κύμης και σήμερα η μεταφορά δεν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αναγκαστικά γίνεται εκφόρτωση των απορριμμάτων στο έδαφος και στην συνέχεια, φόρτωση στα ιδιωτικά φορτηγά για την μεταφορά στους ΧΥΤΑ Χαλκίδας και Θήβας…….   αν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, θα είχε εφαρμοστεί χωρίς συζήτηση». 

Δηλαδή ομολογεί την αδυναμία της και ότι ως αυτουργός η νέα Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει το έγκλημα με τον ίδιο επικίνδυνο μη αποδοτικό και πανάκριβο τρόπο διαχείρισης όλων των απορριμμάτων του δήμου μέσω της παράνομης χωματερής Αλιβερίου. 

Επίσης προκύπτει ότι η νέα Δημοτική Αρχή, επιρρίπτοντας σε άλλους τις ευθύνες, δεν έχει αντιληφθεί ότι διοικεί το Δήμο επί τρία χρόνια σχεδόν και προφανώς ο (ΣΜΑ) το μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών που έχει επιλέξει με την ανεξέλεγκτη χωματερή στο Αλιβέρι έχει αποτύχει παταγωδώς και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Επιπρόσθετα οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από ολόκληρο το Δήμο στη χωματερή Αλιβερίου, καθιστά την περαιτέρω μεταφορά τους στη Θήβα αδύνατη, δύσκολη και το οικονομικό κόστος δυσβάσταχτο. 

Είναι γνωστό σε όλους ότι η υπόθεση «πολλά σκουπίδια», (100% σκουπίδια χωρίς την μείωση του όγκου τους από ανακύκλωση κλπ), δημιουργεί μεγάλα συμφέροντα και από την διαχείρισή τους προκύπτουν πολλά κέρδη, εν αγνοία και σε βάρος των δημοτών.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας